Az Európai Tanács elkaszálta Juncker költségcsökkentő javaslatát

Szerző: Pintér Bence
2019.07.09. 10:32

Továbbra is nevezhetnek ki ideiglenes európai biztosokat pár hónapra az államok, biztosonként egymillió euróba kerül ez nekünk.

Az Európai Tanács elkaszálta Juncker költségcsökkentő javaslatát

Nem ritka, hogy az Európai Bizottság egy-egy tagja elindul az európai parlamenti választáson. Ha az illető be is jut a parlamentbe, és fel is veszi a mandátumát, akkor biztosi pozíciójára az őt jelölő állam ideiglenes biztost küldhet addig, amíg megalakul az új Bizottság. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

az EU-s polgárok elköltenek nagyjából egymillió eurót egy olyan biztosra, aki a rosszabbik esetben csak pár hónapig lesz az, és nem is csinál nagyjából semmit.

Az egymillió euró úgy jön ki, hogy hiába csak pár hónapig lesz biztos az illető, az odaköltözése költségeit ki kell fizetni, illetve a biztosi nyugdíjat meg fogja kapni. Idén ez például Észtországot és Romániát érinti: két biztosuk, az észt Andrus Ansip és a román Corina Crețu is EP-képviselő lett ugyanis a májusi választás után, helyükre novemberig ideiglenes biztost küldhet a két állam. (Ansip a Renew Europe, Crețu a balközép S&D-frakciót erősíti – utóbbi Victor Ponta volt kormányfő Pro Romania pártjának listájáról jutott be idén, csakúgy, mint Mihai Tudose.)

Jean-Claude Juncker jelenlegi bizottsági elnök ezen a gyakorlaton akart változtatni, ám a Politico híre szerint

Juncker ötletét elkaszálta az európai állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács

– teljes egyetértés kellett volna a döntéshez, ez azonban nem volt meg.

Juncker eredetileg úgy tervezte, hogy a digitális közös piacért felelő Ansip portfólióját ideiglenesen Maroš Šefčovič energiaügyért felelős biztos, a regionális politikáért felelő Crețu portfólióját pedig Johannes Hahn bővítésért felelős biztos kapta volna meg, de a javaslat elutasítása miatt a portfóliókat az új, ideiglenes észt és román biztosok kapják majd meg.

Észtország Kadri Simson gazdasági minisztert jelöli, akit az új bizottságban is biztosként szeretnének, Románia viszont tényleg csak ideiglenes biztost küld a korábbi EP-képviselő, a PSD-s Ioan Mircea Pașcu személyében – az új testületbe új embert jelölnek majd.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek