+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. július 1. hétfő, 19:39
Minden nap után járna egy bizonyos összeg, már jövő évben bevezetnék.

Elég meglepő javaslattal rukkoltak elő a román „szociáldemokraták”: pénzt adnak a diákoknak, amennyiben azok iskolába járnak – írja a Transindex.

 

Ez egyelőre még csak tervezet, minden esetre a kormányon levő PSD-től nem idegen a pénzosztás, gondoljunk csak arra, hogy például ingyenessé tették a vonattal utazást minden diáknak az országban.

 

A PSD a hivatalos oldalán nemrég egy sor intézkedést tett közzé A második félév elsődleges intézkedései címmel, amelyek közül néhány az oktatást is érinti, ezek között bukkant a javaslatra az oktatással foglakozó edupedu.ro oldal.


 

A PSD kormányzási jelentésének 12-es számú intézkedése szerint az utalványok kifizetése mindig a következő hónapban történne. A 2019-2020-as tanévben az elemi osztályosok kapnának utalványokat, míg a következő tanévtől már az általános iskolák felső tagozatosai is.

 

 Ha bevezetnék ezt az intézkedést, egy diák, aki a hónap kb. 20 iskolai napjának minden óráján részt venne, 200 lej (körülbel 13 500 forint) körüli összeget kaphatna havonta. 

 

A román portálok el is végeztek egy gyors kalkulációt, eszerint az általános iskolai oktatásban jelenleg 1 653 688 diák tanul, míg a középiskolai oktatásban 629 755-en vesznek részt, az Országos Statisztikai Intézet adatai alapján. 

 

Ha minden általános iskolai tanuló megkapná a havi 200 lejes utalványát, az a költségvetést havi 456 688 600 lejjel, vagyis megközelítőleg 31 milliárd forintnyi összeget jelentene ez a költségvetésnek, arra a 7 hónapra összesen, amelyekben a tanév tart.

 

Ugyanebben a jelentésben van egy másik, a PSD nevéhez, azaz a szociáldemokrat párthoz méltó javasalat:

 

azoknak a családoknak, akiknek havonta 2000 lejnél (körülbelül 135 000 forint) kevesebb bevételük van, eltörölnék a személyi jövedelemadót.  

 

Egyáltalán nem lenne meglepő, ha mind a kettő megtörténne, tekintve hogy idén ősszel államelnöki, tavasszal meg parlamenti választások lesznek Romániában.Ezek az intézkedések csak jól sülnének el a PSD számára, tekintve, hogy vagy új szavazókat hoznak, és akkor a párt nyer, vagy a következő kormány kell majd betömje azokat a költségvetési lyukakat, amelyeket a szocdemek örökül rájuk hagynak.

 

FOTÓ: szobor Bukarestben, Britchi Mirela via Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakításig feszült a helyzet a római kormányban. Az ötcsillagos vezér lehazugozta Matteo Salvinit.

Trieszt környékén jelentős számú szlovénnyelvű kisebbség él, a helyi közigazgatás mégis meg akarja tiltani számukra Szlovénia zászlaját.

Egy hétig nem működött az Európai Unió által finanszírozott navigációs rendszer.

Ugyan Koczka Tibor az elmúlt öt évben Szombathely kormánypárti alpolgármestere volt, arról se szóltak neki, hogy nem kívánják őt újraindítani.

A zágrábi belügy megtiltotta a baloldali vezetésű városnak, hogy a magyar időkből származó trikolórját használja. A horvát Közigazgatási Bíróság azonban most kimondta: ez jogellenes.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás