Menekülttábort bombáztak Líbiában, az afrikai ország nem tudja a menekültek biztonságát garantálni

Szerző: Techet Péter
2019.07.04. 20:38

Kedden a líbiai lázadók vezetője, Khalifa Haftar légiereje Tripoliban menekülttáborokat is bombázott. Az ország hivatalosan elismert kormánya ezért most bejelentette: továbbengednek minden menekültet, mert Líbia nem tekinthető biztonságos országnak. Európában mégis erre hivatkozva akarnák az onnan érkezetteket elutasítani.

Menekülttábort bombáztak Líbiában, az afrikai ország nem tudja a menekültek biztonságát garantálni

Ma a legtöbb menekült a Földközi-tengeren Líbiából érkezik: vagy eleve líbiai, vagy azon keresztül utazna tovább Európába. A két líbiai kormány közül az ENSZ által elismert kabinet ma bejelentette: nem tudja a továbbiakban garantálni a menekültek biztonságát, azaz továbbengedi őket.

Ennek oka, hogy kedden a nemzetközileg ugyan nem elismert, de az országban gyakorlatilag nagyobb hatalommal rendelkező Haftar légiereje súlyos támadásokat intézett menekülttáborok ellen. A többek között Egyiptom által is támogatott tábornok légierejének támadásában

legkevesebb negyvennégy menekült halt meg, és több mint százharmincan sérültek meg.

Matteo Salvini olasz szélsőjobboldali belügyminiszter, aki mindeddig biztonságos országnak minősítette Líbiát – és erre hivatkozva nem akar onnan senkit sem befogadni – most élesen elítélte Haftar akcióját. Ennek vélhetően az az oka, hogy

még pár ilyen bombázás, és Salvini tényleg nem tudja tovább hirdetni Líbia biztonságos jellegét.

A nemzetközileg hivatalosan elismert, Fayez al-Serraj vezette líbiai kormány be is jelentette: nincsenek meg a lehetőségei, például a katonai ereje, ahhoz, hogy meg tudja védeni hasonló támadások elől a menekülteket. Azaz: kiengedik őket a menekülttáborokból, és nem akadályozza meg a parti őrség, hogy tovább induljanak Európa felé.

Ma líbiai menekülttáborban hivatalosan összesen hatezer ember tartózkodik – az országban ténylegesen megrekedt menekültek száma azonban az ENSZ adatai szerint a hétszázezret is meghaladja.

FOTÓ: Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek