+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Ruttkay Lili
2019. július 10. szerda, 12:09
Azokat a brit a cégeket, amelyek külföldi dolgozókat is foglalkoztatnak, mind megrázhatja a kormány brexit utáni bevándorlásra vonatkozó tervezete. A terv a letelepedési engedélyeket és a béreket fogja változtatni, ami bizonytalan jövőt jósol a munkáltatónak és a munkavállalónak egyaránt derül ki az Indeed álláskereső portál legújabb felméréséből.

A British Chambers of Commerce és az Indeed álláskereső portál közös felmérése szerint 380 vizsgált cég több, mint a felének kell félnie a brexit utáni időktől – írja a Reuters.

 

A felmérés szerint a brexitterv negatívan hathat a bevándorlók minimálbéreire, és ilyen formájában megszűnne a 12 hónapos munka- és letelepedési engedély is, amelynek idejét megrövidíti a kormány. Ezek a változtatások a kevésbé képzett bevándorlókra lennének hatással. 

 

Pawel Adrjan közgazdász az Indeednek nyilatkozott a felmérés eredményeiről, amelyek azt mutatják, hogy a vállalatok nagy része nem talál megfelelően képzett munkaerőt a nyitott pozíciókra.

 

„Mint bármelyik nyitott gazdasági rendszerben, a bevándorlási hullám egyrészről nagyon hasznos tud lenni, amíg kiszolgálja a munkaerőhiányt, és befoltozza a lyukakat a munkaerőpiacon. Azonban a frissen végzett kutatás azt mutatja, hogy nem befoltozza, hanem megfojtja a munkaerőpiacot.

 

Annak ellenére, hogy rengetegen keresnek munkát, a cégek nem találják meg a számukra ideális, tanult jelöltet. Leginkább az egészségügynek és az építőiparnak kell flexibilisebbnek lennie a munkaerő kiválasztásban” – nyilatkozta a közgazdász. 

 

Az Egyesült Királyság belügyminisztere, Sajid Javid az előző hónapban egy tanácskozási bizottságot hozott létre, hogy újratárgyalják a végzettséggel rendelkező bevándorlók minimáljövedelem-küszöbét. Jelenleg 30 ezer fontról van szó évenként, melyeket a bevándorló

 

+ rohammentősök, 

+  laborban dolgozók, 

+  műszaki szakemberek,

+ szakácsok 

+ és kezdő orvosok kapnának meg.

 

Ezek alapján azt láthatjuk, hogy a szakképzett munkaerőt megtartaná a szigetország, míg a szakképzetlen munkaerő letelepedését nagyban megnehezítené a brexit után. Azonban ezzel szívatják azokat a munkavállalókat is, akik az Egyesült Királyság megtartana.

 

A bevándorlás megállítása és nehezebbé tétele állt a brexitterveknek a központjában, legalábbis amíg Teresa May vitte a brexit dealt.

 

A megegyezés tologatása miatt a mai napig túl sok alternatíva van a brexittel kapcsolatban. A magyar munkavállalóknak nem kell attól félniük, hogy elveszítik a munkájukat, de a brexit után sokkal több adminisztrációs kihívás elé állítja őket a kormány, ahogy azokat a cégeket is, akik külföldi munkavállalókat alkalmaznak. Az új letelepedési rendszert megpróbálja szimpatikussá tenni a brit kormány (annyira, hogy még magyarul is készítettek plakátot) azonban a bérek változásáról és a munkaerőpiaci feltételekről még csak találgatások vannak.

 

Mennyi magyarra is lehet ez hatással?

 

A KSH által készített Demográfiai Portré felmérése alapján 2018-ban körülbelül 200 ezer magyar élhet az Egyesült Királyságban. Ennek a számnak a nagyobb arányát a diplomás munkavállalók teszik ki, akik általában teljes háztartással, hosszabb időre költöznek ki és vállalnak munkát. A szám kisebb arányát a szakmunkások teszik ki, akik rövid időre utaznak ki ezt a számot a 12 hónapos munka és letelepedési engedélyek arányából figyelte meg a KSH. A diplomás munkavállalók hosszútávú berendezkedését az is mutatja, hogy egyre több kisbaba születik külföldön, például az Egyesült Királyságban 2016-ban körülbelül 2300 magyar született. 

 

FOTÓ: Unsplash

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Migránsozott-e Varga Judit? Megúszhat-e Magyarország bármit is azután, hogy Timmermanstól elveszik a jogállamiság-portfóliót? Nagyon bizalmasak az infók, de elmondjuk, amit tudni lehet.

Ha Trócsányi megbukna az EP-meghallgatáson, és a kormány a helyére egy másik fideszes EP-képviselőt jelölne, azt a momentumosok nem szavaznák meg – mondta Fekete-Győr.

Megszüntette volna a Madrid központjába behajtó autókat büntető intézkedést a város jobboldali polgármestere, civilek szerint emiatt sokat romlott nyáron a levegőminőség.

Több utcát is letakarítottak állítólag a Csarnoknegyedben szombaton, legalábbis ezzel dicsekszik a VIII. kerületi önkormányzat. Mutatjuk, mennyi látszik belőle most.

Csak egy kis áramszünet volt a támadás eredménye, de kiderült: valószínűleg nem ez volt a támadók célja.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Naná, ahogy azt az ausztrál gyökerű Rumjacks be is fogja mutatni szeptember 25-én a Dürer Kertben. További fellépők: The Crazy Rogues, Loch Nesz.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás