+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. július 7. vasárnap, 18:40
A Nagy-Britannia miniszterelnökségére legesélyesebb Johnson jelezte: egyáltalán nem blöfföl, amikor a megegyezés nélküli kilépésről beszél, és szerinte már az eredeti dátumra is készen állt az ország.

A jelen állás szerint a brit Konzervatív Párt elnöki pozíciójára, így a Theresa May lemondása után üresen maradt miniszterelnöki pozíciójára legesélyesebb Boris Johnson gyorsan rájött, hogy a brexit minden fölé emelésével erősítheti a legjobban az imázsát, és egy rádióinterjúban már arról beszélt, hogy simán elképzelhetőnek tartja a megegyezés nélküli kilépést az EU-ból, ha ő lesz a miniszterelnök. 

 

Johnsont a Sunday Telegraph kérdezte meg, nem csak blöff-e az egész, amire London egykori polgármestere nagyon rövid és tömör nemmel válaszolt.

 

„Nagyjából készen álltunk a kilépésre március 29-én, és készen fogunk állni október 31-én is. Létfontosságú, hogy ezt a partnereink is lássák” – mondta Johnson arra utalva, hogy szerinte már a brexit eredeti időpontjakor is minden adott volt az Unióval való szakításhoz.

 

„Ha belenéznek a szemünkbe, azt kell látniuk, hogy ‘hű, a britek tényleg kilépnek'. Akkor el fogják hagyni a feltételeiket”

 

– avatta be a világot a tárgyalási technikájába, hozzá téve, hogy szerinte a no deal brexittől való félelem túl van pörgetve.

 

Boris Johnson mindennel nagyot vállal, hiszen a brit parlament alsóházának meg kell szavaznia valahogy a feltételeket, és ebbe bukott bele Theresa May is. A parlament pártállástól függetlenül teljesen megosztott, és egyik forgatókönyvnek sincs többsége.

 

Johnsont a YouGov szerint a Konzervatív Párt tagságának 74 százaléka támogatja, legerősebb kihívója a jóval visszafogottabb stílusú Jeremy Hunt 26 százalékkal. A nemzetközi sajtó egy ideig úgy gondolta, Johnson magánéleti balhéja kihatással lesz majd az eredményekre, hiszen napokig volt beszédtéma rendőrségi ügybe torkollt vitája barátnőjével, ráadásul látványosan nem volt hajlandó beszélni sem a témáról, de egyelőre úgy tűnik, ez az ügy nem zavarja a konzervatívokat.

 

Ameddig bent van az ország az EU-ban, addig azért figyel rájuk a világ: a májusi EP-választáson nagyot nyerő Nigel Farage-féle euroszkeptikus Brexit Párt képviselői hátat fordítottak az Európai Parlamentben az Örömóda alatt. Erről az Azonnalinak nyilatkozott is Claire Fox, aki szerint egy föderalista himnuszt csináltak ebből a szerzeményből. A teljes interjút itt olvashatod el, egy korábbi, szintén vele készült interjút pedig akkor érdemes elolvasnod, ha szeretnél érthető brexitpárti véleményt is kapni végre.

 

Hogy ki lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, az július 22-én derül ki.

 

FOTÓ: Annika Haas / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jobbikos, de a többi ellenzéki párt által is támogatott Kálló Gergely magabiztos győzelemmel hozta a Fejér megyei 4. választókerületet.

Ha vasárnap, akkor coubhíradó, Feri Poterrel, kézcsókolgató Orbánnal és szürke Bayerrel!

A gyöngyöspatai cigányok kötelező, elitgimiben való továbbtanulását? Magyar György rabosítását? Esetleg a saját lemondását Rácz Zsófi javára?

Marokkó homokkal fedett részében töltöttünk egy éjszakát, ami még a nyilvánvaló kényelmetlenségek és a túlgondolt turistaműsorok ellenére is varázslatos úticél.

Újra itt a Helyzet, az Azonnali heti podcastje, ezúttal az Európai Parlamentből: Deutsch Tamást kérdeztük a Fidesz és európai pártcsaládja, a jobbközép Európai Néppárt sagájáról.

Nem kap elég olajat az oroszoktól, ezért az Európát ellátó Barátság vezetékből csapolna magának Belarusz: tovább folytatódik a Putyin és Lukasenka közti szkander.

A Fidesz által is támogatott Smer már csak hibahatáron belül vezet, jelentősen feljött rá Igor Matovič populista OĽaNO-ja. A magyar indulók közül Bugár orrhosszal vezet, de a másik magyar listát sem szabad leírni.

A hét kérdése

A filmipar legfontosabb díja idén megint robbantott, és a történelem során először nem amerikai film nyerte meg a legjobb filmnek járó szobrot. De te egyet is értesz vele? Egy szavazással eldöntheted!

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Könyvbemutató február 18-án, kedden a magyar-szlovén bilateriális kisebbségvédelmi megállapodásról a TK Kisebbségkutató Intézetében.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás