+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. július 4. csütörtök, 17:10
Nem kevés pénzt adnak havonta, ha valaki hajlandó odaköltözni. Van áram és internet, de nincs bankautomata a szigeten.

Meglepő javaslatot tett egy kis görög sziget, Antiküthéra önkormányzata: pénzt ad azoknak, akik vállalják, hogy odaköltöznek. Az ok: újra életet szeretnének lehelni a majdnem kihalt településbe, melynek neve esetleg a partjainál megtalált rejtélyes ókori szerkezet darabjai kapcsán lehet ismerős.

 

 

Antiküthéra Kréta és Küthéra szigetek között helyezkedik el nagyjából félúton. A második világháborúban Olaszország és Németország szállta meg, akik elüldüzték a lakókat. Az 1964-es görög polgárháborúban aztán sokan menekültek az akkor elhagyatottan álló szigetre.

 

Jelenleg azonban alig lakik itt valaki: mindössze huszonnégyen élnek az aprócska szigeten.

 

A lakók igyekeznek a szigetet bevonni a görög turizmusba, hatalmas erőfeszítéseket tettek például, hogy ókori romokat találjanak rajta, aztán megpróbálták még a sziget gazdag madárpopulációjával is odavonzani az ornitológia iránt érdeklődőket – ugyanis 250 madárfaj él a szigeten. 

 

A polgármester azt mondja, nyáron gyönyörű, télen nehéz az élet ott, korlátozott a javakhoz való hozzájutás ugyan, de nagyon sok a nyugalom. 

 

Aki odaköltözik, az kap 500 eurót havonta – nem részletezték, hogy pontosan meddig –, illetve megkapja a területet is ingyen, ahová építhet házat.

 

Andreasz Harhalakisz polgármester nem mondta, hogy más nem mehet, de leginkább halászoknak, építészeknek, vagy farmereknek örülnének. A szigeten nincs bankautomata, és a helyi boltokban is néha hiányos az áru, de a helyiek sok zöldséget termesztenek, és van saját készítésű boruk is. Áram és internet is van a szigeten, szóval annyira nem szakad el a világtól az, aki odamegy.  

 

A sziget elvileg 45 percnyi repülésre van Athéntól, persze nincs saját reptere, a közeli nagyobb szigetek valamelyikén kell leszállni hozzá. A terület meg mindössze 20 négyzetkilométeres. A polgármester azt mondja, ha három család odaköltözne gyerekekkel, akkor máris megtelne élettel az egész, ahogyan akkoriban volt, amikor ő még kisgyerek volt.

 

Nem ők az egyetlenek, akik kétségbeesetten lakót akarnak találni, nemrég olasz falvak is bejelentették, hogy egy euróért adnak el házakat, amennyiben a tulajdonosok vállalják azok felújítását. Az ötlet arra jó, hogy a városba elszivárgott fiatalok helyére újakat hozzanak. 

 

FOTÓ: Jimmyoneill via Wikimedia Commons.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nyolc nő állította, hogy zaklatta őket a világhírű operaénekes. A botrány utáni első fellépésén felállva tapsoltak neki.

A világ legfejlettebb országai technikai és pénzügyi tervet állítottak össze Biarritzben a erdőtüzek megfékezéséhez.

Nem áll jól a közvélemény-kutatásokban a hivatalosan vasárnap elnökjelöltnek választott PSD-s miniszterelnök.

Ez nem fenyegetőzés, hanem a valóság – mondta a brit miniszterelnök.

Nem politikai okokból takarították le, és tagadták, hogy hivatalos graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Szeptember 7-én 15 órától Budapesten és minden megyeszékhelyen!

Kóstold végig Baranya legjobb ízeit egyetlen nap alatt, szeptember 8-án!

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás