+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. július 7. vasárnap, 18:40
A Nagy-Britannia miniszterelnökségére legesélyesebb Johnson jelezte: egyáltalán nem blöfföl, amikor a megegyezés nélküli kilépésről beszél, és szerinte már az eredeti dátumra is készen állt az ország.

A jelen állás szerint a brit Konzervatív Párt elnöki pozíciójára, így a Theresa May lemondása után üresen maradt miniszterelnöki pozíciójára legesélyesebb Boris Johnson gyorsan rájött, hogy a brexit minden fölé emelésével erősítheti a legjobban az imázsát, és egy rádióinterjúban már arról beszélt, hogy simán elképzelhetőnek tartja a megegyezés nélküli kilépést az EU-ból, ha ő lesz a miniszterelnök. 

 

Johnsont a Sunday Telegraph kérdezte meg, nem csak blöff-e az egész, amire London egykori polgármestere nagyon rövid és tömör nemmel válaszolt.

 

„Nagyjából készen álltunk a kilépésre március 29-én, és készen fogunk állni október 31-én is. Létfontosságú, hogy ezt a partnereink is lássák” – mondta Johnson arra utalva, hogy szerinte már a brexit eredeti időpontjakor is minden adott volt az Unióval való szakításhoz.

 

„Ha belenéznek a szemünkbe, azt kell látniuk, hogy ‘hű, a britek tényleg kilépnek'. Akkor el fogják hagyni a feltételeiket”

 

– avatta be a világot a tárgyalási technikájába, hozzá téve, hogy szerinte a no deal brexittől való félelem túl van pörgetve.

 

Boris Johnson mindennel nagyot vállal, hiszen a brit parlament alsóházának meg kell szavaznia valahogy a feltételeket, és ebbe bukott bele Theresa May is. A parlament pártállástól függetlenül teljesen megosztott, és egyik forgatókönyvnek sincs többsége.

 

Johnsont a YouGov szerint a Konzervatív Párt tagságának 74 százaléka támogatja, legerősebb kihívója a jóval visszafogottabb stílusú Jeremy Hunt 26 százalékkal. A nemzetközi sajtó egy ideig úgy gondolta, Johnson magánéleti balhéja kihatással lesz majd az eredményekre, hiszen napokig volt beszédtéma rendőrségi ügybe torkollt vitája barátnőjével, ráadásul látványosan nem volt hajlandó beszélni sem a témáról, de egyelőre úgy tűnik, ez az ügy nem zavarja a konzervatívokat.

 

Ameddig bent van az ország az EU-ban, addig azért figyel rájuk a világ: a májusi EP-választáson nagyot nyerő Nigel Farage-féle euroszkeptikus Brexit Párt képviselői hátat fordítottak az Európai Parlamentben az Örömóda alatt. Erről az Azonnalinak nyilatkozott is Claire Fox, aki szerint egy föderalista himnuszt csináltak ebből a szerzeményből. A teljes interjút itt olvashatod el, egy korábbi, szintén vele készült interjút pedig akkor érdemes elolvasnod, ha szeretnél érthető brexitpárti véleményt is kapni végre.

 

Hogy ki lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, az július 22-én derül ki.

 

FOTÓ: Annika Haas / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt kérik, hogy halkabb legyen a háttérzene is a járvány alatt.

Míg a választás előtt az egyik legnépszerűbb politikus volt Igor Matovič, a koronavírus-járvány második hulláma és a kormányzása körüli botrányok kikezdték a támogatottságát.

Az olténiai Deveseluban inkább szavaztak egy halottra, mint a másik két jelöltre.

Egyre több a fertőzött, a tesztkapacitásokat nem növeljük, és sajnos egyre többen vesztik életüket a koronavírus miatt. Mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Köszi, két kommentelő!

Habár a székely fővárosnak nevezett városban ma a magyarok már nincsenek többségben, a román szavazatok felaprózódása miatt Soós Zoltán nagyot tudott nyerni.

A független Nicușor Dan lett Bukarest főpolgármestere. Az exit poll eredmények szerint 47 százalékot szerzett, jelentősen megelőzve a 39 százalékot hozó szocdem Gabriela Fireat.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

Hatalmas érdeklődés övezte az MVM online nyereményjátékát. Az energetikai-fenntarthatósági témájú keresztrejtvényt az ország 397 iskolájának közel 2200 diákja töltötte ki. A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás