+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. június 28. péntek, 08:41
Egy Felcsútról távozó albán focista helyezte nagyjából el a világtérképen, mennyire magas színvonalúak azok a körülmények, amiket a közpénzen fenntartott akadémia tud teremteni.

Annyira nem szakítja le a plafont a hír, hogy Liridon Latifi a moldáv FC Sheriff Tiraszpolhoz igazolt, és talán még az sem, hogy a felcsúti Puskás Akadémiától ment oda, de Latifi az új klubjánál már nyilatkozott is, többek közt előző klubcsapatáról, ezt pedig érdemes ízlelgetni kicsit.

 

„A Puskás Akadémia a magyar futball első osztályában szerepel, de annak ellenére, hogy egy akadémia, nem régen. Jó az infrastruktúra, nagyszerűek a feltételek az edzéshez. De ha Tiraszpolba igazolsz, akkor látod, hogy itt tényleg minden a legmagasabb szinten van”

 

– mondta új csapata honlapjának az albán Latifi.

 

A Sheriff Tiraszpol amúgy valóban magasabban jegyzett csapat, mint a Felcsút, hiszen legutóbb például moldáv bajnok lett, emiatt indul a Bajnokok Ligája selejtezőjében, és az elmúlt tíz évben háromszor is szerepelt az Európa-liga csoportkörében. Ehhez képest a Felcsút évről évre az NB I-ben maradásért küzd, bár 2018-ban bejutottak a Magyar Kupa döntőjébe.

 

LIRIDON LATIFI ÚJ MEZÉVEL (FOTÓ: FC-SHERIFF.COM)

 

Azért mégis érdemes kicsit belegondolni, mi az, ami Latifi szerint a legmagasabb szinten van Felcsúthoz képest: a Sheriff a moldáv bajnokságban játszik, hiszen Tiraszpol hivatalosan Moldovában van, igazából a kvázi független Dnyeszter Menti Köztársaság fővárosáról van szó. A moldáv hatóságoknak semmilyen beleszólása nincs a Csongrád megyei méretű állam dolgaiba, de egyetlen ENSZ-tag sem ismeri el önállóságát, még az az Oroszország sem, amihez sokan csatlakozni szeretnének az ott élők közül Moldova helyett.

 

Moldova Európa legszegényebb országa, a Dnyeszter Menti Köztársaság még ezen belül is szegénynek számít.

 

Szóval itt van a Felcsúthoz képest minden igényt kielégítő helyzet. A Transfermarkt adatai alapján a Felcsút kerete összértéke jelenleg 7,8 millió euró, a Sheriffé 11 millió, de abban mindkét klub megegyezik, hogy a világ minden tájáról igazoltak játékosokat. 

 

De nem csak ebben hasonlít a Felcsút és a Sheriff: ugyanis mindkettő friss vállalkozás: a Sheriffet 1997-ben alapították, amikor a cselesen Sheriff névre hallgató, az élelmiszerektől kezdve a mobilhálózaton át egészen a tévécsatornákkal foglalkozó cég beszállt a futballba, 2002-ben pedig már egy saját stadiont is kapott a klub. Ez szinte rímel arra, hogy a miniszterelnökösködésen kívül szintén sok dologgal foglalkozó Orbán Viktor megalapította 2005-ben a Puskás Akadémiát, 2014-ben pedig egy új stadiont is épített nekik.

 

FOTÓ: Tiraszpoli kép a Wikipediáról

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hétfőn vezették be, hogy az élelmiszerboltokba csak szájmaszkkal lehet bemenni. Pénteken egy férfi Bécsben egy bankba ment be így – bankot rabolni és lövöldözni.

Miért pont ehhez a dátumhoz kötődik a felszabadulás, és nem kellene-e inkább megszabadulásnak hívni?

Gulyás Gergely bruttó félmilliós, egyszeri fizetéskiegészítést ígért az egészségügyben dolgozók számára. A költségvetés kiadási oldalát újratervezik.

Mi volt a gondja az akkori román miniszterelnöknek, miközben nem csak Erdélyt kapták meg? Itt a Trianon 100 második része!

A miniszterelnök akciócsoportos videója megihlette persze az online kézműveseket is.

Három fertőzési gócpontot azonosítottak be, ebből egy bánsági, egy erdélyi.

A főváros már beszerezte az ehhez szükséges maszkokokat, de kell pár nap, míg ezek meg is érkeznek, tudtuk meg Karácsony Gergely főpolgármestertől.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás