Több technót és rock and rollt akar az LMP-be az egyik társelnökjelölt

2019.06.27. 12:05

Jöjjön-e vissza Schiffer András? Miért támogatja az LMP Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét Puzsér Róbert helyett? Egyesüljön-e a Párbeszéd és az LMP? Az Azonnali az LMP egyik társelnökjelöltjét, Ferenczi Istvánt kérdezte.

Több technót és rock and rollt akar az LMP-be az egyik társelnökjelölt

Az Azonnali információi szerint az LMP megüresedett társelnöki posztjára két jelentkező van: Kendernay János, aki az EP-választási lista harmadik helyezettje volt, valamint Ferenczi István, a párt kispesti önkormányzati képviselője. A tisztújító kongresszust július 6-án tartja majd a párt. A budapesti ellenzéki előválasztás szerdai eredményhirdetésén összefutottunk Ferenczi Istvánnal, és rögtön ki is kérdeztük arról, mit csinálna az LMP-vel, ha a tagság neki szavaz bizalmat.

+ + +

Karácsony Gergely előválasztási győzelme egyfajta megerősítése annak, hogy jó, hogy kiszállt az LMP Puzsér Róbert mögül, vagy épp ellenkezőleg?

Nem hiszem, hogy Karácsony győzelmét Puzsér kiszállásának viszonylatában kellene értelmezni. Az LMP budapesti kongresszusa hozott egy olyan döntést, miszerint támogatjuk az előválasztás győztesét – tehát az LMP amögé áll be, aki azt megnyerte, aki végül Karácsony Gergely lett.

Az LMP-sek hogyan tekintenek Karácsony Gergelyre? Mint egykori LMP-sre, vagy mint árulóra?

Sokan sokfélék vagyunk – ez igaz az LMP-re és a Párbeszédre is. Vannak, akik a mai napig fájdalmas sebeket hordoznak, és vannak, akiket a szakítás nem érintett meg, mert eleve később érkezett akár az LMP-be, akár a Párbeszédbe. Van, aki már most a frontbarátkozásnál tart.

Ez mit jelent? Mármint a frontbarátkozás?

Több dolgot jelenthet, az egyik az, hogy ügyek mentén az önkormányzati képviselőink eddig is jól együtt tudtak működni a párbeszédes képviselőkkel. A másik az, hogy miután az EP-választáson gyakorlatilag mindkét párt beleállt a földbe, az egy kedves kivétel, hogy Karácsony Gergely előválasztást tudott nyerni. Az LMP lement a küszöb alá, a Párbeszéd mindig is mérhetetlen volt. Vagyis a frontbarátkozás arról szól, hogy nézzük meg, hogyan rontottuk el az elmúlt tíz évet, és próbáljuk meg nem elkövetni ugyanazokat a hibákat.

Az osztrák zöldeknél is volt lényegében egy pártszakadás, amikor 2017-ben Peter Pilz kivált a pártból, és létrehozta a saját választási listát – ők most arról beszélnek, hogy újra kéne egyesülni. Elképzelhető ez az LMP és a Párbeszéd esetében az ön társelnöksége alatt?

Nekem nagyon-nagyon élénk a fantáziám, mindent el tudok képzelni – más kérdés, hogy mik a realitások.

Mi szól ellene?

Például az, hogy sokan, akik a szakadáskor sebeket adtak, vagy sebeket kaptak, a mai napig nem tudták ezt feldolgozni.

Schiffer András már régen elment a pártból, van még ilyen rajta kívül?

Nem Schiffer András az egyetlen, aki sebeket-csapásokat adott és kapott. Hosszú és kitartó, mediációs és csapatépítő munka kell, ha erre sor kerülne.

Ha az ember körülnézett az előválasztás eredményhirdetésének estéjén a közönségen, azt a régi baloldalt látta, akik ellen az LMP megfogalmazta magát: Magyar György, Gréczy Zsolt, Molnár Zsolt, és a többiek. Nem ezen elvek szembeköpése, ha az LMP végül mégsem a magát ugyanezen szereplők ellen megfogalmazó Puzsér Róbert főpolgármester-jelöltségét támogatja?

Nem kevés időnk lesz arra, hogy azt szálazgassuk, hol melyik kanyarban mit rontottunk el az utóbbi fél évben: jelölések, támogatások, visszalépések, előválasztás. Erre egy bővített mondat nem elég, legyen elég annyi, hogy nem a legkellemesebb érzés ezen figurák társaságában itt lenni – ezért is emlegette anno Karácsony Gergely az Unicumot. De ha félig viccesen megfordítjuk a kérdést, azt látjuk, hogy

a valamikori egységes LMP ledobott egy deszantot az MSZP-re, és most felhasználta annak maradékát és felhajtóerejét, hogy behajózzon egy tulajdonképpen zöld főpolgármesterjelölttel őszre.

Ön hogyan tekint Puzsérra, hogy ő mégis elindul – függetlenként? Megosztja ez az ellenzéket?

Az LMP jelen pillanatban a budapesti kongresszusi határozathoz tartja magát. A mi szempontunkból az előválasztáson még a lehető legjobb eredmény született: zöld főpolgármester-jelöltünk van. Persze, az LMP sok szempontból megosztott, van széle meg közepe, egy mini néppárt.

De ön hogyan ítéli meg Puzsér Róbert politikai mozgását?

Azt gondolom, hogy csomó jó meglátása van, csomó jó dolgot kitesz csizmaként az asztalra. Hasznos is lehetne – de én pedagógusként nem tudok örülni annak, ahogyan a rendezvényeire járó 16-18 éves fiúgenerációt szocializálja a nőkkel kapcsolatos beszédmódjával.

Ha ön lenne a társelnök, milyen lenne a Ferenczi-féle LMP, mi vinné vissza a pártot az 5 százalékos küszöb fölé?

Egyfelől azt gondolom, hogy le kéne zárnunk egy tízéves sztorit: be kéne látnunk, hogy az eddigi kísérletek a falnak mentek, ebből le kéne vonni a tanulságot. Ami ebből menthető, azt meg kéne menteni, és jó tempóban átadni a stafétát egy fiatalabb politikai generációnak. A másik pedig az, hogy őszintén ki kell mondanunk, hogy egy zöld párt, egy ökopárt a nyilvánvaló konzervatív, népies, anarchokonzervatív és liberális vonásai mellett jó részben egy baloldali párt. Szerezzük vissza a bizalmat, legyen megint jó érzés LMP-snek lenni és az LMP-re szavazni,

legyen több rock and roll és techno az LMP-ben!

Ha már zene: Schiffer András az EP-választás estéjén tette ki a Facebookra a Most múlik pontosan című dalt. Mit jelentett ez: Schiffer új politikai tényező lesz, vagy hogy az LMP már semmit sem jelent az egykori alapítójának?

Én nagyon örülök annak, hogy Schiffer András továbbra is véleményt formál, annak meg pláne, hogy kibékült Lányi Andrással. Ez a törés helyrekerült, de az LMP-vel továbbra is van egy különös viszonya, hogy kilépett belőle, de kritizálja. Schiffer András kritikáira oda kell figyelni.

Jó lenne, ha visszatérne az LMP-be?

Erről nem érdemes spekulálni, már csak azért sem, mert nem beszéltünk vele erről. Az nem járja, hogy ezt a sajtón keresztül üzenjük meg.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek