A franciák hivatalosan is Kövesit akarják európai főügyésznek

Szerző: Fekő Ádám
2019.07.16. 19:43

Ez az az EU-s költségvetés kárára elkövetett bűncselekmények után nyomozó ügyészség, amiből Magyarország teljesen kimarad.

A franciák hivatalosan is Kövesit akarják európai főügyésznek

Egyre közelebb van az egykori román korrupcióellenes ügyész, Laura Codruţa Kövesi az európai főügyészséghez: mint már írtuk, a másik esélyesnek tűnt jelölt, Jean-François Bohnert-re végül más feladatok fognak várni, ezért az egyetlen jelölt maradt Kövesi. Mostanra hivatalos lett, hogy Emmanuel Macron és a liberális frakcióvezető Dacian Cioloș mellett

Franciaország formálisan is Kövesi kinevezését, egyúttal visszaléptetik saját jelöltjüket.

Érdekes, hogy Románia megosztott Kövesi kérdésében: a román államfő, Klaus Johannis támogatja, román kormányfő, a PSD-s Viorica Dăncilă szerint viszont nem helyes őt támogatni.

Az európai főügyész személyének kérdését március óta halasztják, mivel az Európai Parlament Kövesti akarta, az Európai Tanács pedig a francia Bohnert-t. 

A munkát várhatóan 2020-ban megkezdő Európai Ügyészség feladata az EU-s költségvetés kárára elkövetett csalásokkal, és más az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozás és vádemelés lesz, a dologhoz 28 tagországból 22 csatlakozott,

Magyarország nincs köztük, nálunk az erről szóló jobbikos indítványt napirendre sem vették annak ellenére, hogy egy közvélemény-kutatás szerint az állampolgárok túlnyomó többsége egyetért a csatlakozással.

Rajtunk kívül az EU-ból elvileg ki is lépő Egyesült Királyság, aztán Lengyelország, Írország, Dánia és Svédország marad ki ebből. 

FOTÓ: Totpi

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek