+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. június 28. péntek, 08:41
Egy Felcsútról távozó albán focista helyezte nagyjából el a világtérképen, mennyire magas színvonalúak azok a körülmények, amiket a közpénzen fenntartott akadémia tud teremteni.

Annyira nem szakítja le a plafont a hír, hogy Liridon Latifi a moldáv FC Sheriff Tiraszpolhoz igazolt, és talán még az sem, hogy a felcsúti Puskás Akadémiától ment oda, de Latifi az új klubjánál már nyilatkozott is, többek közt előző klubcsapatáról, ezt pedig érdemes ízlelgetni kicsit.

 

„A Puskás Akadémia a magyar futball első osztályában szerepel, de annak ellenére, hogy egy akadémia, nem régen. Jó az infrastruktúra, nagyszerűek a feltételek az edzéshez. De ha Tiraszpolba igazolsz, akkor látod, hogy itt tényleg minden a legmagasabb szinten van”

 

– mondta új csapata honlapjának az albán Latifi.

 

A Sheriff Tiraszpol amúgy valóban magasabban jegyzett csapat, mint a Felcsút, hiszen legutóbb például moldáv bajnok lett, emiatt indul a Bajnokok Ligája selejtezőjében, és az elmúlt tíz évben háromszor is szerepelt az Európa-liga csoportkörében. Ehhez képest a Felcsút évről évre az NB I-ben maradásért küzd, bár 2018-ban bejutottak a Magyar Kupa döntőjébe.

 

LIRIDON LATIFI ÚJ MEZÉVEL (FOTÓ: FC-SHERIFF.COM)

 

Azért mégis érdemes kicsit belegondolni, mi az, ami Latifi szerint a legmagasabb szinten van Felcsúthoz képest: a Sheriff a moldáv bajnokságban játszik, hiszen Tiraszpol hivatalosan Moldovában van, igazából a kvázi független Dnyeszter Menti Köztársaság fővárosáról van szó. A moldáv hatóságoknak semmilyen beleszólása nincs a Csongrád megyei méretű állam dolgaiba, de egyetlen ENSZ-tag sem ismeri el önállóságát, még az az Oroszország sem, amihez sokan csatlakozni szeretnének az ott élők közül Moldova helyett.

 

Moldova Európa legszegényebb országa, a Dnyeszter Menti Köztársaság még ezen belül is szegénynek számít.

 

Szóval itt van a Felcsúthoz képest minden igényt kielégítő helyzet. A Transfermarkt adatai alapján a Felcsút kerete összértéke jelenleg 7,8 millió euró, a Sheriffé 11 millió, de abban mindkét klub megegyezik, hogy a világ minden tájáról igazoltak játékosokat. 

 

De nem csak ebben hasonlít a Felcsút és a Sheriff: ugyanis mindkettő friss vállalkozás: a Sheriffet 1997-ben alapították, amikor a cselesen Sheriff névre hallgató, az élelmiszerektől kezdve a mobilhálózaton át egészen a tévécsatornákkal foglalkozó cég beszállt a futballba, 2002-ben pedig már egy saját stadiont is kapott a klub. Ez szinte rímel arra, hogy a miniszterelnökösködésen kívül szintén sok dologgal foglalkozó Orbán Viktor megalapította 2005-ben a Puskás Akadémiát, 2014-ben pedig egy új stadiont is épített nekik.

 

FOTÓ: Tiraszpoli kép a Wikipediáról

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi fog történni, ha nyerünk? Hogyan néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen?
Elmondjuk a kulisszatitkokat!

Koszovó szerint addig nincs értelme a nyugat-balkáni együttműködésről beszélni, amíg nem ismeri el országa függetlenségét Szerbia és Bosznia-Hercegovina.

Míg a Jobbik néppártosodása révbe ért, a Fidesz nem maradhat örökké az Európai Néppárt tagja úgy, hogy közben fel van függesztve – fogalmazott a Jobbik EP-képviselője.

A galéria arra hivatkozva nem ad többé teret a BP olaj- és gázipari óriás művészeti versenyének, hogy mindent szeretnének megtenni klímavészhelyzet kezelése érdekében.

317 körzetben nem indít jelölteket a Brexit Párt decemberben, hogy ne szóródjanak szét a brexitpárti szavazatok.

A fejlesztési államtitkár a köztévében mondhatta el, hogy a pénteken átadásra kerülő új aréna közepes árszínvonalú, és Magyarország meg sem érezte.

2014-ben jobban megosztotta Romániát az elnökválasztás, mint idén, de azért az egykori Monarchia határain belül csak Székelyföld töri meg Klaus Johannis egyeduralmát.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Very hot topic, ki is lesz beszélve november 12-én!

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás