+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Könnyü Hella
2019. július 3. szerda, 17:48
Az abortuszok csökkentése a megfelelő oktatással és a megfizethető fogamzásgátlással kezdődik.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Az utóbbi napokban népszerű hírként röppent fel a kormányközeli médiában, hogy a momentumos EP-képviselő Cseh Katalin a „csecsemőgyilkos” és „szervkereskedő” Planned Parenthoodnak gyűjtött adományt a Facebookon keresztül. Ezt a két állítást a szervezettel kapcsolatban rengetegen cáfolták már előttem – nem is erről szeretnék értekezni, hanem a Cseh által emlegetett biztonságos és anonimitást biztosító szabad döntéshozatal fontosságáról.

 

Ehhez ismerni kell, hogy a hazai és az amerikai abortusztörvények és metódusok lényegesen különböznek. Magyarországon ma a művi terhességmegszakításhoz a nőnek szabad akaratából (ún. válsághelyzet megjelölésével) a terhesség 12. hetéig joga van. Ezt természetesen megelőzi több konzultáció is, ahol felvilágosítást adnak az állami támogatásokról, az örökbeadásról és a további fogamzásgátlással kapcsolatban is.

 

Az utóbbi hónapokban több, hagyományosan konzervatív, republikánus déli államban is elfogadtak a korábbinál sokkal szigorúbb abortusztörvényeket.

 

Ezeknek a nagy része a terhesség 6. hetéig engedélyezi a terhességmegszakítást, amikor is először figyelhető meg az embrió szívverése. Ez a gyakorlatban egy két hete késő menstruáció – sok nőnek ekkor még semmilyen terhességi tünete sincs, és sokan nem is gyanakodnának terhességre.

 

Ilyenkor szokott felmerülni a jó magyar kommentelők körében a „minek ment oda” mentalitás: a miértek vitatása, annak a figyelmen kívül hagyásával, hogy az elköttetésen kívül semelyik fogamzásgátló módszer nem 100 százalékos.

 

A személyes válsághelyzet számos dolgot jelenthet – ezt a döntést nem kérdőjelezheti meg a társadalom. Fontos az élet védelme – de miért csak a meg nem született magzaté?

 

Egy nő két dologért tehet meg bármit – azért, hogy teherbe essen, vagy épp azért, hogy semmiképp ne legyen gyermeke. Ez akkor is így lesz, ha törvényileg szabályozzák az abortuszt, mivel a nem kívánt terhességek száma nem az elrettentéssel, a kiút lezárásával kell, hogy csökkenjen. Cseh Katalin is többször említette már (amivel én is egyetértek), hogy

 

az abortuszok csökkentése a megfelelő oktatással és a megfizethető fogamzásgátlással kezdődik.

 

Ebben játszik jelentős szerepet is a Planned Parenthood – a könnyen kezelhető weboldalon egyszerűen és gyorsan juthat mindenki az őt érdeklő információkhoz.

 

Mi történik akkor, ha elvesszük a szabad döntés jogát?

 

A terhességét megszakítani kívánó nő akkor is dönteni fog. Dönteni fog rosszabbnál rosszabb otthoni megoldások között, melyeknek jobb esetben nem lesz komolyabb szövődménye. A teljesség igénye nélkül lássunk néhány példát ezekből!

 

Azon országokban, ahol a terhességmegszakítás illegális, a nők a lehető legtovább próbálják figyelmen kívül hagyni az állapotukat. Ezért gyakran a második trimeszterre (12. hét utánra) csúszik az illegális műtét. Ezekben az esetekben nem tanult egészségügyi dolgozók, erre abszolút alkalmatlan tárggyal (pl. kötőtűvel, vállfa-dróttal) a méhszájon át megrepesztik a magzatburkot, ami koraszülést idéz elő. Ez a módszer szinte kivétel nélkül súlyos sérülésekkel, rosszabb esetben halállal jár a nők számára. Ezen felül rengeteg más, fizikai épséget veszélyeztető módszerhez folyamodhatnak kétségbeesésükben, a forró fürdőtől kezdve a szándékos lépcsőről leesésig.

 

Mi történik, ha ezek után a terhesség megmarad? Elképedve olvashatjuk akár a hazai cikkeket is az újszülöttgyilkos anyákról, ítélkezve felettük. Pedig ezeket a gyilkosságokat meg lehetett volna előzni – akár egy elérhető és biztonságos abortusszal, vagy még korábban, a fogamzásgátlás elérhetővé tételével. Természetesen ez csak a legrosszabb verzió, karöltve az esetleges öngyilkosságokkal is – de ezen felül

 

számtalan borzasztó dolog történhet a már megszületett, de nem akart gyerekekkel.

 

Ferencz Sándor pszichoanalitikus szerint a nem kívánt gyermek egész életére hatással vannak az édesanya ellenérzései – és itt csak azokról beszélünk, akik nem okoztak maradandó kárt magukban vagy a magzatban, miközben megpróbáltak megszabadulni tőle. A mentális- és fizikális egészségen túl a körülmények sem elhanyagolhatók – azok, akik a leghangosabban védik a meg nem született magzatok életét, hallgatnak a legmélyebben, vagy ítélkeznek a legmegvetőbben mikor egy éhező, nyomorban élő gyerekről van szó.

 

A kérdés az, hogy megéri-e a nők egészségét és életét kockáztatni ahelyett, hogy elérhető alternatívát nyújtunk nekik? Kell-e Cseh Katalint támadni, mert támogatja a legális és biztonságos abortuszt?

 

Nem. Ezt nem az olvasott cikkek messzi távlatából mondom – egy 3 hónapos kisfiú anyukájaként, akinek még élénk emlékei vannak a terhességről, és a kisbabaillatról.

 

Kortól, lakóhelytől és szociális helyzettől függetlenül minden nőnek joga van a saját teste és élete felett rendelkezni – ne higgye senki, hogy ezt törvényekkel lehet érdemben szabályozni.

 

Vitatkoznál a szerzővel? Itt megteheted!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakításig feszült a helyzet a római kormányban. Az ötcsillagos vezér lehazugozta Matteo Salvinit.

Trieszt környékén jelentős számú szlovénnyelvű kisebbség él, a helyi közigazgatás mégis meg akarja tiltani számukra Szlovénia zászlaját.

Egy hétig nem működött az Európai Unió által finanszírozott navigációs rendszer.

Ugyan Koczka Tibor az elmúlt öt évben Szombathely kormánypárti alpolgármestere volt, arról se szóltak neki, hogy nem kívánják őt újraindítani.

A zágrábi belügy megtiltotta a baloldali vezetésű városnak, hogy a magyar időkből származó trikolórját használja. A horvát Közigazgatási Bíróság azonban most kimondta: ez jogellenes.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás