+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. július 7. vasárnap, 18:40
A Nagy-Britannia miniszterelnökségére legesélyesebb Johnson jelezte: egyáltalán nem blöfföl, amikor a megegyezés nélküli kilépésről beszél, és szerinte már az eredeti dátumra is készen állt az ország.

A jelen állás szerint a brit Konzervatív Párt elnöki pozíciójára, így a Theresa May lemondása után üresen maradt miniszterelnöki pozíciójára legesélyesebb Boris Johnson gyorsan rájött, hogy a brexit minden fölé emelésével erősítheti a legjobban az imázsát, és egy rádióinterjúban már arról beszélt, hogy simán elképzelhetőnek tartja a megegyezés nélküli kilépést az EU-ból, ha ő lesz a miniszterelnök. 

 

Johnsont a Sunday Telegraph kérdezte meg, nem csak blöff-e az egész, amire London egykori polgármestere nagyon rövid és tömör nemmel válaszolt.

 

„Nagyjából készen álltunk a kilépésre március 29-én, és készen fogunk állni október 31-én is. Létfontosságú, hogy ezt a partnereink is lássák” – mondta Johnson arra utalva, hogy szerinte már a brexit eredeti időpontjakor is minden adott volt az Unióval való szakításhoz.

 

„Ha belenéznek a szemünkbe, azt kell látniuk, hogy ‘hű, a britek tényleg kilépnek'. Akkor el fogják hagyni a feltételeiket”

 

– avatta be a világot a tárgyalási technikájába, hozzá téve, hogy szerinte a no deal brexittől való félelem túl van pörgetve.

 

Boris Johnson mindennel nagyot vállal, hiszen a brit parlament alsóházának meg kell szavaznia valahogy a feltételeket, és ebbe bukott bele Theresa May is. A parlament pártállástól függetlenül teljesen megosztott, és egyik forgatókönyvnek sincs többsége.

 

Johnsont a YouGov szerint a Konzervatív Párt tagságának 74 százaléka támogatja, legerősebb kihívója a jóval visszafogottabb stílusú Jeremy Hunt 26 százalékkal. A nemzetközi sajtó egy ideig úgy gondolta, Johnson magánéleti balhéja kihatással lesz majd az eredményekre, hiszen napokig volt beszédtéma rendőrségi ügybe torkollt vitája barátnőjével, ráadásul látványosan nem volt hajlandó beszélni sem a témáról, de egyelőre úgy tűnik, ez az ügy nem zavarja a konzervatívokat.

 

Ameddig bent van az ország az EU-ban, addig azért figyel rájuk a világ: a májusi EP-választáson nagyot nyerő Nigel Farage-féle euroszkeptikus Brexit Párt képviselői hátat fordítottak az Európai Parlamentben az Örömóda alatt. Erről az Azonnalinak nyilatkozott is Claire Fox, aki szerint egy föderalista himnuszt csináltak ebből a szerzeményből. A teljes interjút itt olvashatod el, egy korábbi, szintén vele készült interjút pedig akkor érdemes elolvasnod, ha szeretnél érthető brexitpárti véleményt is kapni végre.

 

Hogy ki lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, az július 22-én derül ki.

 

FOTÓ: Annika Haas / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A hódmezővásárhelyi polgármester vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom rajtuk kívül még ismert roma politikus jelöltségét is támogatja.

Arról, hogy utána mi jön, február közepén döntenek – oltóanyagok kellenének és kevesebb fertőzött, hogy változzon valami.

A szervező Ecsenyi Áron becslése szerint nagyjából harminc üzlet nyit majd biztosan, a további csatlakozók száma azon múlik, hogy meg tudnak-e küzdeni most
a média ignoranciájával.

Házhozszállítást nem tudtak beindítani, bevételük nincs, de az alkalmazottjukat még három hónapig foglalkoztatniuk kell – a szentesi Pikoló söröző tulajdonosa mondta el, miért tiltakozik a lezárások ellen.

Eddig három okból lehetett Lengyelországban abortuszt végezni, most az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetésével már csak kettő maradt. Csütörtökre máris új tüntetéseket jelentettek be.

Folytatódik a küzdelem a hatalom és az ellenzéki politikus közt. Navalnij hívei már a második országos tüntetést szervezik szombatra, hogy elérjék szabadon bocsátását.

A 2019 májusában került elő az a videó, ami aztán Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár teljes bukásához vezetett. Most végre megszólalt a csapda egyik kitervelője: így zajlott le Strache lépre csalása. Kalandos, filmbe illő részletek!

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás