Sárgamellényesek füttykoncertjével elkezdődött a francia nemzeti ünnep

Szerző: Techet Péter
2019.07.14. 12:37

Megkezdődött a francia nemzeti ünnep: Bastille-ostromára, a francia forradalom sikerére emlékezik az ország. A párizsi katonai parádé az európai együttműködés jegyében zajlik. Meg persze a sárgamellényesek füttykoncertje mellett.

Sárgamellényesek füttykoncertjével elkezdődött a francia nemzeti ünnep

A száz évvel ezelőtti felvonulás volt a „Győzelem Menete”, amikor Franciaország a megnyert első világháborúban megsebesültekre, elhunytakra emlékezett. A száz évvel későbbi mostani felvonuláson is külön emlékeznek a megsebesült, elhunyt katonákra – de nem csupán a franciákra, hanem valamennyi európaira.

A mai díszszemle és felvonulás már reggel 10 órakor elkezdődött Párizsban, a Champs-Elyséen, ahova parancsnoki autóval érkezett meg Emmanuel Macron francia elnök.

Macron a sárgamellényesektől itt sem volt biztonságban: noha távol tartották őket, azért

elhallattszott odáig a sárgamellényesek füttykoncertje, amikor feltűnt Macron.

Macron a felvonulást arra használta fel, hogy figyelmeztessen: a britek kilépése és Donald Trump elnöksége mellett (és miatt) „Európa sohasem volt ennyire fontos”. A francia elnök szerint a NATO-val együttműködve egy önálló európai haderő kiépítésére is szükség van.

Angela Merkel német kancellár mellett

nyugat-európai állam- és kormányfőket hívott csak el a francia elnök.

Theresa May, brit kormányfő végül nem ment el, hanem helyettese, David Lidington által képviselteti magát.

A felvonulás végén Macron és Merkel közösen beszélgetett el a térre kitolt hadi rokkantakkal.

A párizsi ünnepségeket élőben itt követhetitek. A mai ünnepségeken Franciaország-szerte tizenötezer tüzijáték várja az érdeklödöket.

FOTÓ: Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek