Még össze se ült az Európai Parlament, de a katalánok már tüntetnek előtte

2019.07.01. 18:12

Az ok: Carles Puigdemont korábbi katalán elnök nem vehette fel az EP-mandátumát. Az alakuló ülés keddi napjára nagyobb tüntetést ígérnek.

Még össze se ült az Európai Parlament, de a katalánok már tüntetnek előtte

Egy busznyi, sárgába öltözött katalán bukkant fel hétfő délután az Európai Parlament strasbourgi épülete előtt, ahol kedden lesz a 2019-24-es ciklus alakuló ülése. Ezen, és várhatóan a többin sem vesz majd részt Carles Puigdemont korábbi katalán elnök, aki egyébként másik függetlenségpárti politikustársával együtt mandátumot nyert az Európai Parlamentben.

Ahhoz azonban, hogy ezt felvegye, a spanyol szabályok szerint fel kellett volna esküdnie a spanyol alkotmányra Madridban. Mivel Puigdemont ellen – a spanyol álláspont szerint alkotmányellenes, és lázítással felérő katalán függetlenségi népszavazás miatt – elfogatóparancs van érvényben, így nem utazott Madridba. Így viszont ugrott az EP-képviselősége is.

Katalán híveinek nagyon nem tetszik mindez és az alakuló ülés napjára nagyobb tiltakozást ígérnek. Most csak egy busznyian jöttek, skandáltak és fotózkodtak egy kicsit, majd tovább is álltak, mondván: most érkeztek, hosszú volt az út, és kedden lesz az igazi nagy tüntetés. Addig is itt egy ízelítő:

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek