Iszak Eszter: El kell rajta gondolkodnunk, hogy az unokáinknak nem marad elég ivóvíz

Szerző: Fekő Ádám
2019.07.05. 08:04

A Klímaceleb mai részében a még mindig rettentő fiatal, gyakorlatilag a szemünk előtt felnőtt Iszak Eszter avat be minket abba, ő mit tesz a bolygó megóvásáért.

Iszak Eszter: El kell rajta gondolkodnunk, hogy az unokáinknak nem marad elég ivóvíz

Mivel most már TÉNYLEG nagyon beindult a nyár, ezért nekünk is itt az ideje szakítani az uncsi politikusok utáni szaladgálással, és lazítani egy kicsit a szereplőgárdán: a következő időszakra minden napra gyártottunk egy rövid beszélgetést a magyar celebvilág minden szegmenséből érkező híresemberrel. A témát azért komolyra vettük, ugyanis a klímaváltozásról és az ehhez kapcsolódó életmódváltásról lesz szó, emiatt kapta a sorozat cselesen a Klímaceleb nevet. Ha téged is érdekel, mennyire foglalkozik ezzel egy énekes, egy reality-hős, egy influenszer vagy egy egykori bankrabló, akkor nézz ide mostanában!

Mai klímacelebünk a modell-műsorvezető-most már leginkább influenszer Iszak Eszter! Az eddigi részeket ide kattintva tudod olvasni!

+ + +

Mennyit foglalkozol a klímaváltozással?

Őszintén megmondom, csak nemrég kezdtem el aktívan odafigyelni a témára, korábban nem voltam az a nagy ökoharcos. Régen úgy voltam vele, hogy egy fecske úgysem csinál nyarat, én nem tudok változtatni a világon, de aztán rájöttem, hogy ha mindenki így gondolkozik, akkor a helyzet változatlan marad. Ráadásul egyre aggasztóbb a helyzet, ezért remélem, hogy lassan mindenkihez eljut, hogy már nem csak a távoli jövőről van szó, hanem

a jelenben kell radikális lépéseket tenni, hogy elkerülhessük a katasztrófát.

A mindennapi életben mit teszel ellene?

Nagyjából azt, amit általában tesznek az emberek: nem veszek új zacskókat vásárláshoz, figyelek a vízfogyasztásra és ha tehetem, inkább sétálok autózás helyett. Nekem a vízhasználat volt az aggasztó, 20 éves koromig sajnos egyáltalán nem figyeltem erre. Imádtam a hosszú zuhanyokat, sokáig mostam fogat, és a mosogatásnál is folyamatosan ment a csap. Ezeken az apróságokon változtattam.

Másnak szoktál szólni, hogy éljen tudatosabban?

Nem érzem feladatomnak, hogy beleszóljak más szokásaiba, de ha látom, hogy valaki szemetel, azért muszáj szólnom. Előfordul, hogy mások szemetét is kidobom az utcán.

Ahhoz mit szólsz, hogy jöttek olyan emberek, akik szerint ez az egész hülyeség, és nem is lesz baj belőle?

Az a baj, hogy a kapitalista szemlélet nem engedi, hogy komolyan vegyük. A fogyasztói társadalomnak fogyasztania kell, és ha újrahasznosítunk, akkor visszavesszük a fogyasztást. Szerintem emiatt született meg ez a kommunikáció. De nagyon elkeserítő az egész.

Téged mennyire kapott el a klímaszorongás? Félsz tőle, hogy mi lesz 30-40 év múlva?

Régebben nem vettem elég komolyan a helyzetet, de rá kellett jönnöm, hogy sajnos ez a valóság. Most már tényleg el kell rajta gondolkodnunk, hogy például az unokáinknak már nem marad ivóvíz. Ennél rosszabbat tényleg nem tudok elképzelni.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek