A bevándorlókat védve szerveznek tüntetést az Amazon ellen

Szerző: Fekő Ádám
2019.07.15. 08:21

Az embertelen munkakörülmények felszámolása mellett azt szeretnék a tüntetők, hogy a cég ne adja oda a hatóságoknak a bevándorlók üldözésére használt arcfelismerő rendszert.

A bevándorlókat védve szerveznek tüntetést az Amazon ellen

Ma kezdődik a világ legnagyobb internetes áruzáhának 36 órán keresztól tartó ünnepnapja, a Prime Day: a black fridayhoz hasonlóan most rettentő olcsón lehet vásárolni, de idén először másról is emlékezetes maradhat az iszonyatos pénzeket hozó nap, ugyanis több aktivista, illetve a cég jelenlegi és egykori dolgozói is tüntetni fognak a cég, illetve annak tulajdonosa, Jeff Bezos ellen.

Ahhoz képest ugyanis, hogy az Amazon Bezost tette a világ leggazdagabb emberévé, a munkavállalóikkal egészen embertelen módon bánnak a raktárakban: a panaszok szerint vécére sem nagyon van lehetőségük kimenni, de egy másik dologzó arról panaszkodott, hogy még akkor is dolgozniuk kellett a több focipályányi raktárban, ahol napi 20-25 kilométert gyalogolnak le. 

Bár a cég tavaly 15 dollárra emelte a raktári dolgozói órabérét, a kritikusok szerint a teljesítési kvótákon kéne lazítani inkább.
 

Ha silány munkakörülmények nem lennének elég bajok, idén tavasszal kiderült, hogy Bezos eladja az amerikai hatóságoknak az általa fejlesztett hi-tech arcfelismerő eszközt. A technológia leginkább az országban lévő illegális bevándorlók kiszűrésére szolgál, a tüntetők pedig az szeretnék elérni, hogy Bezos ne biztosítsa a hatóságok a rendelkezésére ezt.

A férfinak valószínűleg nem is lenne akkora szüksége a kormánytól kapott pénzre: bár most esett túl minden idők legdrágább válásán, mivel az Amazon 4 billió dollárt, azaz 1150 milliárd forintot  ér jelenleg.

A Guardian szerint tüntetők 25000 aláírást gyűjtöttek össze az ügy érdekében, és Bezos manhatteni házához terveznek menni, illetve próbálnak minél több embert rávenni, hogy bojkottálja az Amazont. 

FOTÓ: Steve Jurventson / Flickr

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek