+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. július 1. hétfő, 19:39
Minden nap után járna egy bizonyos összeg, már jövő évben bevezetnék.

Elég meglepő javaslattal rukkoltak elő a román „szociáldemokraták”: pénzt adnak a diákoknak, amennyiben azok iskolába járnak – írja a Transindex.

 

Ez egyelőre még csak tervezet, minden esetre a kormányon levő PSD-től nem idegen a pénzosztás, gondoljunk csak arra, hogy például ingyenessé tették a vonattal utazást minden diáknak az országban.

 

A PSD a hivatalos oldalán nemrég egy sor intézkedést tett közzé A második félév elsődleges intézkedései címmel, amelyek közül néhány az oktatást is érinti, ezek között bukkant a javaslatra az oktatással foglakozó edupedu.ro oldal.


 

A PSD kormányzási jelentésének 12-es számú intézkedése szerint az utalványok kifizetése mindig a következő hónapban történne. A 2019-2020-as tanévben az elemi osztályosok kapnának utalványokat, míg a következő tanévtől már az általános iskolák felső tagozatosai is.

 

 Ha bevezetnék ezt az intézkedést, egy diák, aki a hónap kb. 20 iskolai napjának minden óráján részt venne, 200 lej (körülbel 13 500 forint) körüli összeget kaphatna havonta. 

 

A román portálok el is végeztek egy gyors kalkulációt, eszerint az általános iskolai oktatásban jelenleg 1 653 688 diák tanul, míg a középiskolai oktatásban 629 755-en vesznek részt, az Országos Statisztikai Intézet adatai alapján. 

 

Ha minden általános iskolai tanuló megkapná a havi 200 lejes utalványát, az a költségvetést havi 456 688 600 lejjel, vagyis megközelítőleg 31 milliárd forintnyi összeget jelentene ez a költségvetésnek, arra a 7 hónapra összesen, amelyekben a tanév tart.

 

Ugyanebben a jelentésben van egy másik, a PSD nevéhez, azaz a szociáldemokrat párthoz méltó javasalat:

 

azoknak a családoknak, akiknek havonta 2000 lejnél (körülbelül 135 000 forint) kevesebb bevételük van, eltörölnék a személyi jövedelemadót.  

 

Egyáltalán nem lenne meglepő, ha mind a kettő megtörténne, tekintve hogy idén ősszel államelnöki, tavasszal meg parlamenti választások lesznek Romániában.Ezek az intézkedések csak jól sülnének el a PSD számára, tekintve, hogy vagy új szavazókat hoznak, és akkor a párt nyer, vagy a következő kormány kell majd betömje azokat a költségvetési lyukakat, amelyeket a szocdemek örökül rájuk hagynak.

 

FOTÓ: szobor Bukarestben, Britchi Mirela via Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Állítólag a saját termékeit favorizálja a cég a keresési eredményekben. A Google-t már megbírságolták ezért egyszer.

Ezentúl a titkosszolgálatoknak nyilvánosságra kell hozniuk, hogy mely újságírókkal, és miről háttérbeszélgettek.

A zsidó állam 8,7 milliós lakosságából körülbelül másfél-kétmillióan oroszajkúak, az orosz elnök szerint a két ország polgárai ezért „valódi, közös családot” alkotnak.

Ezzel az olasz kormánypárt európai partnert, a Zöldek pedig több pénzt kapnának. Egy páran közülük mégis elégedetlenek az olaszok érkezése miatt.

Úgy hírlik, a brit miniszterelnök Jean-Claude Junckerrel tárgyalva döbbent rá, hogy az ír határról szóló alternatív terve nem olyan jó, mint gondolta.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás