Salvini: Nem regisztrálja Olaszország mostantól a menedékkérőket

Szerző: Tóth Eszter
2019.06.28. 15:47

A szlovén határon pedig akár fizikai akadályt is emelne a bevándorlók ellen az olasz belügyminiszter.

Salvini: Nem regisztrálja Olaszország mostantól a menedékkérőket

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, a Liga politikusa elmondása szerint Olaszország Friuli-Venezia Giulia autonóm régiójának elnöke, a ligás Massimiliano Fedriga már konkrétan kérvényezte a schengeni egyezmény felfüggesztését arra az esetre, ha az Európai Unió továbbra is képtelen megállítani a bevándorlást – írja a Schengen Visa Info.

Június 26-án a Sea-Watch3 nevű, menekülteket szállító hajó, 42 emberrel a fedélzetén jelent meg olasz felségvizeken. A mentőhajó 14 tengeren töltött nap után kockáztatta meg Olaszország partjainak megközelítését, vállalva azt, hogy a személyzetet vád alá helyezhetik az illegális migráció támogatásáért. Egy belügyminisztériumi rendelet alapján ezzel a döntéssel nem csak a hajójuk lefoglalását, hanem ötvenezer eurónyi bírságot is kockáztatnak. Egyelőre nem engedték őket kikötni.

„A nehéz idők nehéz döntéseket kívánnak. Mostantól kedzve nem regisztráljuk az Olaszországba érkező menekülteket az EU adatbázisába.

Mivel a holland kormány az Európai Unióval egyetemben nem tartja tisztában a törvényeinket, nincs más választásunk” – mondta Matteo Salvini az ügyre reagálva. A holland kormányt azért pécézte ki magának Salvini, mert a szóban forgó hajó holland felségjel alatt hajózik – Salvini szerint amennyi ideje a tengeren vannak, már Hollandiába is elhajózhattak volna, de kiköthettek volna bárhol máshol is, ezért szerinte ez egy politikai támadás az olasz kormány ellen.

„Egy Németországból érkező hajó holland zászlóval, ami a líbiai vizeken szállít bevándorlókat és nem Tunéziába, vagy Máltára viszi őket, hanem egyenesen Olaszországba, ezzel engedetlenséget mutatva a kormány és a haditengerészet irányában, egyértelműen politikai okokból teszi ezt” – mondta Salvini.

„Úgyhogy a menekültek mehetnek nyaralni ahova akarnak, legyen az Ibiza vagy Mykonos” – tette hozzá.

„Elutasították a legközelebbi biztonságos kikötőket. A civilek az emberkereskedőknek segítenek" – írta még Salvini. A Politico értesülései szerint az egyik német civil aktivista a hajó fedélzetéről ezután fasisztának nevezte Salviniéket, amire ő visszavágásként kijelentette, hogy a menekültek és a jótékonysági szervezetek régi szép napjainak leáldozott. 

Olaszország számára a problémát nem csak a tengereken érkező menekültek jelentik, hanem azok is, akik a Balkán felől a szárazföldön lépik át a határt. Olyannyira, hogy ha a helyzet nem rendeződik,

Salvini fizikai akadályok felállítását sem zárta ki a szlovén határon.

FOTÓ: Wikipédia

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek