A Downing Street titkosszolgálati információkat próbált eltitkolni Boris Johnson elől

Szerző: Illés Gergő
2019.07.05. 09:02

Nem világos, hogy miért tehették, de ilyenre még nem volt példa a külügyminiszter esetében, aki a titkosszolgálatok napi munkájáért felelős.

A Downing Street titkosszolgálati információkat próbált eltitkolni Boris Johnson elől

Nem igazán viseltethetett nagy bizalommal Boris Johnson felé annak külügyminisztersége idején a brit miniszterelnöki hivatal, a BBC forrásai szerint ugyanis a Downing Street több érzékeny, titkosszolgálati információt is megpróbált visszatartani Johnson elől annak 2016 és 2018 közötti külügyminisztersége idején.

Ez természetesen aggályos a titkosszolgálatok szempontjából, ugyanis

a külügyminiszter napi szinten felelős az MI6 és a Government Communications Headquarters (GCHQ) titkosszolgálatok munkájáért.

A BBC több, független forrásból ugyanakkor arról értesült, hogy 2016 júliusi külügyminiszteri beiktatását követően a Downing Street 10 kifejezetten azt akarta, hogy egyes titkosszolgálati információk ne jussanak el Johnsonhoz, egyikük szerint pedig mikor Johnson értesült a döntésről, „nagyon elégedetlen” volt. Más, Johnsonhoz közel álló források viszont már azt állítják, a volt külügyminiszter minden információba betekintést nyerhetett minisztersége első napjától fogva.

Hogy mi is van az információk visszatartása – vagy az arra tett kísérlet – mögött, rejtély: ám egy forrás a BBC-nek azt állította, elsősorban nem a Johnsonnal szembeni bizalmatlanság volt a probléma okozója, hanem egyszerűen a miniszterelnöki hivatal inkább a maga irányítása alatt szerette volna tudni ezeket az információkat. Mások már

Johnson viselkedésbeli hiányosságaira hivatkoznak az információk visszatartására vonatkozóan,

valamint kiemelik a Theresa May és a londoni expolgármester közötti ellenségeskedést is, mely rányomta a bélyegét a Johnson-féle külügyminiszterségre.

A Downing Street 10 szóvivője a BBC kérdésére nem tagadta az események megtörténtét, csupán annyit mondott, nem nyilatkozhat titkosszolgálati ügyekben. Ugyanakkor kiemelte: abban biztos, hogy Johnson „láthatta azt, amit látnia kellett”.

Ha valóban megpróbálták megtagadni az információkat a külügyminisztertől, az precedens nélküli lenne a brit politikában: jóllehet, hogy kisebb beosztásban lévő külügyminiszteri államtitkárok nem nyerhettek teljes betekintést a titkosszolgálati adatokba, de erre a külügyminiszter esetén még nem volt példa. Végül a BBC forrásai szerint Johnsonnal sikerült kompromisszumot kötni az ügyben.

Jóllehet, Boris Johnson volt már brit külügyminiszter, de nagyon úgy tűnik, nem ez lesz karrierje csúcsa: a júniusban a lemondását könnyeivel küszködve bejelentő Theresa May megüresedő miniszterelnöki székéért

már csak ketten vannak versenyben a brit Konzervatívok elnökségi harcában: Jeremy Hunt jelenlegi, és Boris Johnson volt külügyminiszter.

Egyelőre Johnson tűnik esélyesebbnek, döntés július 22-e környékén várható.

BORÍTÓKÉP: Boris Johnson / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek