+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Könnyü Hella
2019. július 3. szerda, 17:48
Az abortuszok csökkentése a megfelelő oktatással és a megfizethető fogamzásgátlással kezdődik.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Az utóbbi napokban népszerű hírként röppent fel a kormányközeli médiában, hogy a momentumos EP-képviselő Cseh Katalin a „csecsemőgyilkos” és „szervkereskedő” Planned Parenthoodnak gyűjtött adományt a Facebookon keresztül. Ezt a két állítást a szervezettel kapcsolatban rengetegen cáfolták már előttem – nem is erről szeretnék értekezni, hanem a Cseh által emlegetett biztonságos és anonimitást biztosító szabad döntéshozatal fontosságáról.

 

Ehhez ismerni kell, hogy a hazai és az amerikai abortusztörvények és metódusok lényegesen különböznek. Magyarországon ma a művi terhességmegszakításhoz a nőnek szabad akaratából (ún. válsághelyzet megjelölésével) a terhesség 12. hetéig joga van. Ezt természetesen megelőzi több konzultáció is, ahol felvilágosítást adnak az állami támogatásokról, az örökbeadásról és a további fogamzásgátlással kapcsolatban is.

 

Az utóbbi hónapokban több, hagyományosan konzervatív, republikánus déli államban is elfogadtak a korábbinál sokkal szigorúbb abortusztörvényeket.

 

Ezeknek a nagy része a terhesség 6. hetéig engedélyezi a terhességmegszakítást, amikor is először figyelhető meg az embrió szívverése. Ez a gyakorlatban egy két hete késő menstruáció – sok nőnek ekkor még semmilyen terhességi tünete sincs, és sokan nem is gyanakodnának terhességre.

 

Ilyenkor szokott felmerülni a jó magyar kommentelők körében a „minek ment oda” mentalitás: a miértek vitatása, annak a figyelmen kívül hagyásával, hogy az elköttetésen kívül semelyik fogamzásgátló módszer nem 100 százalékos.

 

A személyes válsághelyzet számos dolgot jelenthet – ezt a döntést nem kérdőjelezheti meg a társadalom. Fontos az élet védelme – de miért csak a meg nem született magzaté?

 

Egy nő két dologért tehet meg bármit – azért, hogy teherbe essen, vagy épp azért, hogy semmiképp ne legyen gyermeke. Ez akkor is így lesz, ha törvényileg szabályozzák az abortuszt, mivel a nem kívánt terhességek száma nem az elrettentéssel, a kiút lezárásával kell, hogy csökkenjen. Cseh Katalin is többször említette már (amivel én is egyetértek), hogy

 

az abortuszok csökkentése a megfelelő oktatással és a megfizethető fogamzásgátlással kezdődik.

 

Ebben játszik jelentős szerepet is a Planned Parenthood – a könnyen kezelhető weboldalon egyszerűen és gyorsan juthat mindenki az őt érdeklő információkhoz.

 

Mi történik akkor, ha elvesszük a szabad döntés jogát?

 

A terhességét megszakítani kívánó nő akkor is dönteni fog. Dönteni fog rosszabbnál rosszabb otthoni megoldások között, melyeknek jobb esetben nem lesz komolyabb szövődménye. A teljesség igénye nélkül lássunk néhány példát ezekből!

 

Azon országokban, ahol a terhességmegszakítás illegális, a nők a lehető legtovább próbálják figyelmen kívül hagyni az állapotukat. Ezért gyakran a második trimeszterre (12. hét utánra) csúszik az illegális műtét. Ezekben az esetekben nem tanult egészségügyi dolgozók, erre abszolút alkalmatlan tárggyal (pl. kötőtűvel, vállfa-dróttal) a méhszájon át megrepesztik a magzatburkot, ami koraszülést idéz elő. Ez a módszer szinte kivétel nélkül súlyos sérülésekkel, rosszabb esetben halállal jár a nők számára. Ezen felül rengeteg más, fizikai épséget veszélyeztető módszerhez folyamodhatnak kétségbeesésükben, a forró fürdőtől kezdve a szándékos lépcsőről leesésig.

 

Mi történik, ha ezek után a terhesség megmarad? Elképedve olvashatjuk akár a hazai cikkeket is az újszülöttgyilkos anyákról, ítélkezve felettük. Pedig ezeket a gyilkosságokat meg lehetett volna előzni – akár egy elérhető és biztonságos abortusszal, vagy még korábban, a fogamzásgátlás elérhetővé tételével. Természetesen ez csak a legrosszabb verzió, karöltve az esetleges öngyilkosságokkal is – de ezen felül

 

számtalan borzasztó dolog történhet a már megszületett, de nem akart gyerekekkel.

 

Ferencz Sándor pszichoanalitikus szerint a nem kívánt gyermek egész életére hatással vannak az édesanya ellenérzései – és itt csak azokról beszélünk, akik nem okoztak maradandó kárt magukban vagy a magzatban, miközben megpróbáltak megszabadulni tőle. A mentális- és fizikális egészségen túl a körülmények sem elhanyagolhatók – azok, akik a leghangosabban védik a meg nem született magzatok életét, hallgatnak a legmélyebben, vagy ítélkeznek a legmegvetőbben mikor egy éhező, nyomorban élő gyerekről van szó.

 

A kérdés az, hogy megéri-e a nők egészségét és életét kockáztatni ahelyett, hogy elérhető alternatívát nyújtunk nekik? Kell-e Cseh Katalint támadni, mert támogatja a legális és biztonságos abortuszt?

 

Nem. Ezt nem az olvasott cikkek messzi távlatából mondom – egy 3 hónapos kisfiú anyukájaként, akinek még élénk emlékei vannak a terhességről, és a kisbabaillatról.

 

Kortól, lakóhelytől és szociális helyzettől függetlenül minden nőnek joga van a saját teste és élete felett rendelkezni – ne higgye senki, hogy ezt törvényekkel lehet érdemben szabályozni.

 

Vitatkoznál a szerzővel? Itt megteheted!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A most először közszemlére tett élőlény olyan, mint egy gomba, de úgy viselkedik, mint egy értelmes állat, miközben majdnem 720 neme van.

Örül a „Karácsonyfigyelőnek”, de türelmet kér, viszont már az első napján kihirdeti a klímavészhelyzetet.

A friss Nobel-díjas író karintiai szülőfalujában támadt rá az újságírókra, mert azok Milošević melletti kiállásáról kérdezték.

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás