+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Június 28-án, pénteken kezdődik Csehországban Közép-Európa legnépszerűbbnek tartott nemzetközi filmfesztiválja Karlovy Varyban. 

 

A fesztivált 54. alkalommal endezik meg, az idei kiadás megnyitóján az amerikai Julianne Moore színésznőnek adják át a Kristályglóbuszt, és az ezzel járó kiválósági díjat. A most 58 éves Moore 2014-ben Oscar-díjat kapott a Still Alice című filmben nyújtott alakítása miatt.

 

Kap egy életműdíjat egyébként egy másik amerikai színésznő, Patricia Crarckson is, aki azon kevesek egyike, aki talán már a debütfilmjében is nagyon nagyot alakított. Ez a Brian de Palma által rendezett The Untouchables volt. 

 

A fesztivál évről évre nagyobb renomét kap, egyébként az azonos nevű üdülőközpontban rendezik meg június 28 és július 6. között. 

 

A fődíjra tizenkét alkotás esélyes idén, nagyon nem lehet saccolni, mivel az itt versenyző filmeket még sehol sem mutatták be, de leginkább talán a  „La virgen de agosto" (Augusztusi szűz), a spanyol Jonás Trueba alkotásáról, és az „El hombre del futuro" (Az ember a jövőből), a chilei Felipe Ríos Fuentes filmjéről pusmognak.

 

A zsűrit Štěpán Hulík cseh forgatókönyvíró, Annemarie Jacir palesztin rendező. Szergej Loznitsa, ukrán rendező, Angeliki Papoulia görög szinésznő, a Charles Tesson francia kritikus alkotják.   

 

Ezek a nevek lehet, hogy nem mondanak sokat, de a meghívottak között van néhány, a szélesebb közönség által is jól imsert figura, mint például Casey Affleck, aki az új filmjével, a Light of my life-al (Életem fénye), érkezik. Ott lesz még például Kara Haward is, aki Wes Anderson Moonrise Kingdom-jával (Holdfény Királyság) vált ismertté, mikor mindössze 13 éves volt. Most új filmben szerepel, a To the stars-ban (A csillagokba), amit Martha Stephens rendezett. 

 

Na de a magyarok? 

 

A 20 000 dollárral járó Kristály Glóbuszt már kétszer is elhódította magyar film a fesztiválon, előbb Szász János, A nagy füzet című rendezése 2013-ban, majd Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkasékénál című filmje 2016-ban. 

 

Idén nem várható ekkora magyar siker, de ez nem jelenti, hogy egyáltalán semmilyen se. Az európai filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP Future Frames – Az európai mozi új generációja című programjában ugyanis 10 ifjú rendező diplomafilmjét vonultatják fel, köztük az Ostromot. Kovács István alkotását,

 

Az Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik.

 

 

Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani…

 

Kovács diplomamunkája már egy csomó díjat bezsebelt, például az  Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díját, a Magyar Filmkritikusok díját, a Magyar Filmdíjat, a luxemburgi CinEast fesztivál közönségdíját és a BuSho fődíját is, legutóbb pedig a Cannes-i Reklámfesztiválhoz (Cannes Lions) kapcsolódva az Európai Reklámfilm Producerek Szövetségétől kapta meg a legjobb 6 percnél hosszabb diplomafilm díját.

 

Kovács István egyébként már el is kezdett nagyjátékfilmet készíteni belőle. De, hogy ne csak az ifjú reménységet említsük: Tarr Béla felújított Sátántangója is kiemelt szerepet kap a fesztiválon.

 

FOTÓ: Film Servis Festival Karlovy Vary via Wikimedia Commons

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz, mint eddig.

Az amerikai újság szerint a Fehér Házban többen is kézzel-lábbal tiltakoztak az Orbán-Trump találkozó ellen, és épp az történt, amitől féltek.

A tavalyi Győrkőcfesztivál meghívója illusztrálja, miért hozhat majd érdekes helyzeteket, ha Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

Orosz kémek kibertámadásokat hajtottak végre cseh célpontok és a környező országok ellen, lekapcsolták őket.

Művésznevén Rico Racks öt évig nem rappelhet a drogozásról.

Jean Nouvel, a komplexum tervezéséért felelős építésztől több, mint ötvenmilliárd forintot követel a Filharmónia menedzsmentje.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás