Horvátország hivatalosan is bejelentkezett az euróért

Szerző: Pintér Bence
2019.07.05. 19:02

Talán csak pár év, és Pozsony és Bécs után a horvát tengerparton is euróval fizethetünk majd.

Horvátország hivatalosan is bejelentkezett az euróért
Horvátország lecserélné a kunát, megküldte euróövezetei csatlakozási kérelmét az Európai Bizottságnak és az Európai Központi Banknak

írja a Politico. Horvátország úgy számol, hogy jövő nyáron csatlakoznának is az európai árfolyam-mechanizmushoz (ennek az a célja, hogy az euró és a többi uniós pénznem közötti árfolyamok ingadozása ne veszélyeztesse a gazdasági stabilitást az egységes piacon). A kétéves időszak alatt az Európai Központi Bank irányítja az ország monetáris politikáját.

A kérelemről jövő hétfőn határoznak a tizenkilenc euróövezeti ország pénzügyminiszterei Brüsszelben, akik egyúttal Bulgária csatlakozási kérelmét is megtárgyalják. A két országon kívül egyébként Románia is az euróövezetbe tart, ők 2024-től vezetnék be a közös európai fizetőeszközt, erre azonban nincsenek olyan jó kilátásaik.

Magyarország a szakértők szerint akár csatlakozhatna is, de erre egyelőre semmiféle politikai akarat nem látszik az Orbán-kormány részéről.

FOTÓ: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek