+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. július 14. vasárnap, 18:14
A magyarországi tankönyvekben a mai napig horvát származású fizikusként írnak az egykori Monarchia területén született Nikola Tesláról. Ezen háborodott fel újfent a hazai szerb kisebbség, amelynek budapesti (budimpeštai) gimnáziumát eleve Nikola Tesláról nevezték el. Szerinted kié Tesla?

Amint arról a vajdasági közszolgálati média beszámolt: a magyarországi szerb kisebbség önkormányzata ismételten tiltakozott, amiért a magyarországi tankönyvekben – a nemzetiségeknek szántakban is – Nikola Tesla horvát származásúként van feltüntetve.

 

Amint a szerb médiának Jovanka Lastić, a budapesti (budimpeštai) Nikola Tesla Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatója elmondta: már többször kérték a magyar hatóságokat a „hiba” korrekciójára. Az iskola neve miatt számára különösen problematikus, hogy miközben ők Teslával éppen a magyarországi szerb kultúrát akarják ünnepelni, a horvát kisebbség „kisajátítaná” magának a neves fizikust.

 

Az igazgató szerint azért nem hallják meg őket, mert a

 

„a horvát kisebbségnek erős lobbija van Budapesten”.

 

Most akkor kié is Tesla?

 

A szerbek és a horvátok között évtizedek óta folyik a harc Tesláért. Zágrábban a Műszaki Múzeumot is róla nevezték el, és szeptember elsejéig látogatható (a látogatásra amúgy is érdemes horvát fővárosban) egy új Tesla-kiállítás, amely szintén horvátként mutatja be a feltalálót.

 

A HORVÁT FŐVÁROSBAN MINDENKÉPP A HORVÁT NÉP NAGY SZÜLÖTTJÉNEK SZÁMÍT TESLA, HASONLÓAN A MAGYARORSZÁGI TANKÖNYVEKHEZ

 

A Tesla körüli viták jól mutatják,

 

mennyire értelmetlenek a nemzetiségi kategóriák e térségben.

 

Tesla az egykori Osztrák Császárságban, azon belül is a Határőrvidéken született 1856-ban – valóban ortodox, azaz a korabeli kategóriák alapján szerb családba. A Határőrvidék felszámolása után a terület az Osztrák-Magyar Monarchián belüli magyar részhez tartozó autonóm Horvátországhoz került, az itteni Lika-Krbava vármegyében gyerekeskedett Tesla. Karriert már azonban az Egyesült Államokban csinált.

 

Mi akkor most Tesla? Döntsd el te is!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kövér László szerint az európai integráció tulajdonképpen olyan, mint a nácizmus, a sztálinizmus, és az amerikai imperializmus.

Thierry Breton és Adina Vălean is átment a meghallgatáson, csak a magyar biztosjelölt fog kapni még plusz kérdéseket.

A magyar jelölt jó teljesítményt nyújtott, de nem tudta elhitetni, hogy biztosként le tudna szakadni az Orbán-kormányról.

Csak azért, hogy aztán pár hét múlva ki is lépjenek – már ha tényleg kilépnek. Von der Leyennek főhet a feje, ki tudja, mikor lép hivatalba a már most is késő új Európai Bizottság.

Bedőlni látszik a Le Pen-ellenes fal: egyre több baloldali szavazó választaná egy második fordulóban a szélsőjobboldali politikust a jelenlegi elnök ellenében. Te hogy döntenél?

Megváltoztatta működési szabályait a YouTube: szakszervezetet alapítanának a platform alkotói.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás