A brit Munkáspárt egy népszavazáson már az EU-ban maradást fogja támogatni

Szerző: Pintér Bence
2019.07.09. 14:27

Egy konzervatív brexitmegállapodás és a megállapodás nélküli kilépés ellenében a bentmaradás mellett van a brit Munkáspárt.

A brit Munkáspárt egy népszavazáson már az EU-ban maradást fogja támogatni

Bár már júniusban is arról írtunk mi is, hogy a brit Munkáspárt teljes mellszélességgel kiáll az EU-ban maradás mellett, ezt akkor még cáfolta Jeremy Corbyn pártelnök, kedden azonban

maga Corbyn jelentette be, hogy ha lenne népszavazás a konzervatívok esetleges kilépési megállapodásáról, akkor a Munkáspárt az EU-ban maradást támogatja majd,

miután a szakszervezetek vezetői is erre jutottak a minap.

Corbyn azt írta a párttagoknak egy levélben: „Legyen bárki is az új [konzervatív] miniszterelnök, a megállapodását, vagy a megállapodás nélküli kilépést az emberek elé kell majd vinnie egy népszavazáson. Szeretném egyértelművé tenni, hogy ilyen körülmények között a bentmaradás mellett fog kampányolni a Munkáspárt a megállapodás nélküli kilépés, illetve egy olyan, konzervatívok által kötött megállapodás ellenében, ami nem védi meg a munkahelyeket és a gazdaságot.”

Az most már tehát tiszta, hogy hogy viselkednének egy konzervatív megállapodásról szóló szavazás esetén, de az továbbra sem világos, hogy mi történne akkor, ha egy általános választás után egy munkáspárti kormány kötne megállapodást Brüsszellel, és azt vinné a választók elé egy népszavazáson.

A párt álláspontja ugyebár eléggé zavaros az ügyben már a 2016-os brexitnépszavazás óta, hiszen a Munkáspárt választói nem egyértelműen bentmaradás-pártiak, így egyelőre nem igazán sikerült konzisztens stratégiát kiépíteniük az ügyben. A májusi EP-választáson a kérdésben egyértelmű kilépéspárti álláspontot képviselő Brexit Párt (itt egy interjúnk az egyik prominens EP-képviselőjükkel, Claire Foxszal), illetve a szintén egyértelműen maradáspárti Liberális Demokraták is jól szerepeltek, a Munkáspárt csak a harmadik helyre futott be utánuk.

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek