+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. június 28. péntek, 08:41
Egy Felcsútról távozó albán focista helyezte nagyjából el a világtérképen, mennyire magas színvonalúak azok a körülmények, amiket a közpénzen fenntartott akadémia tud teremteni.

Annyira nem szakítja le a plafont a hír, hogy Liridon Latifi a moldáv FC Sheriff Tiraszpolhoz igazolt, és talán még az sem, hogy a felcsúti Puskás Akadémiától ment oda, de Latifi az új klubjánál már nyilatkozott is, többek közt előző klubcsapatáról, ezt pedig érdemes ízlelgetni kicsit.

 

„A Puskás Akadémia a magyar futball első osztályában szerepel, de annak ellenére, hogy egy akadémia, nem régen. Jó az infrastruktúra, nagyszerűek a feltételek az edzéshez. De ha Tiraszpolba igazolsz, akkor látod, hogy itt tényleg minden a legmagasabb szinten van”

 

– mondta új csapata honlapjának az albán Latifi.

 

A Sheriff Tiraszpol amúgy valóban magasabban jegyzett csapat, mint a Felcsút, hiszen legutóbb például moldáv bajnok lett, emiatt indul a Bajnokok Ligája selejtezőjében, és az elmúlt tíz évben háromszor is szerepelt az Európa-liga csoportkörében. Ehhez képest a Felcsút évről évre az NB I-ben maradásért küzd, bár 2018-ban bejutottak a Magyar Kupa döntőjébe.

 

LIRIDON LATIFI ÚJ MEZÉVEL (FOTÓ: FC-SHERIFF.COM)

 

Azért mégis érdemes kicsit belegondolni, mi az, ami Latifi szerint a legmagasabb szinten van Felcsúthoz képest: a Sheriff a moldáv bajnokságban játszik, hiszen Tiraszpol hivatalosan Moldovában van, igazából a kvázi független Dnyeszter Menti Köztársaság fővárosáról van szó. A moldáv hatóságoknak semmilyen beleszólása nincs a Csongrád megyei méretű állam dolgaiba, de egyetlen ENSZ-tag sem ismeri el önállóságát, még az az Oroszország sem, amihez sokan csatlakozni szeretnének az ott élők közül Moldova helyett.

 

Moldova Európa legszegényebb országa, a Dnyeszter Menti Köztársaság még ezen belül is szegénynek számít.

 

Szóval itt van a Felcsúthoz képest minden igényt kielégítő helyzet. A Transfermarkt adatai alapján a Felcsút kerete összértéke jelenleg 7,8 millió euró, a Sheriffé 11 millió, de abban mindkét klub megegyezik, hogy a világ minden tájáról igazoltak játékosokat. 

 

De nem csak ebben hasonlít a Felcsút és a Sheriff: ugyanis mindkettő friss vállalkozás: a Sheriffet 1997-ben alapították, amikor a cselesen Sheriff névre hallgató, az élelmiszerektől kezdve a mobilhálózaton át egészen a tévécsatornákkal foglalkozó cég beszállt a futballba, 2002-ben pedig már egy saját stadiont is kapott a klub. Ez szinte rímel arra, hogy a miniszterelnökösködésen kívül szintén sok dologgal foglalkozó Orbán Viktor megalapította 2005-ben a Puskás Akadémiát, 2014-ben pedig egy új stadiont is épített nekik.

 

FOTÓ: Tiraszpoli kép a Wikipediáról

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fabrizio Piscitelli 53 évet élt, de az SS Lazio legnagyobb ultracsoportjának vezéreként hagyott örökségével még sokáig fog küzdeni a futball.

Kik szavazhatnak az önkormányzati választáson? Mi kell ahhoz, hogy ajánlhasd a kedvenc polgármesterjelöltedet? Tudsz-e máshol szavazni, mint a lakóhelyed? Összeszedtük.

Ez pedig nem jó jel a német ipari teljesítményre nagyban alapozó magyar gazdaságnak sem.

Az '56-os magyar szabadságharc leveréséről is ismert Ivan Konyev szobrát vörös festékkel öntötték le, a polgármester szerint maradhat úgy, ahogy van.

Ez a fotó önmagában érdekes képet fest a kapitalizmusról.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás