+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. július 2. kedd, 11:43
Egy évig próbáltak a tudósok ellenállni, de ma döntött a parlament. Azért még tüntetni fognak egyet.

Megszavazta kedden a parlament a Magyar Tudományos Akadémia átalakítását, 151 igen 53 nem, 2 tartózkodás mellett.

 

A javaslat ellen az MTA kutatói tiltakozást szerveztek délutánra, 16 órától fognak tüntetni a Széchenyi István téren.

 

„A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” címet viselő törvényjavaslat értelmében el fogják venni az eddig az akadémiához tartozó kutatói hálózatot, és létre fogják hozni az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH), ami az MTA-tól leválasztott kutatóintézetekből épülne fel.

 

Ennek működéséért egy olyan irányítótestület lesz a felelős, amelyben a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium hat tagot fog delegálni, ugyanígy hatot az MTA is, a tagokat és az elnököt egyaránt maga a Miniszterelnökség fogja kinevezni.

 

Az ELKH működéséhez az MTA vagyontárgyainak, ingatlanjainak és központi adminisztrációjának egy részét is fel fogják használni.

 

Az Akadémia és annak elnöke többször is állította, hogy Palkovics miniszter tulajdonképpen zsarolással próbálta rábírni őket, hogy lemondjanak vagyonuk nagyrészéről, és szakmai függetlenségükről. A tudósok érdekképviseletére létrejött Akademiai Dolgozók Fóruma hirdette meg a keddi tüntetést is, ezt írta ki a tüntetés Facebook-eseményéhez.

 

„A Magyar Tudományos Akadémia a magyar nemzeti kultúra és tudomány megőrzésének és fejlődésének letéteményese. Közel 200 éves nemzeti intézményünket most mégis megcsonkítják. Palkovics miniszter beváltja korábbi zsarolását: erővel rabolja el az Akadémia kutatóhálózatát, mert az nem volt hajlandó önként lemondani értékeiről, vagyonáról, és az elmúlt egyéves küzdelemben következetesen képviselte a tudományos szabadság és az akadémiai autonómia eszméjét.”

 

FOTÓ: Takk via Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fabrizio Piscitelli 53 évet élt, de az SS Lazio legnagyobb ultracsoportjának vezéreként hagyott örökségével még sokáig fog küzdeni a futball.

Kik szavazhatnak az önkormányzati választáson? Mi kell ahhoz, hogy ajánlhasd a kedvenc polgármesterjelöltedet? Tudsz-e máshol szavazni, mint a lakóhelyed? Összeszedtük.

Ez pedig nem jó jel a német ipari teljesítményre nagyban alapozó magyar gazdaságnak sem.

Az '56-os magyar szabadságharc leveréséről is ismert Ivan Konyev szobrát vörös festékkel öntötték le, a polgármester szerint maradhat úgy, ahogy van.

Ez a fotó önmagában érdekes képet fest a kapitalizmusról.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás