Így kerülik meg a pártfinanszírozási szabályokat a Strabag-milliárdokért az osztrák liberálisok

Szerző: Techet Péter
2019.07.09. 07:37

Hiába fogadott el a bécsi parlament szocdem, szélsőjobbos és pilzista többsége egy szigorúbb pártfinanszírozási szabályozást, a Néppárt és főleg a Momentum osztrák testvérpártja, a Neos kikerüli a rendelkezést. A Neos egyik legnagyobb szponzora a Strabag-tulajdonos Hans Peter Haselsteiner.

Így kerülik meg a pártfinanszírozási szabályokat a Strabag-milliárdokért az osztrák liberálisok

Az ibiziai videó, amibe belebukott végül az egész jobboldali bécsi kabinet, már-már parodisztikus módon mutatott rá, mennyire lyukas az osztrák pártfinanszírozási törvény. Heinz-Christian Strache gond nélkül akarhatta úgy, hogy egy orosz oligarcha tolja meg a szélsőjobboldali pártját, az FPÖ-t.

Hogy Strache történetei arról, ki mindenki finanszírozza háttérből a pártját, igazak-e, vagy csak egy fiatal nő előtt felvágni akaró macsó nagyzolásai voltak, mindegy is, mert az például biztosan tudható: Sebastian Kurz pártja, a Néppárt (ÖVP) a 2017-es kampányban jóval túllépte az egyébként se túl szigorú osztrák pártfinanszírozási limiteket. Ráadásul az akkori szabályok gyakorlatilag semmiféle – vagy csak nagyon minimális – pénzbüntetést irányoztak elő a megállapított törvénysértések esetén is.

A bukott kancellár, akinek pártja népszerűségi csúcsokat döntöget, gyakorlatilag csak vállat rántott a vádakra, és láthatóan a szavazókat se izgatja az ügy különösen.

Szocdem, széljobbos és zöld összefogás egy tisztább pártfinanszírozásért

Mindazonáltal a bécsi parlamentben – kihasználva, hogy Kurz távozását követően egy szakértői kormány vezeti Ausztriát, ezzel megszűnt a kormány-ellenzék-felállás – egy sajátos koalíció alakult ki a szocdemek (SPÖ), az FPÖ-sök és a zöld szakadár Peter Pilz pártja között. A balos-széljobbos eseti koalíciónak többsége van, így keresztül tudtak vinni egy olyan módosítást, amelynek értelmében egy személy 7500 eurónál (2,4 millió forintnál) nem adhat nagyobb adományt egy pártnak, és eleve egyetlen párt bevétele sem haladhatja meg a 750 ezer eurót (240 millió forintot) évente – az állami támogatásokat nem számolva.

Összehasonlításképpen: amint az SPÖ-közeli Kontrast blog kihozta,

Sebastian Kurz ÖVP-je a 2017-es kampányban csak magánadományokból 4,5 millió eurót kapott.

A Kontrast részletes listát közölt az adományozókról, ami gyakorlatilag egyfajta osztrák gazdasági kikicsodaként is olvasható: aki valamit is számított nyugati szomszédunk gazdasági életében, az belenyúlt a zsebébe, és segítette Kurz kampányát. Nem véletlen, hogy Kurz éppen ezen rétegeknek kedvező gazdaság- és adópolitikát folytatott kormányon.

A törvényt elfogadó három pártnak (az SPÖ-nek, az FPÖ-nek és Peter Pilz listájának) persze nem fog fájni a limit, mert – hiába hadovált hatalmas támogatókról Strache Ibizán – még

az FPÖ-nek sincsenek jelentős szponzorai a gazdaságból, a szocdemeknek és Pilzéknek meg pláne nincsenek ilyen barátaik.

Kurz ellenáll

Annál inkább Sebastian Kurznak – ráadásul az ÖVP eddig sikeresen csinálta azt, hogy az azonos személytől kapott támogatásokat is addig darabolta, amíg már semmit se kellett bejelentenie a számvevőszéknek. Ugyanis a korábbi szabályok szerint csak 50 ezer euró feletti összegeket kellett a számvevőszékkel megvizsgáltatni. Azonban az nem volt tiltva, hogy egyazon személy ne darabolhassa addig az adományát, amíg az egyes darabok már egyenként mind 50 ezer euró alatt maradnak.

Például Kurz hiába kapott majdnem félmillió eurót egy vezető építési vállalkozótól, a pénzt annyi részletben utalták át, hogy egyetlen utalás se számított már önmagában bejelentéskötelesnek. Az új törvény ennek is elejét venné, mert nem az utalás mértéke számít, hanem az adományozó személye: bármennyi részletben is utal valaki, az nem haladhatná meg összesen a 7500 eurót.

Az osztrák Momentum nem mond le a Strabag-pénzekről

Egy ilyen éles szabályozás különösen a Momentum osztrák testvérpártját, a Neost csapná nagyon pofon. A párt 2013-as indulása óta

eurómilliókat kapott már Hans Peter Haselsteinertől, a Magyarországon egykoron az SZDSZ-t is finanszírozó és Simicska Közgépével együttműködő Strabag tulajdonosától.

Haselsteiner közismert balliberális nézeteiről, a kilencvenes évek elején az FPÖ-ből kiszakadt Liberális Fórumnak (LiF) parlamenti képviselője volt, és azóta ad bárminek pénzt, ami egy liberális pártot jelenthet. A Neos-szal ezúttal egy tartósnak igérkező projektet tudott elindíttatni 2013-ban.

A felmérésékben nyolc-tíz százalék körül mért párt nem hajlandó azonban betartani a szabályokat. Amint arról Peter Pilz, a szakadár zöld politikus beszámolt: értesülései szerint

az adományozók ezentúl belépnek a Neosba, és hivatalosan nem adományt, hanem tagdíjat fognak fizetni – márpedig a pártoló tagdíj felső határa lehet a csillagos ég is.

Biztos, ami biztos alapon azonban Haselsteiner még a törvényi szigorítás előtt gyorsan – már az őszi előrehozott választásokra tekintettel – átutalt 300 ezer eurót a Neosnak.

A párt el is ismerte a Der Standard balliberális napilapnak: a pénz még a szigorúbb pártfinanszírozási törvény hatályba lépése előtt érkezett meg hozzájuk – azaz ügyesen megkerülték a szigorítást. A későbbi, fejenkénti 7500 eurós juttatásokat pedig majd nem adományként, hanem pártoló tagdíjként könyvelik el – és így megint megkerülhetőek a limitek.

Peter Pilz pártja annyira felháborodott a Neoson, hogy a párthoz közelálló zackzack.at leközölt egy karikatúrát, amin a Neos elnöknője, Beate Meinl-Reisinger látható, amint kutyaként csahol a Haselsteiner által elé tartott virslinek.

A Neos ezen rögtön fel is háborodott:

a pártfinanszírozási törvényt tudatosan megkerülni akaró párt gyakorlatilag lenácizta Pilzet, mondván: nem lehet embereket kutyákként ábrázolni.

Az érdemi vádakra, miszerint a liberális párt nem akarja betartani a pártfinanszírozási szabályokat, persze nem reagáltak.

Peter Pilz szerint

a neoliberálisok moralizálás mögé bújva akarják korlátozni a szólásszabadságot, hogy ne kelljen beszélniük a pártfinanszírozási szabályokat sértő gyakorlataikról.

A Neos-szal ellentétben azonban Peter Pilz pártja nem csak anyagilag van gondban: az egykori zöldpolitikus által alapított párt vélhetően nem fogja tudni megugorni a négyszázalékos küszöböt ősszel, legtöbb politikusa már ott is hagyta. Helyette egykori pártjának, a szintén Neos-kritikus Zöldeknek van esélyük visszakerülni a bécsi törvényhozásba. Pilz azonban főleg gazdasági kérdésekben balrább áll az ökopárttól.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek