Hajrá, Timmermans!

Techet Péter

Szerző:
Techet Péter

2019.07.02. 13:02

A holland politikus saját hazájában visszahozta a bukás széléről a szociáldemokratákat, azaz egyáltalán nem lehet bukással vádolni. Ellentétben a színtelen, bár nem szagtalan Manfred Weberrel, Timmermans elkötelezett európai, aki nem tűrné a kelet-európai autoriter politikusok élősködését saját népük szabadságán és a nyugat-európaiak pénzén.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Még mindig nem sikerült megállapodni az Európai Bizottság vezetőjéről. Emmanuel Macron francia elnök először – gyakorlatilag a „nemzetek Európája” nevű hülyeségnek megfelelően – ki akarta iktatni a Spitzenkandidat-rendszert, azaz újra az európai választópolgároktól az európai állam- és kormányfőknek adta volna vissza a döntési jogot.

Noha a Spitzenkandidat-rendszer még nem tökéletes:

valódi európai demokrácia, egy európai szuperállam csak akkor lesz majd lehetséges, ha minden európai választópolgár ugyanazon európai listákra szavazhat,

azaz európai pártok indulnak a választásokon, és az Európai Bizottság elnökét a választópolgárok közvetlenül választhatják.

A mostani rendszer hibáira azonban nem az a válasz, hogy teljesen visszatérünk a kormányközi, zárt ajtók mögötti egyezkedésekhez.

Jelenleg talán még nem érett meg az idő arra, hogy az európaiak egységes választói népként jelenjenek meg – de a cél, amerre haladnia kell (akár a jelenleginél kevesebb országgal folytatandó) európai integrációnak, az mindenképp az egységes európai demokrácia. Egységes pártokkal, mindenütt választható politikusokkal, közvetlen EB-elnökválasztással.

A Spitzenkandidat-rendszert azonban nem a minden szempontból alkalmatlan és kudarcos Manfred Weber bizottsági elnöki pozícióba emelésével lehet megmenteni.

Manfred Weber se emberileg, se politikailag nem alkalmas az Európai Bizottság élére.

Majdnem tíz éve van hatalmon a Fidesz, de Webernek néppárti politikusként, a Néppárt frakcióvezetőjeként semmi kifogása nem volt Orbánékkal szemben – csak a Juncker-ellenes plakátok verték ki a biztosítékot nála.

De azt is csak igencsak mérsékelten: a Fidesz ma is részt vehet a Néppárt frakciómunkájában, Weber mellett pedig már Orbán is kampányol. Nem beszélve arról, hogy Weber pártja, a német tőkésosztály, azaz akarom mondani, a CSU, a Fidesz legszorosabb szövetségese most is. A Magyarország nevű német gyarmat helytartójának kezét nem akarja elengedni a német tőkésosztály pártja.

Weber ellen azonban nem csak emberi minősége és politikai otthona szól. Hanem az is, hogy hál´Istennek nincs a konzervatívoknak – még a szélsőjobboldaliakkal együtt sem – többségük az Európai Parlamentben.

Az európaiak májusban döntöttek: a baloldali és liberális frakciók többséget szereztek az EP-ben.

Visszaszorultak a konzervatívok, nem törtek elő a szélsőjobboldaliak, annál inkább a liberálisok és a zöldek. A szociáldemokratáknak, liberálisoknak, zöldeknek és kommunistáknak egyfős többségük van ma az Európai Parlamentben – azaz Manfred Weber mögött nincs többség.

Számos országban, demokráciában előfordul, hogy az első helyezett nem szerez többséget, azaz a második vagy harmadik helyezett tudja adni a kormányfőt. Ma Európában ez a helyzet: noha a szociáldemokraták vissza is estek, de Spitzenkandidatjuknak, Frans Timmermansnak sokkal több esélye van többséget szereznie, mint Webernek.

A Spitzenkandidat-rendszer megtartása mellett az európai választók akaratát az tiszteli, aki Timmermans EB-elnökségét fogadja el.

Csak mellékesen jön ehhez, hogy a színtelen, de politikai családja miatt nagyon is büdös Weberrel szemben Timmermans elkötelezett a kelet-európai autoriter politikusok ellen. Timmermanstól remélhetnék a kelet-európai népek, hogy elnyomóikkal szemben megvédi a szabadságot,

a nyugat-európaiak pedig nem Webertől, hanem csak Timmermanstól remélhetnék, hogy adójukból nem a kelet-európai autoriter politikusok gazdagodnak.

Timmermans tehát ma nem csak a demokratikus értelemben legegyértelműbb, de határozottsága és elkötelezettsége miatt a legjobb jelölt lenne az EB élére.

Olvass még több cikket Techet Pétertől az Azonnalin!

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek