Maratoni EU-csúcson sem sikerült eldönteni, kik üljenek a vezető pozíciókba

2019.07.01. 12:37

Vasárnap estétől kezdve hétfő délig tárgyaltak az Európai Tanács tagjai az EU-s csúcspozíciókról: eredmény nélkül.

Maratoni EU-csúcson sem sikerült eldönteni, kik üljenek a vezető pozíciókba
Hétfő délig sem sikerült működő kompromisszumot létrehozni az Európai Tanácsban az EU-s vezetői pozíciók elosztásában, kedden 11 órakor újra találkoznak a felek

írja a Politico.

A vasárnap este kezdődött brüsszeli ülésről már az elejétől fogva lehetett tudni, hogy nem vasárnap fog véget érni: a hétvégi oszakai G20 csúcstalálkozón a legerősebb európai országok vezetői egymás között megállapodtak róla, hogy a holland szocialista Frans Timmermanst jelölik az Európai Bizottság élére, de ezt az Európai Néppárt vezetői nem akarták elfogadni, Orbán Viktor még levelet is írt az ötlet ellen tiltakozva.

A vita többrétű, egyrészről a Néppárt ugyan megnyerte a választást, de meggyengült annyira, hogy ne tudja erőből keresztülvinni a jelöltjeit, másrészről pedig van egy másik vita arról is, hogy a Bizottságot csak olyan vezethesse-e, aki valamelyik európai pártszövetség csúcsjelöltje volt-e, vagy behozhatnak más jelölteket is. Angela Merkel német kancellár az előbbi, Emmanuel Macron francia elnök az utóbbi állásponton van.

Donald Tusk éjjel fel is függesztette az EU-csúcsot, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson a tagállamok vezetőivel, de a kiszivárgott hírek szerint különösebb előrelépés akkor nem történt, és az is felvetődött, hogy akár hetekkel elhalasztják a befutó megszavazását. A közös egyezkedést csak hétfő reggel folytatták, eredménytelenül.

Az utolsó verzió szerint a Bizottságot a szociáldemokrata Timmermans, az Európai Tanácsot a néppárti Kristalina Georgievea vezetné, az Európai Parlamentet a néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber, majd a liberális Guy Verhofstadt (a megbízatás alapvetően is két és fél évre szól), a külügyi főképviselő Margrethe Vestager európai biztos, vagy Charles Michel belga ügyvivő miniszterelnök lehet, ők mindketten a liberális pártcsaládhoz tartoznak.

A jelek szerint emögé a kompromisszum mögé nem sikerült felállítani a megfelelő többséget,

még az is felmerült, hogy a vezetők a különféle szcenáriók működőképességét előrejelző szavazásokon vizsgálják meg. Timmermans elnökségét továbbra is a néppárti állam- és kormányfők egy része utasítja el leginkább.

A holland liberális EP-képviselő, Sophie in 't Veld kiemelte, hogy ez a tempó csak annyit jelent, hogy változás kell: „Egyetlen nagy demokráciának sincs ennyire bizarr vezetőválasztási metódusa. 200 millió ember szavazott, de 28 ember zárt ajtók mögött dönti ezt el. Demokratikus átalakulásra van szüksége az EU-nak” – írta Twitteren a politikus.

FOTÓ: Európai Parlament

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek