+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. július 2. kedd, 09:18
A DK EP-képviselője olyan magyar politikusok nyomába léphet ezen a poszton, mint Schmitt Pál vagy Surján László.

Miközben az Európai Tanács sorozatban a harmadik napon gyűlik össze, hogy kitalálja, kik legyenek az EU-s vezetők, és egyelőre nem látszik a kompromisszum, az Európai Parlament holnap kénytelen lesz megválasztani a vezetőit. Az elnök mellett – akit tehát vagy nagy közös európai kompromisszum keretében, vagy csak a Parlament saját szavazása alapján – választanak meg,

 

a tizennégy alelnök személyéről is dönt a Parlament holnap délután, és Dobrev Klára is egy lehet közülük.

 

Mint a DK reggeli közleményéből kiderült, a szociáldemokrata-balközép S&D-frakció ugyanis, amelynek a Demokratikus Koalíció is tagja, Dobrevet is jelölte a pozícióra. (A parlament második legnagyobb frakciójaként az S&D nyilván több jelöltet is állít alelnöknek, de a személyükről egyelőre nincs információ – a volt német igazságügyi miniszter, Katarina Barley például bejelentkezett a posztra.)

 

Ahogy a DK a közleményben is írja, magyar baloldali politikus még nem ült ilyen magas pozícióban az Európai Parlamentben, jobboldali politikus azonban már ült itt, nem is egy: a Fidesz és a Néppárt színeiben 2009 és 2010 között rövid ideig alelnök volt Schmitt Pál, mielőtt köztársasági elnököt csináltak volna belőle itthon, őt váltotta aztán a posztra a Fidesz által jelölt erdélyi magyar politikus, Tőkés László 2010 és 2012 között. 2012 és 2014 között alelnök volt a szintén fideszes Surján László, 2014 és 2017 között Pelczné Gáll Ildikó, majd 2017-től Járóka Lívia.

 

A DK szerint a fideszesek mindeközben semmilyen pozícióra nem számíthatnak – bár egyelőre nincs hír a Néppárt jelöltjeiről –, ez pedig a baloldali párt szerint „mindent elmond arról, hogy kik fogják alakítani Európa jövőjét a következő öt évben”.

 

MONTÁZS: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás