Román törvényjavaslat: börtönbe juthat az a gyerek, aki nem akarja eltartani a szüleit

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.07.05. 16:45

A Times New Roman nevű román vicces hírportál az egész törvényt megjósolta tíz éve.

Román törvényjavaslat: börtönbe juthat az a gyerek, aki nem akarja eltartani a szüleit

Elképesztő törvényjavaslatot dolgoztak ki a román szociáldemokraták (PSD): amennyiben megszavazzák, úgy a munkaképes személyeknek kötelességük lesz eltartani az idős, munkaképtelen szüleiket, mert ha nem teszik, akkor akár börtönbe is kerülhetnek.

A hetvennégy képviselő és szenátor által aláírt javaslat, amelyet már be is nyújtottak a képviselőházban, azt tartalmazza, hogy erről kötelező a feleknek vagy írásban – mondjuk végrendeletben – vagy szóban megegyezniük. Ha a gyerekek elmulasztják kötelességüket, a szülők bírósághoz is fordulhatnak.

Ebben az esetben a fix összegű, havonta fizetendő tartásdíj összegét a bíróság állapítja meg, „a gyermek anyagi és családi helyzetének figyelembevételével", de

az összeg nem haladhatja meg a fizetésre kötelezett személy nettó havi jövedelmének egyötödét.

A tervezet értelmében amennyiben a munkaképtelen, anyagi támogatásra szoruló nagyszülőket gyermekeiknek nem áll módjukban eltartani, ez a kötelezettség áthárul az unokákra. A javaslat szerint a tartásdíj kifizetésének „rosszhiszemű elmulasztása" hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal büntethető.

A román viccportál tíz éve megjósolta

Ha ez önmagában abszurdnak tűnik, akkor itt van egy még viccesebb adalék. Létezik egy román viccportál, amelyik majdhogynem tíz évvel ezelőtt megírta, hogy a PSD erre készül.

„Egy olyan világban élünk, ahol a morális törvények nem bizonyulnak elegendőnek arra, hogy az emberek betartsák a kötelességeiket, még egy családon belül sem. A pénz dehumanizációja, az önzés és a vagyon örökléséért folytatott küzdelem elfeledteti a gyerekekkel, hogy kötelezettségeik is vannak” – mondja a Times New Roman cikkében a képzelt törvény szövege.

Erre fel a valóságban Eugen Nicolicea, a törvénykezdeményezés egyik benyújtója például azt mondja: „Nagyon sok öreg van Romániában, akiket magára hagytak a gyerekei, és az állam gondozására jutottak.

A szülő-gyerek viszony olyan kellene legyen, hogy ne legyen hozzá szükség törvényi közbeavatkozásra, de látva, hogy ez a viszony elkezdett meggyengülni, kénytelen az állam közbeavatkozni.”

A román viccportál még a hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetés mértékét is eltalálta, ha éppen nem innen inspirálódtak a törvény szövegezői.

FOTÓ: pxhere.com

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek