Pénzt adna a román kormány minden iskolában töltött nap után

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.07.01. 19:39

Minden nap után járna egy bizonyos összeg, már jövő évben bevezetnék.

Pénzt adna a román kormány  minden iskolában töltött nap után

Elég meglepő javaslattal rukkoltak elő a román „szociáldemokraták”: pénzt adnak a diákoknak, amennyiben azok iskolába járnak – írja a Transindex.

Ez egyelőre még csak tervezet, minden esetre a kormányon levő PSD-től nem idegen a pénzosztás, gondoljunk csak arra, hogy például ingyenessé tették a vonattal utazást minden diáknak az országban.

A PSD a hivatalos oldalán nemrég egy sor intézkedést tett közzé A második félév elsődleges intézkedései címmel, amelyek közül néhány az oktatást is érinti, ezek között bukkant a javaslatra az oktatással foglakozó edupedu.ro oldal.


 

A PSD kormányzási jelentésének 12-es számú intézkedése szerint az utalványok kifizetése mindig a következő hónapban történne. A 2019-2020-as tanévben az elemi osztályosok kapnának utalványokat, míg a következő tanévtől már az általános iskolák felső tagozatosai is.

 Ha bevezetnék ezt az intézkedést, egy diák, aki a hónap kb. 20 iskolai napjának minden óráján részt venne, 200 lej (körülbel 13 500 forint) körüli összeget kaphatna havonta. 

A román portálok el is végeztek egy gyors kalkulációt, eszerint az általános iskolai oktatásban jelenleg 1 653 688 diák tanul, míg a középiskolai oktatásban 629 755-en vesznek részt, az Országos Statisztikai Intézet adatai alapján. 

Ha minden általános iskolai tanuló megkapná a havi 200 lejes utalványát, az a költségvetést havi 456 688 600 lejjel, vagyis megközelítőleg 31 milliárd forintnyi összeget jelentene ez a költségvetésnek, arra a 7 hónapra összesen, amelyekben a tanév tart.

Ugyanebben a jelentésben van egy másik, a PSD nevéhez, azaz a szociáldemokrat párthoz méltó javasalat:

azoknak a családoknak, akiknek havonta 2000 lejnél (körülbelül 135 000 forint) kevesebb bevételük van, eltörölnék a személyi jövedelemadót.  

Egyáltalán nem lenne meglepő, ha mind a kettő megtörténne, tekintve hogy idén ősszel államelnöki, tavasszal meg parlamenti választások lesznek Romániában.Ezek az intézkedések csak jól sülnének el a PSD számára, tekintve, hogy vagy új szavazókat hoznak, és akkor a párt nyer, vagy a következő kormány kell majd betömje azokat a költségvetési lyukakat, amelyeket a szocdemek örökül rájuk hagynak.

FOTÓ: szobor Bukarestben, Britchi Mirela via Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek