+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. július 1. hétfő, 08:52
Ha akármilyen szinten is tudatos volt a világ egykori csúcsfocistájának dalválasztása, akkor sokkal közelebb van a török szélsőjobbhoz, mint eddig bárki gondolta volna.

Bár az elmúlt egy évben meg lehetett próbálni optimistán látni a nem is olyan régen még a világ egyik legjobb focistájának, mellette a multikulti győzelmének is számított Mesut Özil összeborulását a Recep Tayyip Erdoğan-féle Törökországgal, mostanra egyre egyértelműbb, hogy az utóbbi idők legnagyobb sport-világnézeti botrányát kirobbantó focista nem az árral sodródott, hanem tényleg nem vallja annyira erőteljesen a nyugati nézeteket, mint azt hitte róla a világ.

 

Az egy dolog, hogy Özil esküvői tanúja Erdoğan volt, de most a német Taz felhívta a figyelmet egy újabb sokatmondó adatra: Özil esküvőjén Mustafa Yıldızdoğan dala szólt, az Ölürüm Türkiyem, aminek a címe „Meghalnék Törökországért.”

 

 

Ez persze lehetne egyszerű hazafias dal is, de nem az: az Ölürüm Türkiyem a török szélsőjobb egyik himnusza, Mustafa Yıldızdoğan lelkes támogatója volt Alparslan Türkeşnek, a Nacionalista Mozgalom (MHP) névre hallgató párt alapítójának. Az MHP a szélsőjobb legszélén állt, nyíltan antiszemita, homofób és rasszista üzeneteket terjesztve, a hozzájuk közel álló Szürke Farkasok ifjúsági szervezet pedig több kurdok, újságírók és kommunisták ellen elkövetett gyilkosságért is felelős.

 

A témában persze a továbbiakban sem nyilatkozott a 30 éves Mesut Özil. Bár hat napja Instagramon ítélte el az előítéleteket és bármiféle rasszizmust, egyre nehezebben elképzelhető, hogy nem tudatos a közeledése a török nacionalizmushoz.

 

2018 nyarán politikai botrányt csinált azzal, hogy német válogatott focistaként fényképezkedett és kampányolt kicsit Erdoğannal. Nem a politikába való beleavatkozás volt a gond, hanem az, hogy a török elnök finoman szólva sem túl népszerű Németországban.

 

Mindeközben Özil mindig a német válogatott focistája volt, többek közt neki köszönhetően lett világbajnok az ország 2014-ben, így a közeg értelemszerűen kiakadt, amikor az ellenséggel parolázott.
 

Többek közt ennek a botránynak is köszönhető, hogy a német válogatott a 2018-as világbajnokságra teljesen szétesett, ráadásul Özil példáján keresztül újra előkerült a multikulti kérdés: a focista arról panaszkodott, hogy a német társadalom képmutató, és ha ő jól játszik, akkor németnek számít, de ha nem, akkor csak egy bevándorlónak.

 

Összesen három nyílt levélben fakadt ki, a harmadikban lemondta a válogatottságot.

 

Érdekes, hogy Özil mintha egyszerre rombolta volna németországi szobrával a sportszakmai szobrát is: az Arsenal focistájaként már cserének sem mindig állítják be, de megvenni sem akarja egy másik klub sem, mivel iszonyatosan magas fizetési igényei vannak, ezt a pénzt pedig akkor is megkapja, ha csak a cserepadon ül Londonban.

 

FOTÓ: Mesut Özil / Instagram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

És mit kéne csinálniuk Orbánéknak, hogy teljes joggal visszavegyék őket? Videó!

​A román miniszterelnök ennél egyértelműbben nem is távolodhatott volna el névrokonától, tapsot kapott ezért az EPP zágrábi kongresszusán.

Egy új tanulmány szerint az elektromágneses mezőknek kitett méhek lassabban tanulnak és agresszívebbek is saját fajtársaikkal szemben.

A színész tökéletesíteni akarta a hörgését egy csatajelenethez, így aztán nem restellte egy profi metálénekes segítségét kérni.

Persze ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen ebbe a cseh kormánynak is bele kéne mennie a dologba. A belügyminiszter pedig nem tűnik túl nyitottnak.

A Néppárt új elnöke harcolna az illiberális tendenciák ellen, és szeretné, ha január végéig döntés lenne a Fideszről a pártcsaládban.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás