Kedden tesz ajánlatot a pécsi LMP a többi ellenzéki pártnak

Szerző: Pintér Bence
2019.06.29. 20:56

Még összejöhet a teljes ellenzéki összefogás Pécsen, de ha nem tetszik az LMP ajánlata a többieknek, akkor külön indulnak.

Kedden tesz ajánlatot a pécsi LMP a többi ellenzéki pártnak

Az Azonnali is beszámolt róla június közepén, hogy a helyi LMP kiszállt az őszi önkormányzati választásra szerveződő pécsi ellenzéki összefogásból, miután nem tudták támogatni a pécsi ellenzék közös polgármesterjelöltjét, Péterffy Attilát. Az LMP baja az, hogy Péterffy a Pécsi Hőerőműt igazgatta, ezért felelős a mecseki fakivágásokért. Ellenjelöltet nem indítottak volna, de nem álltak volna be hivatalosan Péterffy mögé sem. Ezzel eredetileg semmi baja sem volt a többi pártnak, később azonban megváltoztatták az álláspontjukat, és ragaszkodtak hozzá, hogy az LMP is álljon be formálisan Péterffy mögé.

Még összejöhet azonban a teljes összefogás Pécsen is. Az Azonnali Angyal Károly helyi LMP-s politikustól megtudta: szombat este a helyi LMP úgy határozott, hogy kedden ajánlatot tesznek a korábbi tárgyalások mentén a többi ellenzéki pártnak.

Ha a többiek elfogadják ezt az ajánlatot, akkor lesz összefogás, ha nem, akkor az LMP mind a 18 pécsi körzetben önálló jelöltet, valamint önálló polgármesterjelöltet fog állítani az őszi választásra.

Angyal az Azonnalinak elmondta: az ő álláspontjuk a tárgyalások hét hónapja alatt változatlan volt ezekben az ügyekben, a tárgyalópartnerek – főleg a helyi DK – és Péterffy azonban az EP-választás után változtattak az álláspontjukon, egyrészről a jelölt formális támogatását elvárva, másrészt a jelölőszervezetek helyett Péterffynek adva a jogot, hogy az egyes körzetekben kiválassza a képviselőjelölteket.

Péterffy az Azonnalinak adott interjújában kifejtette saját álláspontját, miszerint a terv az, hogy a jelöltek és a polgármester is egy közös ernyőszervezet alatt indul, ebben az esetben pedig nem lehet az, hogy egy-két körzetben nem ez a szervezet, hanem csak külön az LMP indul, hiszen az nem lenne igaz iösszefogás – ehhez viszont az LMP-nek el kell fogadnia, hogy az ernyőszervezet, és ezzel közvetve ugyan, de az LMP polgármesterjelöltje ő lesz.

Mellár Tamás, a körzet országgyűlési képviselője az elmúlt héten igyekezett feloldani a patthelyzetet, és leült tárgyalni az ellenzéki pártokkal, de információink szerint csak a Momentum részéről érződött hajlandóság a helyzet megoldására.

Angyal Károly szombat este leszögezte:

az LMP továbbra is tartja, hogy nem állnak be formálisan Péterffy Attila mögé, elsősorban nem politikai, hanem morális okokból.

A párt kedden sajtónyilvános eseményen fogja ismertetni ajánlatát a többi párt felé, a következő napokban pedig eldől, hogy elfogadják-e az ajánlatot a pártok. Ha nem, akkor nem jön létre a teljes ellenzéki összefogás Pécsen.

FOTÓ: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek