+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. július 1. hétfő, 08:52
Ha akármilyen szinten is tudatos volt a világ egykori csúcsfocistájának dalválasztása, akkor sokkal közelebb van a török szélsőjobbhoz, mint eddig bárki gondolta volna.

Bár az elmúlt egy évben meg lehetett próbálni optimistán látni a nem is olyan régen még a világ egyik legjobb focistájának, mellette a multikulti győzelmének is számított Mesut Özil összeborulását a Recep Tayyip Erdoğan-féle Törökországgal, mostanra egyre egyértelműbb, hogy az utóbbi idők legnagyobb sport-világnézeti botrányát kirobbantó focista nem az árral sodródott, hanem tényleg nem vallja annyira erőteljesen a nyugati nézeteket, mint azt hitte róla a világ.

 

Az egy dolog, hogy Özil esküvői tanúja Erdoğan volt, de most a német Taz felhívta a figyelmet egy újabb sokatmondó adatra: Özil esküvőjén Mustafa Yıldızdoğan dala szólt, az Ölürüm Türkiyem, aminek a címe „Meghalnék Törökországért.”

 

 

Ez persze lehetne egyszerű hazafias dal is, de nem az: az Ölürüm Türkiyem a török szélsőjobb egyik himnusza, Mustafa Yıldızdoğan lelkes támogatója volt Alparslan Türkeşnek, a Nacionalista Mozgalom (MHP) névre hallgató párt alapítójának. Az MHP a szélsőjobb legszélén állt, nyíltan antiszemita, homofób és rasszista üzeneteket terjesztve, a hozzájuk közel álló Szürke Farkasok ifjúsági szervezet pedig több kurdok, újságírók és kommunisták ellen elkövetett gyilkosságért is felelős.

 

A témában persze a továbbiakban sem nyilatkozott a 30 éves Mesut Özil. Bár hat napja Instagramon ítélte el az előítéleteket és bármiféle rasszizmust, egyre nehezebben elképzelhető, hogy nem tudatos a közeledése a török nacionalizmushoz.

 

2018 nyarán politikai botrányt csinált azzal, hogy német válogatott focistaként fényképezkedett és kampányolt kicsit Erdoğannal. Nem a politikába való beleavatkozás volt a gond, hanem az, hogy a török elnök finoman szólva sem túl népszerű Németországban.

 

Mindeközben Özil mindig a német válogatott focistája volt, többek közt neki köszönhetően lett világbajnok az ország 2014-ben, így a közeg értelemszerűen kiakadt, amikor az ellenséggel parolázott.
 

Többek közt ennek a botránynak is köszönhető, hogy a német válogatott a 2018-as világbajnokságra teljesen szétesett, ráadásul Özil példáján keresztül újra előkerült a multikulti kérdés: a focista arról panaszkodott, hogy a német társadalom képmutató, és ha ő jól játszik, akkor németnek számít, de ha nem, akkor csak egy bevándorlónak.

 

Összesen három nyílt levélben fakadt ki, a harmadikban lemondta a válogatottságot.

 

Érdekes, hogy Özil mintha egyszerre rombolta volna németországi szobrával a sportszakmai szobrát is: az Arsenal focistájaként már cserének sem mindig állítják be, de megvenni sem akarja egy másik klub sem, mivel iszonyatosan magas fizetési igényei vannak, ezt a pénzt pedig akkor is megkapja, ha csak a cserepadon ül Londonban.

 

FOTÓ: Mesut Özil / Instagram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fabrizio Piscitelli 53 évet élt, de az SS Lazio legnagyobb ultracsoportjának vezéreként hagyott örökségével még sokáig fog küzdeni a futball.

Kik szavazhatnak az önkormányzati választáson? Mi kell ahhoz, hogy ajánlhasd a kedvenc polgármesterjelöltedet? Tudsz-e máshol szavazni, mint a lakóhelyed? Összeszedtük.

Ez pedig nem jó jel a német ipari teljesítményre nagyban alapozó magyar gazdaságnak sem.

Az '56-os magyar szabadságharc leveréséről is ismert Ivan Konyev szobrát vörös festékkel öntötték le, a polgármester szerint maradhat úgy, ahogy van.

Ez a fotó önmagában érdekes képet fest a kapitalizmusról.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás