+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. július 4. csütörtök, 17:08
Az Azonnali átlapozta a német sajtó javát, ahol már hétfőn is tudták, kicsoda az Európai Bizottság élére egy klasszikus hátsószobás deallel jelölt Ursula von der Leyen. Ki van mellette, ki van ellene, és jó lesz-e ez az egész Európának, na meg Németországnak?

Ursula von der Leyen? Hogy ki?

 

Európa jelentős részén nem tudták az emberek, hogy kicsoda a német védelmi miniszter, akiből az Európai Bizottság elnöke lehet. Nem úgy Németországban!

 

Süddeutsche Zeitung: Ursula von der Leyen eleve alkalmatlan

 

A balliberális Süddeutsche Zeitung szerzője, Stefan Ulrich szerint az Európai Parlament nem hagyhatja, hogy a Tanács hülyének nézze, meg kell buktatnia Von der Leyent azzal, hogy nem szavazza meg őt bizottsági elnöknek.

 

Von der Leyen jelölése ugyanis az EU demokratizálódásának megállítását, mi több, az átlathatatlan alkul világába való visszafordítását jelzi.

 

De a német politikus nem csak ezért nem jó jelölt a szerző szerint, hanem eleve alkalmatlan, mert „a miniszter asszony hat éve védelmi miniszter, de a Bundeswehrben uralkodó állapotok még mindig siralmasak, olyannyira, hogy már rég le kellett volna mondania”. Szerinte Von der Leyen bizottsági elnöksége főleg az EU azon fiataljainak adott pofon lenne, akik az EP-választási kampányban több demokráciáért kampányoltak őszinte EU-pártiként.

 

Frankfurter Allgeimeine Zeitung: Harmadvonalbeli arcok

 

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint az EU-t „tovább fogja gyengíteni” a „szokásosnál is lehangolóbb” Von der Leyen-csomag.

 

Közös Junckerben és a német politikusban, hogy mire EB-elnökök lettek, a legjobb formájukat már maguk mögött hagyták,

 

írja a lap brüsszeli tudósítója, Werner Mussler. De szerinte a többi jelölt is csak másod- és harmadvonalbeli arc, akiket alig ismer valaki. A cikk a Tanácsnak ezen felül felrója a választók becsapását, Kelet-Európa cserbenhagyását, és az EP-vel való konfliktus további élezését is.

 

A Bild eléggé kiakadt

 

A legolvasottabb német bulvárlap, a német néplélekre hangolt jobbos Bild már rögtön a címlapon kiakadt, óriási betűkkel: „Ő nyert (Manfred Weber), de ő lesz (Ursula Von der Leyen)? Kancellár asszony, ÍGY NEM bánhat a szavazatokkal!”

 

A BILD MAI CÍMLAPJA ELÉG EGYÉRTELMŰEN FOGALMAZ

 

Die Tageszeitung: A szocdemek lépjenek ki a kormányból!

 

A baloldali berlini napilap, a Die Tageszeitung egyszerre két véleménycikket is közölt. A címlapon arra szólítják fel a CDU/CSU-val együtt kormányzó szocdemeket, hogy azonnal lépjenek ki a kormányból,

 

von der Leyen jelölése a baloldaliaknak ugyanis elfogadhatatlan.

 

Bent, a véleménycikkben pedig jól eldugták a főszerkesztő Georg Löwisch jóval realistább, kevésbé harcias véleményét, miszerint Merkel hatalmának visszatértét jelzi az alku, és ez már csak azért is jót tett, mert így a német belpolitikában friss szelek fújhatnak a Von der Leyen védelmi miniszteri posztjának betöltése körüli vitákkal: Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök végre kormánypozíciót kaphat, ahol bebizonyíthatja, méltó a kancellári székre.

 

Handelsblatt: Egy mellette, egy ellene

 

A német üzleti körök lapjaként emlegetni szokott Handelsblatt egy cikkben Von der Leyen mellett, egy másikban ellene érvel. Mellette az szól Ruth Berschens szerint, hogy egész egyszerűen sem a baloldali csúcsjelöltnek (Frans Timmermans), sem a jobboldali csúcsjelöltnek (Manfred Weber) nem volt meg a többsége a Tanácsban, a többséghez pedig koalíciót kell építeni, ez pedig egyiknek sem sikerült, c'est la vie – arról nem beszélve, hogy

 

a Tanácsban egyöntetűen támogatják, ami Juncker esetében 2014-ben nem jött össze.

 

A védelmi miniszter ellen ágáló, Hans-Jürgen Jakobs által írt érvelés szerint bár minden németet büszkeség tölthetne el, hogy egy német állhat az unió élén, ez nem ilyen egyszerű, és nem csak azért, mert az EP-kampányban ott sem volt: „Nem ő az a nő, akinek a csúcson lenne a helye. Eleve azért jöhetett csak szóba a neve, mert a CDU a Néppárt tagja, amely bár sok mandátumot veszített az EP-választáson, de még így is a legtöbb szavazatot kapta. A miniszterasszony ráadásul az olasz és kelet-európai autokraták tetszését is elnyerte. Ez a személyi döntés tehát nem az ő profiljáról, hanem az osztozkodásról szólt.”

 

Steingart: Történelmi tett Merkeltől

 

Gabor Steingart, a Handelsblatt volt főszerkesztője, a német üzleti, ipari és gazdasági érdekek következetes és provokatív szószólója, az egyik legolvasottabb német napi hírlevél szerzője

 

gratulált Merkelnek és megkövette, amiért 14 nagy nullaként írta le pályafutásának nemzetközi HR-politikáját.

 

Szerinte az, hogy Merkel kihozta győztesnek Von der Leyent, történelmi tett egy német kancellártól.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakításig feszült a helyzet a római kormányban. Az ötcsillagos vezér lehazugozta Matteo Salvinit.

Trieszt környékén jelentős számú szlovénnyelvű kisebbség él, a helyi közigazgatás mégis meg akarja tiltani számukra Szlovénia zászlaját.

Egy hétig nem működött az Európai Unió által finanszírozott navigációs rendszer.

Ugyan Koczka Tibor az elmúlt öt évben Szombathely kormánypárti alpolgármestere volt, arról se szóltak neki, hogy nem kívánják őt újraindítani.

A zágrábi belügy megtiltotta a baloldali vezetésű városnak, hogy a magyar időkből származó trikolórját használja. A horvát Közigazgatási Bíróság azonban most kimondta: ez jogellenes.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás