Járd körbe Csernobilt turisták nélkül!

Szerző: Illés Gergő
2019.06.27. 07:59

A nagy sikerű sorozat után tömegek akarnak eljutni az 1986-os nukleáris katasztrófa helyszínére, így talán érdemesebb videókból tájékozódni: mutatunk is egyet a Csernobili Kiürítési Zónából!

Járd körbe Csernobilt turisták nélkül!

Óriási siker lett idén nyáron a HBO ötrészes minisorozata az 1986-os csernobili atomkatasztrófáról: a nukleáris tragédiát bemutató sorozat – ha nem is tökéletesen, de – egészen nagy történelmi pontossággal mutatja be a robbanás körülményeit, következményeit, és az azt követő elhárítási munkálatokat.

Nem csoda tehát, hogy a Csernobili Kiürítési Zónába irányuló, addig sem elhanyagolható mértékű turizmus a sorozatot követően egészen elképesztő mértékben ugrott meg. A zónába túrákat és kirándulásokat szervező ügynökségek szerint a sorozat májusi premierje óta körülbelül 40 százalékkal többen akarnak eljutni a katasztrófa helyszínére.

Felmérések szerint a zóna látogatottsága idén akár meg is duplázódhat.

A Kijevből induló túrák általában 100-150 dollár között mozognak, de simán lehet, hogy ez is jócskán megugrik a turistaáradatnak köszönhetően. A Zónát egyébként 2010-ben nyitották meg a katasztrófaturisták előtt, miután az ukrán kormány szerint „elhanyagolható” volt a sugárzás mértéke. Azelőtt nehezebb volt eljutni a helyszínre, azután viszont fokozatosan egyre nagyobb népszerűséget nyert Pripjaty és környéke. Egyébként már a sorozat producerének is figyelmeztetnie kellett a turistákat, hogy tiszteljék meg a helyszínt: nagy felháborodást váltott ugyanis ki, mikor egy Instagram-modell fehérneműben feszített a katasztrófa sújtotta Pripjaty városában, azóta el is távolította a képet.

Miután Csernobil és Pripjaty végzetes elturistásodása megállíthatatlannak tűnik, talán jobb is videók alapján „bejárni” a katasztrófa helyszínét. 

Vitárius Bence, az Expedíció magyar nyelvű videoblog készítője például volt olyan szerencsés, hogy még a turistaáradat előtt jutott el a helyszínre. A túra egésznapos, és meglehetősen részletes: kezdve a kiürített falvaktól, a 105 méter magas Duga-radarrendszeren és az immár lefedett, felrobbant 4-es reaktorblokkon át Pripjaty szellemvárosáig szinte mindenhova elviszik az érdeklődőket. 

Álljon is itt a részletes és szépen kidolgozott kisfilm a tragédia helyszínéről:

BORÍTÓKÉP: Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség / Flickr – a felrobbant 4-es reaktorblokk még az arra 2016-ban ráhelyezett burok nélkül

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek