Elengedték az Észak-Koreában letartóztatott ausztrál diákot

Szerző: Illés Gergő
2019.07.04. 08:54

Alek Sigley a phenjani egyetem diákja volt, mikor az észak-koreai hatóságok a múlt héten letartóztatták. Még mindig sokkal jobban járt, mint más, Észak-Koreában őrizetbe vett külföldiek.

Elengedték az Észak-Koreában letartóztatott ausztrál diákot

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök csütörtökön a BCC tudósítása szerint megerősítette: Észak-Korea elengedte az országban múlt héten ismeretlen okokból letartóztatott ausztrál diákot, Alek Sigleyt.

A 29 éves Sigley folyékonyan beszél koreaiul, és több éve él már a világtól elzárt kommunista diktatúrában, ahol a phenjani Kim Ir Szen Egyetemen koreai irodalom mesterszakon folytatta tanulmányait,

az észak-koreai fővárosban pedig turizmussal kezdett volna foglalkozni. A diák szabadon bocsátását követően először Kínába, majd Japánba repült tovább, elmondása szerint pedig jól van.

És hogy hogy zajlottak az ausztrál kormány és az Észak-Korea közötti tárgyalások Sigley elengedéséről? Ausztráliának nincsen nagykövetsége Phenjanban, feladatait az ottani svéd nagykövetség látja el,

így a svédek közvetítettek a két fél között a tárgyalások során.

A miniszterelnök elmondta: „diszkrét háttérmunkára” volt szükség az ügyben, a svéd hatóságok pedig a (hivatalos nevén) Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) több magas rangú tisztségviselőjével is találkoztak, hogy felhozzák Sigley ügyét.

Miután Svédország egyike azon kevés nyugati államnak, amely nagykövetséggel rendelkezne a KNDK-ban, gyakran látnak el közvetítő feladatokat más országok és az észak-koreai rezsim emberei között.

A Perthből származó Sigley az egyetlen ausztrál volt, aki a phenjani egyetemen tanult, tanulmányai mellett pedig utakat szervezett az elzárt országba.

Múlt héten ugyanakkor a barátai és a családja sehol nem tudták elérni, hamar felmerült, hogy a diákot esetleg letartóztathatták.

Sigley egy hetes fogságával ugyanakkor sokkal jobban járt, mint egyes, Észak-Koreában letartóztatott külföldiek: 2016-ban például egy amerikai diákot állítottak elő, aki egy phenjani hotelből próbált ellopni egy propagandaplakátot. Otto Warmbiert „államellenes bűncselekmény” vádjával letartóztatták, 17 hónapot töltött őrizetben. Kicsivel azután, hogy kómás állapotban visszatért az Egyesült Államokba, meghalt.

BORÍTÓKÉP: Alek Sigley (balra) egyik tanára mellett a Kim Ir Szen Egyetemen / Twitter

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek