+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. július 4. csütörtök, 17:14
Az egykori francia elnök naponta SMS-ezik a jelenlegi államfővel, Emmanuel Macronnal. A két politikus rendszeresen ebédel és vacsorázik közösen. Sarkozy most megjelent könyve kapcsán, amely már most bestseller lett, szedi össze a Le Nouvel Observateur, miként tér vissza a hatalom hátsó szobáiba Sarkozy Macronnak köszönhetően.
„Olyan, mint én, csak jobb” – szellemeskedett Sarkozy egykori jobboldali francia államfő 2017-ben, amikor Macron megnyerte az elnökválasztást.

 

Nicolas Sarkozy 2014-ben sikertelenül tért vissza a jobboldali, Republikánusokra átnevezett UMP élére, aztán 2016-ban már az előválasztáson elbukott az újbóli elnökjelöltségtől. 2017 óta ezért Emmanuel Macronhoz dörgölőzve próbál meg odakerülni a hatalom közelébe.

 

Az Azonnali már tavaly év végén az idei év kilenc figyelemre méltó politikusa között említette nektek Sarkozyt: egy sarkozysta politikus ugyanis már 2018 végén elismerte, hogy a volt elnök idén vissza akarna térni a politikába.

 

Sarkozy 2016-os előválasztási bukása után persze még bejelentette: visszavonul, nem akar politikával foglalkozni. Láthatóan azonban nem bírja ki enélkül. Most megjelent életrajzi könyvét se véletlenül Passions címmel írta: számára a politika tényleg szenvedély. Ennek kapcsán mondta nemrég a Le Point hetilapnak:

 

„Köztem és Franciaország között sohasem lesz vége”,

 

azaz nagyon is azon dolgozik, hogy valamilyen módon továbbra is részt vehessen a politikában, ott lehessen a döntéseknél. Ez persze a pártpolitikai bukások után nem direkt politikai szerepvállalást jelent, sokkal inkább Macron mellett akar a hatalom közelébe visszakerülni.

 

NICOLAS SARKOZY NEM ADTA MÉG MINDIG FEL, ÉS SZERETNÉ MEGHATÁROZNI A FRANCIA POLITIKÁT. HA MÁSHOGY NEM MEGY, MOST MACRON ELNÖK MELLETT AKKOR.

 

Sarko és Macron édes bosszúja Hollande ellen

 

A két politikus elismeri, hogy „komoly a kapcsolatuk”, számos SMS-t váltanak minden nap, rendszeresen ebédelnek vagy vacsoráznak együtt, Macron több kérdésben kikéri elődje véleményét.

 

Amint arról a Le Nouvel Obs hetilap egyik korábbi száma beszámol: a kapcsolat a François Hollande-dal szembeni közös ellenérzésből táplálkozik. Sarko finoman szólva sem kedveli a volt szocialista államfőt. De Macron is nagyon gyorsan ki akarna Hollande árnyékából lépni: hiába volt gazdasági minisztere, hatalomra kerülésétől folyamatosan el akarja kerülni még a látszatát is annak, hogy Hollande örököse lenne.

 

Sarko és Macron barátkozása arról is szól, hogy „töröljék a történelemből Hollande-ot”, tehát a köztük lévő elnöki ciklust

 

 – ismeri el Frédéric Lefebvre, Sarkozy egykori minisztere, aki a két államfő első találkozásait összehozta.

 

Macron azt sem felejti el Sarkozynek, hogy 2017-ben a második forduló előtt – miközben több konzervatív politikus is inkább hallgatott, de nem szólitott fel egyértelműen a Macron melletti voksra –, Sarkozy azonnal kiállt a jelenlegi államfő mellett ellenfelével, a szélsőjobboldali Marine Le Pennel szemben.

 

Már a Macron győzelmét követő harmadik héten a Sarkozy- és Macron-házaspár közösen vacsorázott az Elysée-palotában, ahol személyi kérdések is felmerültek. Nem véletlen, hogy innentől kezdve több sarkozysta is – mint például a volt szóvivője, Gérald Darmanin, vagy Frédéric Péchenard, egykori főrendőr, Sarko gyerekkori jóbarátja – jelent meg Macron környezetében, utóbb mindketten miniszterek is lettek. Péchenard-ral gyakorlatilag Sarkozy embere államtitkok közelébe került.

 

Gyakoriak a vacsorák a feleségek, Brigitte Macron és Carla Bruni között – ezekre néha Valérie Trierweiler, Hollande korábbi, megcsalt barátnője is hivatalos. Így teljes a macroni leszámolás a volt szocialista elnökkel. Hollande is tud ezekről, a Nouvel Obsnak azt mondja: mára Macron nézetei eleve Sarkozyéihez állnak közel, azaz nem csodálkozik a barátságukon.

 

Pierre Charon jobboldali szenátor, Sarkozy egyik hű fegyverhordozója a Nouvel Obs-nak elmondja: nem csak a politika köti össze a két politikust:

 

„Szombat esténként együtt nézik a The Voice-t, imádják a francia kabarét, a hatvanas évek francia moziját…”

 

Macron már tíz éve ott volt Sarko mögött

 

Sarkozy és Macron már régóta ismerik egymást. Amikor 2007-ben győzött Sarkozy, Jacques Attali hívására az akkor még alig harmincéves bankár Macron is meg lett hívva egy bizottságba, amely Franciaország neoliberális megreformálását volt hivatott kidolgozni. Attali emlékezik vissza, hogy

 

a számos üzletembernek, politikusnak, bankárnak, különféle szakértőnek mennyire tetszett az ifjú Macron, „ez a gyerekarcú háborús gépezet”.

 

Macron tehát már tíz évvel ezelőtt, még Sarkozy mögöttt elkezdte kidolgozni azon neoliberális terveit, amelyeket tíz évvel később most elnökként valósítana meg. Az akkori tervek ellen lázadtak fel most a sárgamellényesek. Macron pedig nagyon is értékelte, hogy miközben Hollande kiállt a sárgamellényesek mellett, Sarkozy a tavalyi év legintenzívebb tüntetései idején végig tanácsokkal látta el az elnököt.

 

Macron, az új jobboldal

 

Nem Sarkozy az egyetlen a francia jobboldalon, aki az egyre látványosabban összeomló hagyományos jobboldalról elmenekülve Macron mellé áll át: június közepén hetvenkét jobboldali polgármester sorakozott fel nyílt levélben Macron mellett, azaz jelentette be, hogy átáll az En Marche mozgalomba.

 

Sarkozy egykori politikai hátországában, a Párizs melletti Neuily-ben is összeomlott a jobboldal: az EP-választásokon alig tizenegy százalékot szereztek a Republikánusok. Az egykori Sarkoland azóta rohamosan válik Macronlanddá: a jómódú nagypolgárság által lakott párizsi elővárosok polgármesterei fejvesztve menekülnek át Macronhoz, mert abban bíznak: az En Marche színeiben tudják csak megtartani polgármesteri székeiket.

 

Ennek az is az oka, hogy a francia gazdag nagypolgárság egyre EU-pártibb, azaz a hagyományos bal-jobb-törést felváltó új ellentétben a konzervatív gazdagok Macron progresszív EU-pártiságát támogatják.

 

A nacionalizmus egyre inkább a szegényebb rétegek ellenállásaként jelenik csak meg,

 

a jómódúak – akik eddig a jobboldal bázisát adták – mára Macron liberalizmusát támogatják. Nem véletlen, hogy a Neuilly központú Párizs melletti régióban, amelynek a gazdasági termelése kétszer nagyobb, mint Litvániáé, Macron tarol.

 

FOTÓ: Wikipedia / Dominique Pineiro

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Negyven éve nem nézhetnek nők férfiakat sportolni Iránban, de a FIFA most biztosítékot kapott arra, hogy a válogatott kivételt fog képezni a világbajnokságon.

Egy friss felmérés szerint az ország szurkolóinak több, mint a fele szavazott a radikális pártokat tömörítő koalícióra.

Vajon mennyit költött a busztársaság a bárki által fillérekért beszerezhető műalkotásra?

Már a képmegosztónál is belátták, rettentő káros a fiatalok testképére, ha az arcukba nyomják a pénzért megvásárolható szépülést.

Az Ireland Simpsons Fans csoport saját pártjának tényleg egy fánk lesz a logója, de amúgy nagyon úgy tűnik, nem egy új viccpárt lesz az ISF Party.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Konferencia Közép-Európa kilátásairól az NKE-n szeptember 26-án.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás