+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. július 6. szombat, 10:50
Egy formális hibán bukhatja az AfD a szászországi parlamenti helyeit: a százhúsz fős drezdai parlamentbe a szélsőjobboldali párt, amelynek az első helyre is esélye van, jelenleg csak tizennyolc listás képviselőt küldhetne – a tizennyolcadik helytől törölte a választási bizottság az indulókat. Az AfD fellebbez, de leginkább abban bízik: az egyéni mandátumokkal ki tudják pótolni a majdani frakciójukat.

Szeptember első napján szavaznak az egykori NDK-s Szászország tartományban. Az országrészt az újraegyesülés óta a kereszténydemokraták (CDU) vezetik – de amióta megjelent a piacon az AfD is, a szélsőjobboldali párt tarol.

 

 

A szélsőjobboldaliságnak mindig is volt terepe a szászoknál: a nyíltan neonáci Nemzeti Demokraták (NPD) két cikluson át is bent voltak a tartományi parlamentben. Az AfD azonban a kemény széljobbos mag köré sikeresen épített ki egy néppártot:

 

mára az AfD Szászország legerősebb pártja, a 2017-es országos és az idei EP-választást is megnyerte az egykori keletnémet tartományban az EU- és idegenellenes párt,

 

amelynek jó esélye van arra, hogy a tartományi voksoláson is az első helyre fusson be.

 

A tartományi közszolgálati adó, az MDR legfrissebb felmérése szerint az AfD huszonhat százalékkal első, őket követi a CDU egy-két százalékponttal lemaradva. A kommunisták tizenöt, a Zöldek tizenkettő, a szocdemek (SPD) pedig kilenc százalékra esélyesek.

 

Kérdéses azonban, hogy az AfD tud-e majd annyi képviselőt küldeni, amennyit egy ilyen jó eredmény lehetővé tesz.

 

Nem lesz elég mandátuma az AfD-nek

 

A párt két egymás utáni kongresszusán fogadta el hatvannégy fős választási listáját – ez azonban formailag szabálytalan, mert a választási szabályok szerint egy kongresszuson kell az egész listáról dönteni. Az AfD gyakorlatilag két listát nyújtott be, ami jogilag azt jelentheti: vagy két külön listával indul (ezt tagadták), vagy az egyik listát törölni kell (ezt tette végül a választási bizottság).

 

Ennek értelmében a szász választási testület érvénytelenítette az AfD listáján a tizennyolcadik hely után szereplőket: azaz

 

jelenleg az AfD listán legfeljebb tizennyolc embert tudhatna küldeni, függetlenül attól, hány százalékot is kap – márpedig tizennyolcnál biztos többet fog.

 

Az AfD fellebbezni akar, bár erre nincs lehetőség: a szász választási szabályok értelmében nincs fellebbezési fórum, legfeljebb a választások után lehet az eredményt megtámadni.

 

A másik lehetőség: a párt igyekszik sok egyéni mandátumot nyerni – amire amúgy van is esélye –, és akkor így tudja feltölteni a frakciót. A jelenlegi huszonhat százalék ugyanis legalább harminc mandátumra is elég lehet, de az AfD listán csak tizennyolcat tud küldeni – azaz

 

minden további mandátumot, amit listán is megkaphatott volna, a pártnak most egyéni körzetekben kell kiharcolnia.

 

TAVALY NYÁRON CHEMNITZBEN AZ AFD MÁR SIKERESEN MOBILIZÁLTA AZ UTCÁT A KÜLFÖLDIEK ÉS A MÁSKÉNT GONDOLKODÓK ELLEN, EGÉSZ ESTÉS UTCAI HAJSZA LETT A VÉGE

 

Szászország az AfD egyik fontos bázisa: innen indult az iszlámellenes Pegida-mozgalom is, noha a tartományban a két százalékot se éri el a muzulmánok aránya. Itt található Chemnitz városa is (az egykori Karl-Marx-Stadt), ahol tavaly nyáron egy külföldiek által elkövetett gyilkosság után az AfD állt az idegenellenes, utcai zavargásokba is torkolló tüntetések élére.

 

Amint arról az Azonnali is írt: júniusban pedig majdnem egy lengyel határ melletti szász város, a festői Görlitz adta Németország első AfD-s polgármesterét. A bukaresti születésű CDU-s ellenjelölt csak egy nagyon széles népfronttal tudta megállítani az AfD-s politikust.

 

Nem kizárt, hogy a szeptemberi választások után a drezdai parlamentben is a CDU, amely négy éve még negyven százalék felett szerepelt, csak egy nagyon széles, akár még a kommunistákra is kiterjedő koalícióval tudja elejét venni az AfD kormányzati szerepvállalásának.

 

A helyi CDU-ban persze vannak politikusok, akik nem zárkóznának el az AfD-től – és a szász CDU programját tekintve valóban az egyik legjobboldalibb tartományi szervezet, az AfD-től nem sok minden választja el –, de egy AfD-s győzelem azt is jelentené: a széljobbos párt tarthatna ingényt a kormányfői posztra is, azt viszont a CDU nem adná át senkinek.

 

FOTÓK: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Csalódott-e az MSZP-s Pollreisz Balázs győri polgármesterjelölt, hogy egy volt párttársa nyíltan a fideszes jelölt mellé állt? Válaszolt az Azonnalinak!

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

Kiszivárgott a bölcsek jelentése, eszerint a Fidesz maradhatna a Néppártban, de amíg nem viselkedik jól nyilvánosan, felfüggesztve marad.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás