Ki lenne az EP elnöke, ha a Fideszen múlik?

Szerző: Bakó Bea
2019.07.02. 17:57

A konzervatív, euroszkeptikus ECR jelöltje, Jan Zahradil a Fidesznél házal, hogy támogassák őt az Európai Parlament elnökének. Bár Zahradil szimpatikus nekik, a Fidesz egyelőre a néppárti álláspontra vár az ügyben, pedig legutóbb is kihátráltak a hivatalos néppárti Spitzenkandidat, Manfred Weber mögül. Jan Zahradil és Hidvéghi Balázs válaszoltak az EP-ben az Azonnalinak.

Ki lenne az EP elnöke, ha a Fideszen múlik?

Kedd délután a fideszes EP-delegáció strasbourgi ülésén egy külsős vendég is felbukkant: Jan Zahradil, a konzervatív ECR-frakció tagja és EP-kampánybeli Spitzenkandidatja. Ha már a bizottsági elnökség nem jött össze neki, Zahradil most az Európai Parlament elnöki székére hajt, és azért látogatta meg a fideszeseket, hogy ehhez a támogatásukat kérje – mondta az Azonnalinak.

Nem adja fel a fideszesek meghódítását a konzervatív-euroszkeptikus prominens

Kijövet megkérdeztük a cseh politikust, hogyan sikerült a meggyőzés. Mivel a Fidesz a Néppárt tagja, így alapvetően azon múlik a dolog, hogy a Néppárt állít-e hivatalosan jelöltet a parlamenti elnöki pozícióra, ez pedig az Európai Tanács ülésének a kimenetelén múlik – mondta Zahradil. Szerinte, ha lesz a Néppártnak hivatalos jelöltje, akkor a Fidesz valószínűleg azt a jelöltet fogja támogatni.

Felvetettük, hogy ez nem annyira biztos, hiszen Manfred Weber a Néppárt hivatalos Spitzenkandidatja volt, a Fidesz mégis kihátrált mögüle. Zahradil erre azt mondta: nem akar spekulálni,

bizonyos fokú lojalitás azért bizonyára van a Néppárton belül, amit nem akar megsérteni.

JAN ZAHRADIL / FOTÓ: BUKOVICS MARTIN, AZONNALI

Arra a kérdésre, hogy csalódott-e, amiért a Fidesz végül nem csatlakozott az ECR-hez, hanem a Néppártban maradt, azt mondta: megérti és tiszteletben tartja ezt. Nem tudja, most milyen a hangulat a Néppártban: normalizálódott-e a helyzet, vagy ellenségesség van a Fidesszel szemben, de ha meggondolják magukat, ők nyitottak lesznek.

Hidvéghinek szimpatikus Zahradil, de nem mondja meg, kit támogatnak majd

Arra a kérdésre, hogy kit támogatnak majd a fideszesek EP-elnöknek, Hidvéghi Balázs újdonsült fideszes EP-képviselő, a Fidesz kommunikációs igazgatója rögtön azzal kezdte, hogy Brüsszelben az Európai Tanács ülésén még tartanak a tárgyalások a csúcspozíciókról. Bár az EP nem köteles ezt megvárni, de mégis,

mivel „egy hatalmi osztoszkodásról van szó”, ezért figyelembe fogják venni ezeket a döntéseket.

De helyes-e, demokratikus-e ez? – tettük fel a kérdést. Az Európai Parlament, amely valóban az EU egyetlen közvetlenül választott intézménye, függetlenül dönthet, de logikus és okos az EP részéről, ha az európai politikai realitásokat figyelembe veszi – válaszolta Hidvéghi. Amúgy az Európai Tanács tanácskozása is teljesen demokratikus, hiszen a tagállami kormányokat is közvetlenül választják – tette még hozzá. 

HIDVÉGHI BALÁZS / FOTÓ: BUKOVICS MARTIN, AZONNALI

És hogy mennyire sikerült Zahradilnak őket meggyőznie? Zahradil szimpatikus nekik, hiszen pártjával korábban egy pártcsaládban ültek, meghallgatták, de nem tudtak neki semmit sem ígérni, hiszen a néppárti frakció fogja megvitatni azt, hogy milyen álláspontot alakítanak ki. 

És ha Manfred Weber lesz végül a Néppárt EP-elnökjelöltje, ha már a bizottsági elnökség nem jött neki össze, akkor parlamenti elnöknek legalább támogatnák? Erre nem kaptunk egyértelmű választ. Hidvéghi azzal hárított: ez a lehetőség még formálisan nem merült fel, zajlik egy tárgyalás Brüsszelben és egyeztetnek a frakcióval.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek