+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Június 28-án, pénteken kezdődik Csehországban Közép-Európa legnépszerűbbnek tartott nemzetközi filmfesztiválja Karlovy Varyban. 

 

A fesztivált 54. alkalommal endezik meg, az idei kiadás megnyitóján az amerikai Julianne Moore színésznőnek adják át a Kristályglóbuszt, és az ezzel járó kiválósági díjat. A most 58 éves Moore 2014-ben Oscar-díjat kapott a Still Alice című filmben nyújtott alakítása miatt.

 

Kap egy életműdíjat egyébként egy másik amerikai színésznő, Patricia Crarckson is, aki azon kevesek egyike, aki talán már a debütfilmjében is nagyon nagyot alakított. Ez a Brian de Palma által rendezett The Untouchables volt. 

 

A fesztivál évről évre nagyobb renomét kap, egyébként az azonos nevű üdülőközpontban rendezik meg június 28 és július 6. között. 

 

A fődíjra tizenkét alkotás esélyes idén, nagyon nem lehet saccolni, mivel az itt versenyző filmeket még sehol sem mutatták be, de leginkább talán a  „La virgen de agosto" (Augusztusi szűz), a spanyol Jonás Trueba alkotásáról, és az „El hombre del futuro" (Az ember a jövőből), a chilei Felipe Ríos Fuentes filmjéről pusmognak.

 

A zsűrit Štěpán Hulík cseh forgatókönyvíró, Annemarie Jacir palesztin rendező. Szergej Loznitsa, ukrán rendező, Angeliki Papoulia görög szinésznő, a Charles Tesson francia kritikus alkotják.   

 

Ezek a nevek lehet, hogy nem mondanak sokat, de a meghívottak között van néhány, a szélesebb közönség által is jól imsert figura, mint például Casey Affleck, aki az új filmjével, a Light of my life-al (Életem fénye), érkezik. Ott lesz még például Kara Haward is, aki Wes Anderson Moonrise Kingdom-jával (Holdfény Királyság) vált ismertté, mikor mindössze 13 éves volt. Most új filmben szerepel, a To the stars-ban (A csillagokba), amit Martha Stephens rendezett. 

 

Na de a magyarok? 

 

A 20 000 dollárral járó Kristály Glóbuszt már kétszer is elhódította magyar film a fesztiválon, előbb Szász János, A nagy füzet című rendezése 2013-ban, majd Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkasékénál című filmje 2016-ban. 

 

Idén nem várható ekkora magyar siker, de ez nem jelenti, hogy egyáltalán semmilyen se. Az európai filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP Future Frames – Az európai mozi új generációja című programjában ugyanis 10 ifjú rendező diplomafilmjét vonultatják fel, köztük az Ostromot. Kovács István alkotását,

 

Az Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik.

 

 

Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani…

 

Kovács diplomamunkája már egy csomó díjat bezsebelt, például az  Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díját, a Magyar Filmkritikusok díját, a Magyar Filmdíjat, a luxemburgi CinEast fesztivál közönségdíját és a BuSho fődíját is, legutóbb pedig a Cannes-i Reklámfesztiválhoz (Cannes Lions) kapcsolódva az Európai Reklámfilm Producerek Szövetségétől kapta meg a legjobb 6 percnél hosszabb diplomafilm díját.

 

Kovács István egyébként már el is kezdett nagyjátékfilmet készíteni belőle. De, hogy ne csak az ifjú reménységet említsük: Tarr Béla felújított Sátántangója is kiemelt szerepet kap a fesztiválon.

 

FOTÓ: Film Servis Festival Karlovy Vary via Wikimedia Commons

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Nógrádi György az LMBT-közösség politikai pozícióit elemzi, Gödön meg még
mindig áll a bál. Kezdünk!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás