Ígéretözönnel durrantotta be a választási kampányt a lengyel ellenzék

Szerző: Illés Gergő
2019.07.13. 19:25

Tizenharmadik havi nyugdíj, a demokrácia visszaállítása, klímavédelem és jobb egészségügy: többek között így váltaná le a lengyel ellenzék vezető ereje Kaczyńskiékat. Nem lesz könnyű dolguk.

Ígéretözönnel durrantotta be a választási kampányt a lengyel ellenzék

Szombaton bemutatta programját az őszi lengyel parlamenti választásra a lengyel ellenzék vezető ereje, a Polgári Koalíció (KO) névre hallgató pártszövetség – írja a Rzeczpospolita lengyel lap. Grzegorz Schetyna, a szövetség vezetője arról beszél: a koalícióban résztvevő jobbközép Polgári Platformon (PO) és a liberális Nowoczesnán kívül másokat is vár a pártszövetségbe, de az egyben PO-elnök Schetyna leszögezte, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) iránt táplált ellenszenv nem elég a kormányváltáshoz.

Rögös az út a közös listához

Schetyna egyébként szeretné az összes olyan pártot becsábítani a KO-ba, akik az EP-választásra összefogva PiS-ellenes listát indítottak. Így részt vehetne többek között a szocialista SLD és a parasztpárt PSL is, ugyanakkor a velük való együttműködés nem lesz könnyű:

a PSL ugyanis nem szeretne a baloldallal közösködni. A parasztpárt ezért azt javasolja: két ellenzéki lista is legyen a PiS ellen, egy centrista és egy baloldali. 

Ezen felül még az sincs kizárva, hogy a végén Robert Biedroń balközép Wiosna pártja – mely eredetileg a kétosztatú lengyel politikában akart volna harmadik pólust képezni, így nem is indult az összellenzéki listán az EP-választásokon – végül a parlamenti választásra beáll a Polgári Koalícióba. A Wiosna elnökével egyébként pont ma készítettünk interjút, ezt itt tudjátok elolvasni.

A szombaton bemutatott program igazi ígéretözön, egyes elemei a különféle magyar ellenzéki programokból is ismerősen csenghetnek:

„Először is, szabadság és demokrácia” – kezdi Schetyna, aki szerint a lengyelek szabadságérzete eltörött, ezért a demokrácia reformjára van szükség. Ehhez rögtön egy átfogó demokrácia-visszaállító törvénycsomaggal kezdené a kormányzást a koalíció, mely a nemzeti-konzervatív PiS-kormány az ellenzék által alkotmányellenesnek vagy igazságtalannak vélt intézkedéseit vonná vissza. Ezen felül Schetyna szerint

egymillió érvényes aláírás fölött egy népszavazási kezdeményezést kötelező érvénnyel meg kell tartani,

de a KO bevezetné az internetes szavazást is. „Az önkormányzatiságra és a decentralizációra fókuszálunk” – jelentette ki.

A következő pont a bérhelyzetről szól, ahol a PO a 4500 zloty-nál (kb. 340 000 forintnál) kevesebb fizetést kapókat különböző bónuszokkal kompenzálnák, de kiemelt fókuszt helyeznek a bérnövelésekre is.

Az egészségügy helyzete a lengyel politikában is neuralgikus pont, Schetyna rögtön be is ígérte, hogy nem lesznek 21 napnál hosszabb várólisták, és a sürgősségi ellátásra sem kell majd egy óránál többet várni. 

Ezt követően Schetyna bedobta az itthonról is olyan jól ismert ígérgetős jolly jokert: a 13. havi nyugdíjat, melynek megtartása mellett tett hitet.

Széntelen kormányzás

Bezöldült a lengyel ellenzék: klímavédelmi csomag is szerepel az ígéretek között. Épp pár hete váltott ki nagy felhördülést, mikor az Európai Tanácsban a magyarok, a csehek és az észtek a lengyelekkel karöltve nem szavazták meg, hogy 2050-re az Európai Unió teljesen klímasemlegessé váljon. Varsó vétója nem véletlen:

a lengyel áramtermelés négyötödét szénerőművekkel állítják elő,

a jelenlegi PiS-kormány pedig a 80 százalékos arányt csupán 60-ra csökkentené. Nem úgy Schetyna, aki ebben is előrelépést ígért: 2030-ra felszámolnák a szénfűtést a magánlakásokban és házakban, 2035-re a központi fűtési rendszerekben, 2040-re pedig a teljes energiaiparban is.

Az utolsó programpont az oktatásra vonatkozott, ahol a KO az önkormányzatok szerepét növelné az iskolarendszerben, melytől a vidéki és a városi fiatalság helyzetének kiegyenlítődését remélik.

Nehéz lesz nyerni

A PiS egyelőre még nem állt elő kormányprogrammal, a választást viszont 2019 novemberéig meg kell majd tartani. Mindenesetre a lengyel ellenzék így sincs könnyű helyzetben, ugyanis még a pártok közötti PiS-ellenes összefogással sem sikerült legyőzni a Kaczyński-féle kormánypártot a májusi EP-választásokon:

akkor a PiS a voksok 45,4 százalékát zsebelte be, míg az ötpárti ellenzéki koalíciónak csak 38,5 százalék jött össze.

Döntő tényező lehet, hogy Robert Biedroń pártja végül beáll-e a Polgári Koalícióba, ugyanis a Wiosna is összegyűjtött májusban 6 százalékot, akár Biedrońék is válhatnak tehát a mérleg nyelvévé.

BORÍTÓKÉP: Grzegorz Schetyna PO-elnök / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek