+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. július 4. csütörtök, 17:10
Nem kevés pénzt adnak havonta, ha valaki hajlandó odaköltözni. Van áram és internet, de nincs bankautomata a szigeten.

Meglepő javaslatot tett egy kis görög sziget, Antiküthéra önkormányzata: pénzt ad azoknak, akik vállalják, hogy odaköltöznek. Az ok: újra életet szeretnének lehelni a majdnem kihalt településbe, melynek neve esetleg a partjainál megtalált rejtélyes ókori szerkezet darabjai kapcsán lehet ismerős.

 

 

Antiküthéra Kréta és Küthéra szigetek között helyezkedik el nagyjából félúton. A második világháborúban Olaszország és Németország szállta meg, akik elüldüzték a lakókat. Az 1964-es görög polgárháborúban aztán sokan menekültek az akkor elhagyatottan álló szigetre.

 

Jelenleg azonban alig lakik itt valaki: mindössze huszonnégyen élnek az aprócska szigeten.

 

A lakók igyekeznek a szigetet bevonni a görög turizmusba, hatalmas erőfeszítéseket tettek például, hogy ókori romokat találjanak rajta, aztán megpróbálták még a sziget gazdag madárpopulációjával is odavonzani az ornitológia iránt érdeklődőket – ugyanis 250 madárfaj él a szigeten. 

 

A polgármester azt mondja, nyáron gyönyörű, télen nehéz az élet ott, korlátozott a javakhoz való hozzájutás ugyan, de nagyon sok a nyugalom. 

 

Aki odaköltözik, az kap 500 eurót havonta – nem részletezték, hogy pontosan meddig –, illetve megkapja a területet is ingyen, ahová építhet házat.

 

Andreasz Harhalakisz polgármester nem mondta, hogy más nem mehet, de leginkább halászoknak, építészeknek, vagy farmereknek örülnének. A szigeten nincs bankautomata, és a helyi boltokban is néha hiányos az áru, de a helyiek sok zöldséget termesztenek, és van saját készítésű boruk is. Áram és internet is van a szigeten, szóval annyira nem szakad el a világtól az, aki odamegy.  

 

A sziget elvileg 45 percnyi repülésre van Athéntól, persze nincs saját reptere, a közeli nagyobb szigetek valamelyikén kell leszállni hozzá. A terület meg mindössze 20 négyzetkilométeres. A polgármester azt mondja, ha három család odaköltözne gyerekekkel, akkor máris megtelne élettel az egész, ahogyan akkoriban volt, amikor ő még kisgyerek volt.

 

Nem ők az egyetlenek, akik kétségbeesetten lakót akarnak találni, nemrég olasz falvak is bejelentették, hogy egy euróért adnak el házakat, amennyiben a tulajdonosok vállalják azok felújítását. Az ötlet arra jó, hogy a városba elszivárgott fiatalok helyére újakat hozzanak. 

 

FOTÓ: Jimmyoneill via Wikimedia Commons.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar jelölt jó teljesítményt nyújtott, de nem tudta elhitetni, hogy biztosként le tudna szakadni az Orbán-kormányról.

Csak azért, hogy aztán pár hét múlva ki is lépjenek – már ha tényleg kilépnek. Von der Leyennek főhet a feje, ki tudja, mikor lép hivatalba a már most is késő új Európai Bizottság.

Bedőlni látszik a Le Pen-ellenes fal: egyre több baloldali szavazó választaná egy második fordulóban a szélsőjobboldali politikust a jelenlegi elnök ellenében. Te hogy döntenél?

Megváltoztatta működési szabályait a YouTube: szakszervezetet alapítanának a platform alkotói.

A piacvezető online bolt statisztikái elképesztően sokat javulnak évről évre, de úgy tűnik, hogy még mindig van hova nőni, ha black friday-ről van szó.

A Mexikóba menekült volt államfő szerint a lépés alkotmányellenes, és a történelem „legfurfangosabb és legundorítóbb puccsa”.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás