+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. július 4. csütörtök, 17:08
Az Azonnali átlapozta a német sajtó javát, ahol már hétfőn is tudták, kicsoda az Európai Bizottság élére egy klasszikus hátsószobás deallel jelölt Ursula von der Leyen. Ki van mellette, ki van ellene, és jó lesz-e ez az egész Európának, na meg Németországnak?

Ursula von der Leyen? Hogy ki?

 

Európa jelentős részén nem tudták az emberek, hogy kicsoda a német védelmi miniszter, akiből az Európai Bizottság elnöke lehet. Nem úgy Németországban!

 

Süddeutsche Zeitung: Ursula von der Leyen eleve alkalmatlan

 

A balliberális Süddeutsche Zeitung szerzője, Stefan Ulrich szerint az Európai Parlament nem hagyhatja, hogy a Tanács hülyének nézze, meg kell buktatnia Von der Leyent azzal, hogy nem szavazza meg őt bizottsági elnöknek.

 

Von der Leyen jelölése ugyanis az EU demokratizálódásának megállítását, mi több, az átlathatatlan alkul világába való visszafordítását jelzi.

 

De a német politikus nem csak ezért nem jó jelölt a szerző szerint, hanem eleve alkalmatlan, mert „a miniszter asszony hat éve védelmi miniszter, de a Bundeswehrben uralkodó állapotok még mindig siralmasak, olyannyira, hogy már rég le kellett volna mondania”. Szerinte Von der Leyen bizottsági elnöksége főleg az EU azon fiataljainak adott pofon lenne, akik az EP-választási kampányban több demokráciáért kampányoltak őszinte EU-pártiként.

 

Frankfurter Allgeimeine Zeitung: Harmadvonalbeli arcok

 

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint az EU-t „tovább fogja gyengíteni” a „szokásosnál is lehangolóbb” Von der Leyen-csomag.

 

Közös Junckerben és a német politikusban, hogy mire EB-elnökök lettek, a legjobb formájukat már maguk mögött hagyták,

 

írja a lap brüsszeli tudósítója, Werner Mussler. De szerinte a többi jelölt is csak másod- és harmadvonalbeli arc, akiket alig ismer valaki. A cikk a Tanácsnak ezen felül felrója a választók becsapását, Kelet-Európa cserbenhagyását, és az EP-vel való konfliktus további élezését is.

 

A Bild eléggé kiakadt

 

A legolvasottabb német bulvárlap, a német néplélekre hangolt jobbos Bild már rögtön a címlapon kiakadt, óriási betűkkel: „Ő nyert (Manfred Weber), de ő lesz (Ursula Von der Leyen)? Kancellár asszony, ÍGY NEM bánhat a szavazatokkal!”

 

A BILD MAI CÍMLAPJA ELÉG EGYÉRTELMŰEN FOGALMAZ

 

Die Tageszeitung: A szocdemek lépjenek ki a kormányból!

 

A baloldali berlini napilap, a Die Tageszeitung egyszerre két véleménycikket is közölt. A címlapon arra szólítják fel a CDU/CSU-val együtt kormányzó szocdemeket, hogy azonnal lépjenek ki a kormányból,

 

von der Leyen jelölése a baloldaliaknak ugyanis elfogadhatatlan.

 

Bent, a véleménycikkben pedig jól eldugták a főszerkesztő Georg Löwisch jóval realistább, kevésbé harcias véleményét, miszerint Merkel hatalmának visszatértét jelzi az alku, és ez már csak azért is jót tett, mert így a német belpolitikában friss szelek fújhatnak a Von der Leyen védelmi miniszteri posztjának betöltése körüli vitákkal: Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök végre kormánypozíciót kaphat, ahol bebizonyíthatja, méltó a kancellári székre.

 

Handelsblatt: Egy mellette, egy ellene

 

A német üzleti körök lapjaként emlegetni szokott Handelsblatt egy cikkben Von der Leyen mellett, egy másikban ellene érvel. Mellette az szól Ruth Berschens szerint, hogy egész egyszerűen sem a baloldali csúcsjelöltnek (Frans Timmermans), sem a jobboldali csúcsjelöltnek (Manfred Weber) nem volt meg a többsége a Tanácsban, a többséghez pedig koalíciót kell építeni, ez pedig egyiknek sem sikerült, c'est la vie – arról nem beszélve, hogy

 

a Tanácsban egyöntetűen támogatják, ami Juncker esetében 2014-ben nem jött össze.

 

A védelmi miniszter ellen ágáló, Hans-Jürgen Jakobs által írt érvelés szerint bár minden németet büszkeség tölthetne el, hogy egy német állhat az unió élén, ez nem ilyen egyszerű, és nem csak azért, mert az EP-kampányban ott sem volt: „Nem ő az a nő, akinek a csúcson lenne a helye. Eleve azért jöhetett csak szóba a neve, mert a CDU a Néppárt tagja, amely bár sok mandátumot veszített az EP-választáson, de még így is a legtöbb szavazatot kapta. A miniszterasszony ráadásul az olasz és kelet-európai autokraták tetszését is elnyerte. Ez a személyi döntés tehát nem az ő profiljáról, hanem az osztozkodásról szólt.”

 

Steingart: Történelmi tett Merkeltől

 

Gabor Steingart, a Handelsblatt volt főszerkesztője, a német üzleti, ipari és gazdasági érdekek következetes és provokatív szószólója, az egyik legolvasottabb német napi hírlevél szerzője

 

gratulált Merkelnek és megkövette, amiért 14 nagy nullaként írta le pályafutásának nemzetközi HR-politikáját.

 

Szerinte az, hogy Merkel kihozta győztesnek Von der Leyent, történelmi tett egy német kancellártól.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás