+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++

Június 28-án, pénteken kezdődik Csehországban Közép-Európa legnépszerűbbnek tartott nemzetközi filmfesztiválja Karlovy Varyban. 

 

A fesztivált 54. alkalommal endezik meg, az idei kiadás megnyitóján az amerikai Julianne Moore színésznőnek adják át a Kristályglóbuszt, és az ezzel járó kiválósági díjat. A most 58 éves Moore 2014-ben Oscar-díjat kapott a Still Alice című filmben nyújtott alakítása miatt.

 

Kap egy életműdíjat egyébként egy másik amerikai színésznő, Patricia Crarckson is, aki azon kevesek egyike, aki talán már a debütfilmjében is nagyon nagyot alakított. Ez a Brian de Palma által rendezett The Untouchables volt. 

 

A fesztivál évről évre nagyobb renomét kap, egyébként az azonos nevű üdülőközpontban rendezik meg június 28 és július 6. között. 

 

A fődíjra tizenkét alkotás esélyes idén, nagyon nem lehet saccolni, mivel az itt versenyző filmeket még sehol sem mutatták be, de leginkább talán a  „La virgen de agosto" (Augusztusi szűz), a spanyol Jonás Trueba alkotásáról, és az „El hombre del futuro" (Az ember a jövőből), a chilei Felipe Ríos Fuentes filmjéről pusmognak.

 

A zsűrit Štěpán Hulík cseh forgatókönyvíró, Annemarie Jacir palesztin rendező. Szergej Loznitsa, ukrán rendező, Angeliki Papoulia görög szinésznő, a Charles Tesson francia kritikus alkotják.   

 

Ezek a nevek lehet, hogy nem mondanak sokat, de a meghívottak között van néhány, a szélesebb közönség által is jól imsert figura, mint például Casey Affleck, aki az új filmjével, a Light of my life-al (Életem fénye), érkezik. Ott lesz még például Kara Haward is, aki Wes Anderson Moonrise Kingdom-jával (Holdfény Királyság) vált ismertté, mikor mindössze 13 éves volt. Most új filmben szerepel, a To the stars-ban (A csillagokba), amit Martha Stephens rendezett. 

 

Na de a magyarok? 

 

A 20 000 dollárral járó Kristály Glóbuszt már kétszer is elhódította magyar film a fesztiválon, előbb Szász János, A nagy füzet című rendezése 2013-ban, majd Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkasékénál című filmje 2016-ban. 

 

Idén nem várható ekkora magyar siker, de ez nem jelenti, hogy egyáltalán semmilyen se. Az európai filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP Future Frames – Az európai mozi új generációja című programjában ugyanis 10 ifjú rendező diplomafilmjét vonultatják fel, köztük az Ostromot. Kovács István alkotását,

 

Az Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik.

 

 

Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani…

 

Kovács diplomamunkája már egy csomó díjat bezsebelt, például az  Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díját, a Magyar Filmkritikusok díját, a Magyar Filmdíjat, a luxemburgi CinEast fesztivál közönségdíját és a BuSho fődíját is, legutóbb pedig a Cannes-i Reklámfesztiválhoz (Cannes Lions) kapcsolódva az Európai Reklámfilm Producerek Szövetségétől kapta meg a legjobb 6 percnél hosszabb diplomafilm díját.

 

Kovács István egyébként már el is kezdett nagyjátékfilmet készíteni belőle. De, hogy ne csak az ifjú reménységet említsük: Tarr Béla felújított Sátántangója is kiemelt szerepet kap a fesztiválon.

 

FOTÓ: Film Servis Festival Karlovy Vary via Wikimedia Commons

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A születésétől siket Lee Duck-hee-ben senki sem hitt, amikor profi teniszkarriert álmodott magának. Ő az első siket, aki ATP-teniszmeccset nyert.

Négy fordulót kellett várni, hogy valakinek igazán szemet szúrjon a magyar lakosságú 16 ezres délvidéki város szurkolótábora.

A brit miniszterelnök szerint a kötelező vámhatár sérti az országa szuverenitását, és inkább modern technológia használatával oldaná meg.

Francia kollégájához látogatott az orosz elnök: a két vezető oda-odaszúrt egymásnak, Putyin a sárgamellényes tüntetések miatt kritizálta Macront.

Most éppen „bébi-Trumpnak” nevezte az olasz belügyminisztert az amerikai filmsztár. Meg odaszúrt egyet többek között a magyar kormánynak is.

A hét kérdése

Egy 34 millió forintos adakozás még bőven nem elég, de nekünk van pár ötletünk arra, hogy mivel lágyíthatná meg Tiborcz szeretett nemzetünk szívét!

Azért ide elnéznénk

A lassú élet ideálja mentén alkotó értékteremtők bemutatkozása a Balaton-felvidéken augusztus 18-án.

Ha a tűzijáték helyett inkább angol metalcore-ra csapatnád, augusztus 20-án a Dürerben a helyed. Vendég: Inhale Me.

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás