+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. június 28. péntek, 17:38
Mi a leghatékonyabb módja a galaxis benépesítésének? Az Európai Űrügynökség válaszol.

Több tízmillió év – jelenlegi tudásunk alapján legalább ennyi idő kéne hozzá, hogy az emberiség belakja a Tejútrendszert, a galaxist, ahol élünk. És ez, bár soknak tűnik, valójában egyáltalán nem sok idő.

 

A NASA által szervezett Globális Pályaoptimalizálási Verseny idei feladata az volt, hogy a versenyző csapatok találják meg a lehető leghatékonyabb módszert szűkebb pátriánk benépesítésére.

 

A versenyt a kínai csapat nyerte ezzel a megoldással, de a legszebb videót a harmadik helyezett Európai Űrügynökség csapata készítette el. Mutatjuk:

 

 

A fehér pöttyök olyan feltételezett csillagokat jeleznek, amelyek körül lakható bolygók keringenek a versenykiírás szerint, a színes csíkok pedig azokat az utakat, amelyeket a generációs űrhajóknak meg kell tenniük – a kiírás szerint ugyanis sem a fénysebességnél gyorsabb utazás nem lehetséges, illetve féregjáratokon keresztül sem lehet utazni. A kiírás tehát annyira nem sci-fi, csak azt feltételezi, hogy az emberiségnek olyan űrhajói vannak, amelyekkel a mai sebességekkel tudnak utazni telepesek generációi.

 

A kiírás különleges feltételei miatt az itt vázolt lehetőségek nem feltétlenül realizálódnak majd, de az mindenestre érdekes a Gizmodo szerzője szerint, hogy kilencvenmillió év alatt simán be lehet járni a galaxis nagy részét. Ez persze elég soknak tűnik, de ha azt nézzük, hogy a galaxisunk 13 és félmilliárd éves, akkor máris láthatjuk, hogy ez galaktikus léptéket nézve nem sok idő. Avagy továbbra is áll a kérdés, amit Fermi-paradoxonként ismerünk: ha ilyen öreg az univerzum, és ilyen könnyen lehet benne terjeszkedni, akkor mégis hol vannak az idegenek?

 

FOTÓ: A videóból

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás