+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Ruttkay Lili
2019. július 10. szerda, 12:09
Azokat a brit a cégeket, amelyek külföldi dolgozókat is foglalkoztatnak, mind megrázhatja a kormány brexit utáni bevándorlásra vonatkozó tervezete. A terv a letelepedési engedélyeket és a béreket fogja változtatni, ami bizonytalan jövőt jósol a munkáltatónak és a munkavállalónak egyaránt derül ki az Indeed álláskereső portál legújabb felméréséből.

A British Chambers of Commerce és az Indeed álláskereső portál közös felmérése szerint 380 vizsgált cég több, mint a felének kell félnie a brexit utáni időktől – írja a Reuters.

 

A felmérés szerint a brexitterv negatívan hathat a bevándorlók minimálbéreire, és ilyen formájában megszűnne a 12 hónapos munka- és letelepedési engedély is, amelynek idejét megrövidíti a kormány. Ezek a változtatások a kevésbé képzett bevándorlókra lennének hatással. 

 

Pawel Adrjan közgazdász az Indeednek nyilatkozott a felmérés eredményeiről, amelyek azt mutatják, hogy a vállalatok nagy része nem talál megfelelően képzett munkaerőt a nyitott pozíciókra.

 

„Mint bármelyik nyitott gazdasági rendszerben, a bevándorlási hullám egyrészről nagyon hasznos tud lenni, amíg kiszolgálja a munkaerőhiányt, és befoltozza a lyukakat a munkaerőpiacon. Azonban a frissen végzett kutatás azt mutatja, hogy nem befoltozza, hanem megfojtja a munkaerőpiacot.

 

Annak ellenére, hogy rengetegen keresnek munkát, a cégek nem találják meg a számukra ideális, tanult jelöltet. Leginkább az egészségügynek és az építőiparnak kell flexibilisebbnek lennie a munkaerő kiválasztásban” – nyilatkozta a közgazdász. 

 

Az Egyesült Királyság belügyminisztere, Sajid Javid az előző hónapban egy tanácskozási bizottságot hozott létre, hogy újratárgyalják a végzettséggel rendelkező bevándorlók minimáljövedelem-küszöbét. Jelenleg 30 ezer fontról van szó évenként, melyeket a bevándorló

 

+ rohammentősök, 

+  laborban dolgozók, 

+  műszaki szakemberek,

+ szakácsok 

+ és kezdő orvosok kapnának meg.

 

Ezek alapján azt láthatjuk, hogy a szakképzett munkaerőt megtartaná a szigetország, míg a szakképzetlen munkaerő letelepedését nagyban megnehezítené a brexit után. Azonban ezzel szívatják azokat a munkavállalókat is, akik az Egyesült Királyság megtartana.

 

A bevándorlás megállítása és nehezebbé tétele állt a brexitterveknek a központjában, legalábbis amíg Teresa May vitte a brexit dealt.

 

A megegyezés tologatása miatt a mai napig túl sok alternatíva van a brexittel kapcsolatban. A magyar munkavállalóknak nem kell attól félniük, hogy elveszítik a munkájukat, de a brexit után sokkal több adminisztrációs kihívás elé állítja őket a kormány, ahogy azokat a cégeket is, akik külföldi munkavállalókat alkalmaznak. Az új letelepedési rendszert megpróbálja szimpatikussá tenni a brit kormány (annyira, hogy még magyarul is készítettek plakátot) azonban a bérek változásáról és a munkaerőpiaci feltételekről még csak találgatások vannak.

 

Mennyi magyarra is lehet ez hatással?

 

A KSH által készített Demográfiai Portré felmérése alapján 2018-ban körülbelül 200 ezer magyar élhet az Egyesült Királyságban. Ennek a számnak a nagyobb arányát a diplomás munkavállalók teszik ki, akik általában teljes háztartással, hosszabb időre költöznek ki és vállalnak munkát. A szám kisebb arányát a szakmunkások teszik ki, akik rövid időre utaznak ki ezt a számot a 12 hónapos munka és letelepedési engedélyek arányából figyelte meg a KSH. A diplomás munkavállalók hosszútávú berendezkedését az is mutatja, hogy egyre több kisbaba születik külföldön, például az Egyesült Királyságban 2016-ban körülbelül 2300 magyar született. 

 

FOTÓ: Unsplash

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Bár a Fundacja Pro plakátja egyértelműen jelzi, hogy a homoszexuálisok gyerekeket fognak szerintük molesztálni, a bíróság szerint ez nem bántó, hanem oktató jellegű üzenet.

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésben politizáló Kulcsár Gergely jelezte: a Jobbik-elnökség felszólítása ellenére sem mond le.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás