Ezért nem lenne szabad kivágni az esőerdőket

Szerző: Pintér Bence
2019.07.05. 13:34

Húszmilliárd tonnányi szenet tárol a Kongó-medence esőerdejének talaja – már amíg nem vágják ki a fákat.

Ezért nem lenne szabad kivágni az esőerdőket

A világ második legnagyobb esőerdeje Afrikában, a Kongó-medencében található: az ilyen és ehhez hasonló vidékeken a talaj különösen sok szenet tárol, a Kongó-medencében a becslések szeint 20 milliárd tonnát. Az esőerdő itt is veszélyben van, itt is folyamatosan vágják ki a fákat, hogy mezőgazdasági célokra használják fel a területet. A Florida State University Earther által ismertetett kutatása szerint

a fakivágások nyomán pedig egyre súlyosabb mértékben szabadul fel az eddig lekötött szén.

Az egyetem kutatói a Kongói Demokratikus Köztársaság Kivu nevű régiójában vettek mintákat a folyók vizéből 19 helyen: ezek között volt olyan térség, amit még erdő borít, és volt olyan, amit az elmúlt évtizedekben teljesen letaroltak. A kutatás során a vízben lévő szenet vizsgálták: egyrészt annak korát, másrészt a kémiai összetételét.

Mindebből világos lett, hogy míg a még erdős részeken fiatal szén kerül a talajból a folyóvízbe, tehát olyan szén, amit a közelmúltban választottak ki a növények,

addig a letarolt részeken 1500 éve a talajban lekötött szén került a vízbe.

Ráadásul ez olyan szén, ami szakszóval „labilis”: ez azt jelenti, hogy a mikroorganizmusok előszeretettel fogyasztják, így pedig szén-dioxidként kerül be a légkörbe. Ez azt jelenti, hogy a letarolt területekben vett mintákban jóval magasabb volt a mért szén-dioxid értéke, mint a még erdős területeken, ráadásul az erdő nélküli területen futó vizek jóval melegebbek is.

Azt nem tudni, hogy a Kongó-medencében mennyi régi szén és szén-dioxid szabadult már fel, vagy mennyi fog még felszabadulni, ez a kutatás egyelőre csak regisztrálta a folyamatot, amelyet a fák kivágása okoz.

FOTÓ: Wikipédia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek