+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2019. június 29. szombat, 08:36
Az, hogy belesírjuk a Facebookba, hogy negyven éven belül mindenki megdöglik, még felvilágosító munkának is kevés. Ez a zöld pártokra is vonatkozik: csak zöldnek lenni nem lesz elég.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A Facebook-profilom létének egyik célja, hogy elidegenedett, kissé antiszociális alakként is tudjam, hogy az emberek miről beszélnek.

 

Van turbószoci ismerősöm, aki folyamatosan nyomja az Orbán-gyűlölő mémoldalakat, van tekintélyes műszaki értelmiségi, aki a DK minden rezdülését megosztja. Van egy nagyon fideszes egykori zenésztárs is, aki egyrészt az összes migránsos hírt megosztja, másrészt tőle tudom meg a legjobb balos Facebook-oldalak címét is, onnan, hogy épp odakommenteli, hogy „szánalmas faszfejek vagytok”. Ide még nem kommentelt, várhatóan nem is fog, az összetett mondatok miatt.

 

Generációk pszichózisai

 

Mostanában a magára valamit is adó harminc-ötven közötti értelmiségi barátaim-ismerőseim világvégemémeket osztanak meg. Nejlonszatyortól haldokló albatroszfióka, girhes jegesmedve, pusztuló erdők-mezők árasztották el a facebookomat, dühös kommentekkel, hogy valaki csináljon már valamit, kb. abban a hangnemben, amilyenben a tárnában rekedt bányászok kiabálhatnak, amikor már állig ér a víz.

 

Ezek az ismerőseim nem veszik észre, hogy pszichózisuk nem sokban különbözik az előző generáció által megosztott „úristen, jönnek a migránosok és mindenkit megerőszakolnak” pszichózisától. Rokon vonás, hogy mindkettő létező, nagyon komoly problémára vezethető vissza (migráció, klímaváltozás), de egyik sem megoldást keres vagy reménykedik, hanem mindkettő az ösztönös rettegést jeleníti meg.

 

A Diétás Magyar Múzsa szerkesztősége sem szeretné, ha Magyarországot mindenféle ellenőrzés nélkül bevándorlók lepnék el, és üdvözli, ha valaki igyekszik gondolni a környezete védelmére. De álljunk már meg egy pillanatra.

 

Ha valaki magát értelmiséginek gondolja, akkor tán igyekezzen a társadalmi szerepének megfelelni, és higgadtan, jó példával elöl járni, nem pedig a Facebookon hisztizni.

 

Az, hogy belesírjuk a Facebookba, hogy negyven éven belül mindenki megdöglik, még felvilágosító munkának is kevés. Emellett röhejes is.

 

Én nem röhögök rajta, én röhögési céllal a legrosszabb mémoldalakat és instaprofilokat követem, fásultságom okán. Viszont azok, akiken mi röhögünk, hogy jé, a parasztok ráhívták a rendőröket két cigányra, aki a határban mászkált, mert azt hitték, hogy migránsok, azok meg rajtunk röhögnek, kedves bezöldült barátaim, hogy a hülyéje másból sem áll ki, mint hogy egész nap pusztuló korallzátonyokat oszt meg. Benne van ebben egy jó adag mid-life crisis is meg a közép-európai értelmiség általános depressziója, de valami méltóságfélét csak magunkra kéne erőltetni, ha egyszer mi vagyunk a társadalom vezető rétege, vagy mi.

 

Oké, hogy zöldpárt, de ezen felül még milyen?

 

Ha valaki magát értelmiséginek gondolja, az figyeljen arra is, hogy ne vezessék meg mindenféle mémekkel politikailag is. Orbán Viktor művészete abban áll, hogy a közönségének bármit elad, mert közben megvéd minket a rezsidémontól, a migrációtól és Brüsszeltől. Okos emberként tudjuk, hogy a rezsi a nagy védelem nélkül konkrétan alacsonyabb lenne, a migráció első számú elősegítője a munkaerőt importáló kormányközeli nagyvállalkozók köre, Brüsszel nélkül meg mostanra szegényebbek lennénk, mint Bulgária.

 

De vajon ugyanilyen differenciáltan tudunk majd nézni azokra is, akik nekünk klímavédő-világmentő szöveggel akarják majd előadni a politikájukat? Igen? Biztos?

 

Európában teret nyer a zöldpolitika, Németországban a zöldpárt már a második legnépszerűbb politikai erő, részvétele a következő német kormánykoalícióban biztos. Emmanuel Macron politikájának egyik fontos eleme a környezettudatosság és a klímapolitika.

 

Olvastam olyat, hogy ezek a pártok, főleg a német zöldpárt elárulták a zöldpolitikát, elmentek a polgári-liberális centrum irányába, érzékelve a hagyományos nagypártok hanyatlását. Valójában ez nem árulás. Illetve a keményvonalas forradalmárkodásnak az elárulása, de a keményvonalas forradalmárkodással kormányzás az a náci Németországhoz és Pol Pot Kambodzsájához hasonló rémálmokhoz vezet.

 

A kérdés az, hogy a zöldpolitika az alkalmas-e kormányzó ideológiának. A válasz szerintem az, hogy önmagában nem. Egy állam (vagy akár az EU) kormányzása ugyanis több annál, minthogy zöldpártiak vagyunk.

 

Egy kormánynak és a kormányzásra törekvő pártnak a közjót kell szolgálni. Ez nagyon fellengzősen és elvontan hangzik, viszont tényleg a politizálás egyik alapja. Ugyanis lehet akár választást is nyerni azzal, hogy hurrá, mi vagyunk a legzöldebbek, utána kormányon viszont meg kell oldani az emberek problémáit: menedzselni kell a szociális ellátórendszereket, fenn kell tartani rengeteg infrastruktúrát, kezelni kell gazdasági és adminisztratív problémákat, és így tovább.

 

Ahhoz tehát, hogy egy „zöld” ideológiát követő párt kormányra kerüljön, minden ilyen kérdésre válasszal kell bírnia. A szociális és gazdasági kérdésekben megtett érdekválasztások, továbbá a hozzáállás a hatalom szerepéhez (beavatkozó állam vagy éjjeliőr állam) oda vezet, hogy ezeket megtéve egy párt óhatatlanul is besorolja magát jobbra vagy balra. Mivel a klímatudatosság most a liberális elit fő ideológiája, a zöldpártok a centrumtól balra helyezkednek el, sokszor jó messze balra. Ez viszont olyan ideológiai ellentétekhez vezet, mint amilyet Amerikában is látunk, ahol Trump elnök jól kiaknázza azt, hogy a választók nagy százaléka szerint a klímaprobléma liberális hiszti.

 

Zöld lesz minden és mindenki

 

Európában viszont a zöld-klímavédő ideológia sokaknak kiváló ugródeszka ahhoz, hogy a meggyengült hagyományos centrumpártokat, vagy azok egyikét leváltsa, ahogy Macron már megtette és ahogy a német zöldpárt is csak a következő választásokat várja ezzel. A sokak által temetett liberális demokrácia természete viszont az, hogy a talpon maradt pártoknak el kell tanulni megfelelő mértékben a „zöld” kérdések kezelését, majd a megerősödött zöldpártot a „nem zöld” politikája irányából, mint hagyományos pártot kell támadniuk. Ez a folyamat, ez itt van és zajlik, legalábbis az egészséges demokratikus berendezkedéssel bíró országokban, ahol

 

5-10 éven belül nem lesz olyan komoly párt, amelyik nem zöld.

 

Mint ahogy már vagy negyven éve nincs olyan komoly párt, amelyik ne venné adottnak a női egyenjogúságot, pedig 50-60 éve még az is sok helyen forradalmárkodó hippik mozgalma volt.

 

Ezzel párhuzamosan évtizedek óta konstans ipari forradalom van, amely alapvető változásokat hoz. Például Kínában az elmúlt harminc évben az erdős területek aránya a negyedével emelkedett, feltalált az ember egy csomó környezetbarát dolgot. Azt kell látni, hogy a „zöld problémákat” csak kisebb részben fogja az emberi tudatosság megoldani, nagyobb terepe lesz a technológiai innovációnak. Ott van például a jelenleg finoman szólva vegyes megítélésű székesfehérvári szennyvíziszap-projekt, ami ha a technikai fejlődés töretlen (és az), akkor valószínűleg 5-10 év múlva egy csomó kietlen, művelhetetlen pusztaság, szennyezett ipari terület erdősítésének lehet az alapja. De említhetjük az önvezető autókat és a car sharinget, amely gyerekcipőben jár, de 10-20 éves távlatban meg fogja szüntetni a magántulajdonú autók nagy részét, és ezzel rengeteg dugót.

 

Nekünk itt a Diétás Magyar Múzsánál az egyik legfontosabb ideológiai alapvetésünk, hogy hiszünk az emberben, a fejlődésben, és a felvilágosodásban. Ebből következően értelmiségi hozzáállásnak nem a pusztuló környezetről készült látványos mémek nyakló nélküli megosztását tartjuk, hanem azt, ha pozitív példákat keresünk, és magunk is pozitív példával járunk elöl.

 

A girhes jegesmedvés képek megosztogatása ugyanis nem más, mint manipulatív mémeket követve elkövetett hiszti. Pontosan ugyanaz, mint amelyiken annyit röhögtünk, amikor a drótkerítés felé gyalogoló zombihordák voltak a mémekben.

 

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán is, ahogy az a szövegből kiderült. Kövesd őket be a Facebookon!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás