+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. július 2. kedd, 09:18
A DK EP-képviselője olyan magyar politikusok nyomába léphet ezen a poszton, mint Schmitt Pál vagy Surján László.

Miközben az Európai Tanács sorozatban a harmadik napon gyűlik össze, hogy kitalálja, kik legyenek az EU-s vezetők, és egyelőre nem látszik a kompromisszum, az Európai Parlament holnap kénytelen lesz megválasztani a vezetőit. Az elnök mellett – akit tehát vagy nagy közös európai kompromisszum keretében, vagy csak a Parlament saját szavazása alapján – választanak meg,

 

a tizennégy alelnök személyéről is dönt a Parlament holnap délután, és Dobrev Klára is egy lehet közülük.

 

Mint a DK reggeli közleményéből kiderült, a szociáldemokrata-balközép S&D-frakció ugyanis, amelynek a Demokratikus Koalíció is tagja, Dobrevet is jelölte a pozícióra. (A parlament második legnagyobb frakciójaként az S&D nyilván több jelöltet is állít alelnöknek, de a személyükről egyelőre nincs információ – a volt német igazságügyi miniszter, Katarina Barley például bejelentkezett a posztra.)

 

Ahogy a DK a közleményben is írja, magyar baloldali politikus még nem ült ilyen magas pozícióban az Európai Parlamentben, jobboldali politikus azonban már ült itt, nem is egy: a Fidesz és a Néppárt színeiben 2009 és 2010 között rövid ideig alelnök volt Schmitt Pál, mielőtt köztársasági elnököt csináltak volna belőle itthon, őt váltotta aztán a posztra a Fidesz által jelölt erdélyi magyar politikus, Tőkés László 2010 és 2012 között. 2012 és 2014 között alelnök volt a szintén fideszes Surján László, 2014 és 2017 között Pelczné Gáll Ildikó, majd 2017-től Járóka Lívia.

 

A DK szerint a fideszesek mindeközben semmilyen pozícióra nem számíthatnak – bár egyelőre nincs hír a Néppárt jelöltjeiről –, ez pedig a baloldali párt szerint „mindent elmond arról, hogy kik fogják alakítani Európa jövőjét a következő öt évben”.

 

MONTÁZS: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szakértők eredetileg arra számítottak, hogy egy Olaszországban dolgozó román hozza majd haza a koronavírust.

A koronavírus-pánik helyett a kelet-európai kulturális értékek bemutatását tartjuk fontosnak.

A debreceni alapszervezet most kilépett elnöke szerint a Jakab Péter-féle vezetés „bolsevik típusú leszámolásokat” folytat.

Még mindig nem tudni magyarországi fertőzésről, de Olaszországban tizenegy, Franciaországban pedig egy halottat követelt a héten Európában is megjelent vírus.

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

Csak a független Szél Bernadett és Szabó Szabolcs szavazott a börtönkártérítések kifizetését befagyasztó törvényjavaslat ellen, az LMP tartózkodott, a balos pártok be se mentek.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Milyen lehetőségei vannak a felhasználóknak a techóriások adatszerzéseivel szemben? Milyen megoldásaink vannak, hogy ne a Facebook döntsön a demokráciánkról? Február 28-án erről lesz szó a Patyolatban.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás