Milliós fizetés jár, a szájuk nem: a politikusok, akik egyetlen indítványt és felszólalást sem préseltek ki magukból

Szerző: Hutter Marianna
2019.07.11. 14:58

Vajon melyik politikusnak volt összesen 1797 indítványa és felszólalása mindössze egy év alatt? Hányszor szólalt fel Orbán Viktor a parlamentben az új ciklusban eddig, és ki a legaktívabb miniszter azok közül, akik egyben képviselők is? Na és ki az a hét fideszes politikus, aki egészen biztosan nem arról lesz híres, hogy hiperaktívak szóban és írásban? Az Azonnali összesített annak apropóján, hogy pénteken véget ér a parlament.

Milliós fizetés jár, a szájuk nem: a politikusok, akik egyetlen indítványt és felszólalást sem préseltek ki magukból

Ugyan pénteken véget ér a parlament tavaszi ciklusa, a 199 országgyűlési képviselőből hét olyan is van, aki szerdáig egyetlen egy indítvánnyal sem élt 2018-as megválasztása óta, és még csak fel sem szólalt. Mindegyik politikus fideszes – derül ki az Azonnali a parlament oldalán található adatainak összesítéséből. Persze a mennyiség nem feltétlenül jár együtt a minőséggel, és tény, hogy egy országgyűlési képviselő munkáját számtalan szempont alapján meg lehet ítélni, mindenesetre figyelemre méltó, mekkora különbség van az egyes politikusok aktivitásában.

Milliós fizetés jár, a szájuk nem

Nem meglepő, de a parlament fideszes némájakét elhíresült Bíró Márk, akinek júniusban közel 1,2 millió forintos bruttó tiszteletdíja volt,

tartja magát eddigi stratégiájához: ugyan 2010 óta parlamenti képviselő, még sosem (!) szólalt fel, a tavaly indult új ciklusban pedig sem önálló, sem pedig nem önálló indítványa nem volt.

Bíróval korábban már foglalkozott az Azonnali, mikor is megírtuk, hogy szinte az összes többi képviselővel ellentétben neki még nyilvános e-mail címe sincs a parlament oldalán megadva. Ez egyébként a mai napig így van.

Szintén az írás- és szóbeli aktivitást nem mutató politikusok közt van Farkas Flórián. Farkas 2002 óta ül a parlamentben, legutóbb pedig a 2010-2014-es ciklusban sikerült felszólalnia, igaz, akkor sem vitte túlzásba, ugyanis négy év alatt mindössze ötször tette ezt meg. Bár a mostani ciklusban egyetlen alkalommal se nyújtott be egyetlen indítványt sem, júniusi tiszteletdíja majd bruttó 1,4 millió forint volt. Igaz, tény, hogy ha választás előtti mozgósításról van szó, a kormánypárt számíthat arra, hogy Farkas migránsokkal riogatja a romákat.

Kubatov Gábor, a Fidesz frakcióvezető-helyettese sem tartozik a bőbeszédű vagy a parlamentet indítványokkal bombázó politikusok közé, legutóbb a 2006-2010-es ciklusban szólalt fel, ám akkoris csak egyetlenegyszer. A politikus múlt havi tiszteletdíja így is majd bruttó 1,7 millió forint volt.

Bár Simonka Györgyöt nemrégiben tüntették ki a „Dél-Békési Térségért végzett kiemelkedő eredményességű, maradandó értékű, megbecsülést kiváltó, a térség fejlődését, elismertségét szolgáló tevékenységéért”, a parlamentben nem igazán mutatott aktivitást.

Az egyébként költségvetési csalással gyanúsított politikus 2010-2014 közt szólalt fel utoljára, indítványa a mostani ciklusban még nem volt.

Ennek ellenére júniusban bruttó közel 1,2 millió forintot vihetett haza képviselői munkájáért.

A fenti politikusok mellett a Szekszárdot 2006-2014 között vezető Horváth Istvánnak, a Hajdú-Bihar megyei Tiba Istvánnak és az országos listáról a parlamentbe jutó Kerényi Jánosnak nem sikerült az elmúlt egy évben sem felszólalnia, sem indítvánnyal élni. Mindegyikük bruttó 1,4-1,7 millió forint közötti összeget vihetett haza júniusban.

A legkevésbé aktív ellenzéki politikus a parlamentben független, egyébként a Jobbiktól a Mi Hazánk mozgalomba átlépett

Fülöp Erik volt, akinek mindössze két önálló, három nem önálló indítványa volt, illetve tíz felszólalása.

Voltak, akik pörögtek is

Nem meglepő módon az ellenzéki politikusok közül kerültek ki a legaktívabb képviselők az új parlamenti ciklus első évében. Ha összesítjük az önálló és nem önálló indítványokat, illetve a felszólalásokat, az alábbi három politikus volt a legszorgalmasabb:

1. az MSZP-s Mesterházy Attila 1797 darab indítvánnyal és felszólalással,

2. az LMP-s Ungár Péter (aki egyébként az Azonnali többségi tulajdonosa) 812 darab indítvánnyal és felszólalással,

3. az LMP-s Demeter Márta 729 darab indítvánnyal és felszólalással.

Igaz, Demetert éppen az egyik írásbeli kérdése sodorta nagy bajba, mikor azt sugallta, Orbán Viktor miniszterelnök egyik lánya a magyar honvédség gépén utazott, holott ez nem volt igaz. Emiatt egyébként már most pénteken dönthet arról a parlament, felfüggesztik-e az LMP volt női társelnökének mentelmi jogát.

A LEGAKTÍVABB ELLENZÉKIEK: MESTERHÁZY ATTILA, DEMETER MÁRTA, UNGÁR PÉTER

A miniszterek sem vitték túlzásba

Ha csak azt nézzük, hogy ki szólalt fel legtöbbször az országgyűlésben, akkor ezt a címet a KDNP-s Rétvári Bence kapja, akinek 362 felszólalása volt. Ugyan összesen csak két indítványt nyújtott be, így is ő számít a legaktívabb kormánypárti politikusnak.

A kormánypárti politikusok közül a második legaktívabb a KDNP-s Nacsa Lőrinc, míg a harmadik a fideszes Cseresnyés Péter voltak.

Orbán Viktor miniszterelnök az ellmúlt egy évben 85-ször szólalt fel, míg összesen egy önálló indítványa volt, az is csak a ciklus elején „Magyarország minisztériumainak felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról”. Rogán Antalnak, a miniszterelnök kabinetfőnökének is csak az imént említett indítványnál szerepelt a neve az elmúlt egy évben, ő viszont eddig egyszer sem szólalt fel az új ciklusban. A parlamentben is ülő kormánytagok közül a legaktívabbnak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bizonyult 7 indítvánnyal, és 70 felszólalással.

FOTÓ: Azonnali-montázs

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek