Ursula von der Leyen, a német védelmi miniszter a legújabb jelölt a Bizottság vezetésére

2019.07.02. 13:42

Újabb név pörög a brüsszeli folyosókon: a német védelmi miniszter mögé a visegrádi országok és Olaszország is beállna.

Ursula von der Leyen, a német védelmi miniszter a legújabb jelölt a Bizottság vezetésére

Továbbra is patthelyzet van Brüsszelben, ahol az Európai Tanácsban tömörülő EU-s vezetők azt próbálják kitalálni, hogy kik legyenek az EU új vezetői: a vasárnap óta tartó csúcs kedden 11-kor indult volna újra, de ehelyett Donald Tusk, a Tanács lengyel elnöke egyelőre egyenként egyeztet a vezetőkkel, a csúcs kettőkor kezdődhet a hírek szerint.

A legújabb hírek szerint

újabb jelölt került elő Timmermans és Weber helyett a Bizottság élére: a CDU-s, tehát néppárti Ursula von der Leyen német védelmi miniszter.

A vasárnap óta rágott – források szerint Angela Merkel által kitalált és mindenki torkán lenyomni akart – terv ugye az, hogy a szociáldemokrata csúcsjelölt, Frans Timmermans legyen a Bizottság elnöke, de ez nagyon nem tetszik a néppárti vezetők jelentős részének, akik szeretnék megőrizni a jobbközép pártcsaládnak a Bizottság vezetését. Timmermans megválasztását Olaszország és a visegrádi országok vezetői is megvétózták.

Von der Leyen bizottsági elnöksége mellett tudni még a további EU-s toppozíciókról is: az Európai Tanácsot a liberális belga ügyvivő miniszterelnök, Charles Michel vezetné, Manfred Weber bajor néppárti csúcsjelölt az Európai Parlament vezetését kapná meg, míg a külügyi főképviselő a balközép S&D-t erősítő szlovák diplomata, EU-s biztos Maroš Šefčovič lenne; de olyan hír is van, hogy Šefčovič és Weber nem része a csomagnak. A legfrissebb, Twitteren terjedő névsorban ott van von der Leyen, Charles Michel, de a parlamenti elnökséget és a külügyi főképviselői tisztet a szociáldemokraták kapnék, jelesül az egykori bolgár miniszterelnök, Sergei Stanishev lenne az EP-elnök, a spanyol külügyminiszter Josep Borrell pedig a főképviselő.

Olyat is hallottunk, hogy az Európai Központi Bank elnöki posztját a jelenleg az IMF élén álló francia jogásznő, Christine Lagarde kapná. A nevek csomagban való elfogadását sürgeti, hogy az Európai Parlament szerdán elnököt választ – és akkor is döntést kell hozniuk az EP-képviselőknek, ha nem érkezik jelzés a Tanácsból ledealelt jelöltről. (Az Azonnali ezt Strasbourgból tudósítja majd.)

A német védelmi miniszter bizottsági elnöksége mögé viszont nem csak a néppárti vezetők sorakoznának fel,

de Ursula von der Leyent a Timmermanst megvétózó olaszok, a franciák és a V4-ek is támogatnák,

mi több, személyét Macron javasolta, és Németország külön megállapodott róla a V4-ekkel is.

Mivel a helyzet gyakorlatilag percenként változik Brüsszelben, egyáltalán nem biztos, hogy végül ez a megoldás fog győzni, mindenestre a Politico élő közvetítése azt írja, hogy a korábba Angela Merkel német kancellár egyik pártbeli ellenfeleként emlegetett, német hadsereget lerohasztó, egy plágiumbotrányt is túlélt, hétgyerekes von der Leyennek egyre nagyobb a támogatottsága a közép- és kelet-európai vezetők között.

Közben Strasbourgban az EP épületében az újságírók azt pletykálják, hogy amennyiben Ursula von der Leyen lenne a Bizottság elnöke, úgy már meg is lenne az utódja a védelmi tárca élén Friedrich Merz személyében. Merz szoros versenyben maradt alul Annegret Kramp-Karrenbauerrel a CDU elnökségéért vívott küzdelemben a tavalyi év decemberében

FOTÓ: Wikipedia

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek