Milyen lehet az, amikor egy telefonközpontos a pokolban találja magát?

Szerző: Pintér Bence
2019.07.07. 08:39

Hiába múlt el a tavaszi-nyári könyves fesztiválszezon, még ilyenkor is jelennek meg friss könyvek! Magyar mondákat, sci-fit, horrort, képregényt és némi Victor Hugot ajánlunk nektek a forró napokra.

Milyen lehet az, amikor egy telefonközpontos a pokolban találja magát?

Itt a nyár, elmúlt a könyves fesztiválszezon, mindenki rákészül az őszi, azaz karácsonyi hajtásra, de a Könyvhéten és Könyvfesztiválon beszerzett könyvek mellé, na meg az általunk a strandra ajánlott kötetek mellé

azért júliusban is érkezik egy adag könyv, amit érdemes lesz forgatni. Mutatunk párat!

+++

Lengyel Dénes: Régi magyar mondák (Helikon)

A Moly.hu adatbázisa szerint ez a 23. kiadása Lengyel Dénes klasszikus könyvének, ami a magyar mondákat gyűjtötte egybe még 1972-ben. Legutóbb 2015-ben jelent meg a könyv egy modern, de uncsi borítóval,

most azonban itt az új kiadás egy egyáltalán nem unalmas, hanem kifejezetten szép, szarvasos borítóval,

szóval akinek eddig csak a régivágású verzió volt meg, vagy eddig nem olvasta a könyvet, annak itt a remek alkalom a beszerzésre. Egy kötetben olvashatod a hun mondákat, a honfoglalás mondáit, a királymondákat, egészen a Mátyás királyról szóló történetekig!

Olga Tokarczuk: Bizarr ​történetek (Vince)

Olga Tokarczuk a kortárs lengyel irodalom egyik legnagyobb alakja.

Az 1962-ben született írónő pszichoterapeutaként kezdte pályáját. A kilencvenes évektől jelennek meg szépirodalmi írásai, amelyek sorra nyerik el a legrangosabb lengyel és nemzetközi irodalmi díjakat.

A 2018-ban megjelent Bizarr történetek novellái szürreális elemekben bővelkedő, többnyire nyugtalanító írások, amelyekben felbukkan Tokarczuk megannyi fontos témája, a lét nagy kérdései, az ember és a természet viszonya és a nemiség.

Brian K. Vaughan, Fiona Staples: Saga ​3. (Pesti Könyv)

Az elmúlt évek legünnepeltebb sci-fi/fantasy-képregényéről itt írtunk már bővebben, de aki lemaradt volna: van két egymással régóta háborúzó faj, az egyik a high-techre épít, a másik a mágiára,

és van egy szerelmespár: egyikük az egyik, másikuk a másik fajból származik, és hát lett egy közös gyerekük.

Rájuk vadászik mindenki az ismert univerzumban, ők pedig igazából csak élni szeretnék a boldog kis életüket, de ez sajnos nem ilyen egyszerű. Ez a harmadik gyűjteményes kötet, érdemes még most belevágni.

Drew Williams: Gazdátlan ​csillagok (Agave Könyvek)

Még a megjelenés előtt volt szerencsém olvasni ezt a remek kis űroperát, születnek még ilyesmik manapság is. A történet szerint
száz ​évvel ezelőtt

egy Impulzusnak elnevezett, rejtélyes energiahullám áradt szét az univerzumban, ami a legtöbb modern technológiát megsemmisítette.

Bár egyes naprendszerek érintetlenek maradtak, a többségükben eluralkodott a káosz. Itt ismerünk meg egy fejvadászt, aki különféle természetfeletti tehetségekkel megáldott gyerekeket gyűjt be, de mások is vadásznak ezekre a gyerekekre. Korrektül megírt, sallangmentes, fordulatos történet.

Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy ​és más történetek a peremlétről (Agave Könyvek)

Nagyot megy az utóbbi években itthon a horror és a weird irodalom: épül-szépül Lovecraft hazai rajongótábora több magazinnal, berobbant a fantasztikus irodalomba Veres Attila, és hát

mi lehetne jobb ajánlólevél egy ilyesmi könyvnek, mint hogy egyszerre szereti Veres, és ír hozzá blurböt Moskát Anita?

Na ugye. A svéd Karin Tidbecknek egy regénye, az Amatka jelent meg itthon az Athenaeumnál, most pedig az Agave hozza el a novelláskötetét. Egy gyermek egy konzervdobozba születik. Egy telefonközpontos a pokolban találja magát. Három nő valahol az időn túl lebeg. Meseszerű lények kísértenek csendes kis falvakat. 

Philip K. Dick: Az ​utolsó tréfa (Agave Könyvek)

Lassan, de biztosan teljes lesz a Philip K. Dick-életmű hazai kiadása, amit még 2003-ban kezdett el az Agave Könyvek. A korábban megjelent regényei folyamatosan érkeznek új, csinos borítókkal a kiadónál, és

alkalmanként jön olyan regény is, ami még nem jelent meg magyarul.

Ezek főleg a legendás sci-fi szerző korai darabjai, amelyek nem feltétlenül annyira jók, mint a későbbiek, de a rajongók számára mindig jelenthetnek csemegét, és lehetnek egyébként totál aktuálisak is, mint Dick általában.

Newer York városa túlélte ugyan a holokausztot, de nagy árat fizetett érte: merev erkölcsi törvények uralják, fürge robotok figyelik az emberek viselkedését, a legkisebb kihágás is személyes katasztrófát vonhat maga után. Allen Purcell ama kevesek közé tartozik, akik szó szerint képesek megváltoztatni a világot, és amikor olyan kormányzati állást ajánlanak neki, ahol a közerkölcs felelőse lehet, elhatározza, hogy változtat, amin csak tud. Ehhez azonban tenni kéne valamit azzal a fejjel a szekrényben…

Victor Hugo: A ​párizsi Notre-Dame (Európa)

Lehet-e szép a lángoló Notre-Dame, erről vitatkoztunk mi itt az Azonnalin, miközben mások ezerrel vásárolták Victor Hugo klasszikus nagyregényét a különféle portálokon a párizsi templomot ért katasztrófa közben és után.

Itthon az Európa porolta le a legutóbb 2010-ben kiadott alapművet,

így most a magyar olvasók számára is új borítóval érhető el az 1831-ben írt történet, amit sosem időszerűtlen kézbe venni.

Olvasnál még valamit? Könyves Kálmán mindig segít!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek