Félmillió eurót adományoz egy francia megye a kormánymédia kedvenc hajójának

Szerző: Ruttkay Lili
2019.07.04. 12:16

Loire-Atlantique francia megye két civil szervezet között osztott szét 1 millió eurót, azzal a céllal, hogy fordítsák a tengeri mentésekre az összeget. A két szervezet kikötőfejlesztést, illetve a L'Aquarius nevezetű mentőhajó fenntartását fedezné az összegből.

Félmillió eurót adományoz egy francia megye a kormánymédia kedvenc hajójának

Egy északnyugat-francia megye egymillió eurót ajánlott fel az SOS Méditerranée és az SNSM civil szervezetek számára, akik az európai menekültválság óta tengeri mentéseket végeznek.

„Nem hagyunk egy embert sem a tengerbe fulladni. Ez az általános alapelvünk és kötelezettségünk" – nyilatkozta Philippe Grosvalet, Loire-Atlantique megye elnöke a 20 minutes-nek.  „Ez egy példaértékű, hatalmas gesztus” – nyilatkozta Sophie Beau, az SOS Méditerranée társalapítója és vezetője. „Az ilyen kezdeményezések vethetnek véget a mai humanitárius kríziseknek, hiszen jelenleg is a közepén vagyunk egynek, melyre válaszolnunk kell. Bízunk benne, hogy ez a nagy összeg megoldás lehet egy a problémára, melynek kezelését már rég a kezünkbe kellett volna vennünk.

2014 óta közel 20 ezer ember vesztette életét a Földközi-tengerben a az európai migrációs válság során. Az ilyen intézkedések teszik lehetővé, hogy ezt a számot 2019-re nullára redukáljuk"

– folytatta Sophie Beau.

Az elmúlt években rengeteg adomány érkezett hozzájuk a világ minden tájáról, így tudtak összeszedni a tavalyi évre 5,1 milliót. Ebből az összegből rengeteget visz el a l’Aquarius nevű hajó fenntartásának költsége, amely 11 ezer euró naponta. Az elmúlt évek jelentései szerint 2016 és 2018 között körülbelül 30 ezer menekült mentésében vett részt a hajó.

A l'Aquarius név ismerős lehet a magyar sajtóból, hiszen ez vezette a mentések nagy részét és a NER-média előszeretettel nevezte Soros-hajónak vagy migránscsempésznek a válság idején.

„Az SNSM nagyon hasznosan fogja felhasználni a félmillió eurót" – közölte Xavier de la Gorce, a szervezet vezetője. Ez egy francia civil szervezet, amely 1967 óta vesz részt a tengeri mentésekben. Leginkább a francia partokért felelős, emiatt is fordítanák a tervek szerint az összeg egy nagy részét a Saint-Nazaire-i állomás fejlesztésére. A befogadóképesség megkettőzését tervezik 2021-re, amelyre közel kétmillió eurót szeretnének összegyűjteni. A fejlesztések ezzel az adománnyal így már idén elkezdődhetnek.

FOTÓ: Wikipédia

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek