Kendernay János lett az LMP új elnöke

Szerző: Bukovics Martin
2019.07.06. 13:25

2022-re főnixmadárként támasztaná fel az LMP-t, és közös zöld frakciót szeretne az LMP új vezetője.

Kendernay János lett az LMP új elnöke

Az LMP tisztújító kongresszusa a párt jelenlegi elnökségi tagját, a parlamenti mandátummal nem rendelkező Kendernay Jánost választotta meg férfi társelnöknek, értesült a Mérce. Ellenfele a több rock and rollt és technót ígérő Ferenczi István kispesti önkormányzatii képviselő volt.

A verseny kifejezetten szoros volt: Kendernayra 59-en, Ferenczire 42-en szavaztak.

A tisztújításra azért került sor, mert miután az EP-választáson csak 2,18 százalékot szereztek a zöldek, Demeter Márta és Keresztes László Lóránt társelnökök a komplett elnökséggel együtt lemondtak.

Az Erdélyben született, a rendszerváltás óta diplomáciai területen dolgozó Kendernay a 2018-as országgyűlési választást követően kapcsolódott be a nyilvánosság számára is láthatóan az LMP életébe, ekkor lett ugyanis a párt elnökségének tagja. A 2019-es EP-választáson lett volna lehetősége egy ideig arra, hogy a német Zöldek listáján induljon befutó helyen, ám ebből végül az lett, hogy az LMP-lista harmadik helyére került Vágó Gábor és Demeter Márta mögé.

Hogy milyen LMP-re lehet számítani Kendernaytól, azt egy pár napja a Facebookon megjelent írásából nem nehéz kikövetkeztetni:

„Személyes véleményem szerint 2022-re talpra lehet és kell is állítani a zöld pólust. Főnixmadárként az LMP saját belső megtépázott erőforrásai hiányában nehezen képzelhető el, hogy önmagában és egyedül szányra kap. Ellenben motorjává válhat annak, hogy az ökopolitikai térben feléledjen a pártpolitikai ereje.

 

Ehhez kezet kell nyújtania, képletesen, de ténylegesen is más pártok, csoportok, civilek felé. Késznek kell lennie arra, hogy a következő választásokon zöld jelöltek egy ernyő alatt (akár ellenzéki koordinált jelöltállítás, akár önálló indulás esetén) rajthoz állhassanak. Remélt közös sikerünk révén újra lehetne értelmezni a parlamenti munkát is, közös frakcióban lehetne egységesíteni a zöld politikai erőt és függetlenül attól, ki honnan jön/jött.

 

Egyedül ez alapozhatja meg, hogy 2024-ben erős és egységes zöld erőként tudjunk megküzdeni EP mandátumokért, Budapesten határozott zöld politika érvényesülhessen, az önkormányzatokban ne lehessen nélkülünk kormányozni. Legkésőbb 2026-ra Magyarország zöld erejének késznek kell állnia a kormányzati felelősség vállalására.”

Az LMP-nek a következő időszakban női társelnöke nem lesz: Schmuck Erzsébet indult volna, de ő egy etikai bizottsági döntés miatt nem viselhet párttisztséget.

FRISSÍTÉS (június 6.): Itt az Azonnali gyorsinterjúja az új LMP-elnökkel.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek