Újabb botrány rázza meg az európai szélsőjobbot: most a Lega orosz pénzeléséről került elő hangfelvétel

Szerző: Techet Péter
2019.07.10. 17:12

Ezúttal nem osztrák széljobbosok tárgyalnak kamuoroszokkal, hanem Matteo Salvini Lega pártjának képviselői tényleges oroszokkal. A Buzzfeed megszerezte egy tavaly októberi moszkvai találkozó felvételét, amin jól kivehetően hallatszik, amint az olasz széljobb több tízmillió eurót kér Moszkvától. A cél el is hangzik egy legás politikus szájából: közelebb kell hozni Európát Moszkvához.

Újabb botrány rázza meg az európai szélsőjobbot: most a Lega orosz pénzeléséről került elő hangfelvétel

Tavaly október közepén a legendás moszkvai Metropol szállóban hat ember találkozott egymással: három olasz és három orosz. Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Lega elnöke, olasz belügyminiszter nem volt ott személyesen a megbeszélésen, de ő is Moszkvában tartózkodott ekkor. A másik három olasz a Lega színeiben volt jelen, és tárgyalt az oroszokkal. Azokkal, akik Salvini aznap hivatalos körülmények között is megbeszélést folytatott.

Hivatalosan egy olajüzletről lett volna szó, gyakorlatilag azonban – amint a Buzzfeed birtokába került felvételen jól hallható – az olaszok több tízmillió eurót kértek azért, hogy megerősödjék a moszkovita szélsőjobb egész Európában. (A felvétel egész leirata elolvasható.)

Ekkor még, ugyebár, bőven az EP-választások előtt vagyunk, Salviniék pedig szervezik – Orbán Viktor felé is folyamatosan kikacsingatva – saját pártcsaládjukat. Ez persze utóbb nem lett túl sikeres: eleve nem volt széljobbos áttörés az EP-választásokon, de Salvininek még annyi se sikerült, hogy valamennyi EU-kritikus pártot – például a magyar Fideszt vagy a lengyel PiS-t – egy pártba tudja gyűjteni. Salviniék mostani frakciója ma nem több, mint a hagyományos európai szélsőjobboldal közös fóruma.

A Fideszről is szó esett

De vissza Moszkvába! A beszélgetés alapcélját már a legelején kimondja Gianluca Savoini, a Lega egyik vezető tanácsadója:

„Meg akarjuk változtatni Európát. Az új Európának közel kell kerülnie Oroszországhoz, mert vissza akarjuk szerezni szuverenitásunkat.”

Azután az olasz politikus felsorolja, hogy kikre akarnak és tudnak számítani az oroszpárti nyomulásban:

a Fideszt is a moszkovita pártok között említi Salvini embere.

Savoini hivatalosan egy oroszpárti lobbiszervezetnek a vezetője, nincs Olaszországban se Lega-pártbeli, se kormányzati tisztsége. Mégis: Salvini valamennyi moszkvai útján mindig jelen volt, ő tárgyalta le a Lega testvérpárti státuszát is az Egységes Oroszország párttal.

A Buzzfeed nem tudta meghatározni, kik voltak orosz részről a résztvevők, csak azt lehet hallani, hogy folyamatosan hivatkoznak a Salvinivel való találkozóikra. Ennyiben tehát – ellentétben az FPÖ-s Heinz-Christian Strache ibiziai videójával – itt vélhetően igazi oroszokról van szó.

Salvini: Még vodkát se kaptam volna

Matteo Salvini a videóra azt regálta, hogy ő nem csak rubelt, dollárt vagy bármiféle pénzt, de

még „egy liter vodkát se” kapott volna az oroszoktól.

Savoini, aki a felvételen Salvini nevében tárgyal, azt mondta, hogy „nem a szavak számítanak”, ugyanis bármi is hallatszik a felvételen, szerinte nem kapott a Lega végül semmiféle orosz pénzt.

Az orosz pénzelés nem teljesen meglepő hír: az olasz L´Espresso hetilap már február végén beszámolt a tavaly októberi moszkvai találkozóról (angolul itt olvasható el a leleplezés). A milánói balliberális lap akkori információi szerint a Lega három millió eurót kapott volna az oroszoktól.

Giovanni Tizian és Stefano Vergine újságírók könyvet is írtak a Lega orosz pénzeiről A Lega fekete könyve címen. Eszerint

akár ötvenmillió euró is folyhatott be a Vatikánon keresztül a Lega környezetébe.

Gyakorlatilag tehát az olasz sajtó már összeszedte az orosz finanszírozás momentumait – ami hiányzott, az éppen az a hangfelvétel, ami ma a Buzzfeeden megjelent.

A szélsőjobboldal orosz pénzelése nem ritka. A francia Mediapart honlap tavaly beszámolt arról, hogy egy orosz-cseh fedőbankon keresztül Moszkva 2014-ben összesen kilencmillió eurót utalt Marine Le Pen pártjának.

FOTÓ: Matteo Salvini / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek