+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2019. június 27. csütörtök, 12:34
Ezzel a felhatalmazással, hogy a DK és a Momentum nem indít rá, Puzsér pedig néhány ezer szavazatnál többre nem lesz jó, Karácsony Gergely is dupla vagy semmit játszik.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Tanítómesterem szerint a politika nem kisasszonyfutball, és valóban nem az, a politika egy fullkontakt küzdősport. Ennek fényében vizsgáljunk meg két olyan dolgot, amelyet tegnap olvastam, illetve hallottam:

 

1. Kubatov Gáborék Fidesz-nyuggerek ezreit mozgósították, hogy Karácsony nyerjen, mert Karácsony lenyomására kész terveik vannak

 

Tegyük fel, hogy ez valóban így van. Ez esetben Kubatov és csapata emberek ezreit mozgósította teljes titokban, egyetlen csepp infó sem jött ki, az ötezer nyuggernek nincs egyetlen szószátyár unokája sem, Kubatov tényleg képes ilyen fokú konspirációra. Ez elég kevéssé valószínű.
Ha viszont Kubatovból kinézzük ezt a műveleti képességet, akkor egy sikert elérni akaró pártnak sokrétű feladatai lesznek. Nem, a nyavalygás nem tartozik ezek közé.

 

Ha befut egy ilyen infó, akkor keresni kell valakit, aki már foglalkozott elhárítással. Kiképezni az aktivistákat arra, hogy szúrja ki az imposztorokat és dokumentáljon. A kommunikációs csapatnak készen kell állni arra, hogy aznap, amikor ez kiderül, ebből hangos botrány legyen. A kampánycsapatnak meg a botrányt felhasználva mozgósítani kell.

 

2. Nem volt fair a választás, mert bonyolult volt az online szavazás, és emiatt nem indult el Puzsér Róbert

 

Olyan választást, ahol nem lejtett a pálya valakinek, még nem tartottak a világtörténelemben. Amerikában irodalma van az incumbency advantage-nek, vagyis a hivatalban levő politikus előnyös helyzetének. Egy kampányban, akárcsak a profi bokszmeccsen, mindig van egy kihívó. További párhuzam, hogy a pontozók a bajnoknak adják a meneteket, kivéve, ha a kihívó nagyon-nagyon megveri, de a biztos az, ha kiüti.
Karácsonynak és a zavarórepülést végző Kálmán Olgának is érdeke volt, hogy ezen a választáson minél nagyobb számban a „hagyományos” llenzéki szavazók menjenek szavazni, a kevésbé aktív fiatalok meg nem.

 

A puzsériták figyelmébe ajánlom, hogy a Momentumos Kerpel-Fronius Gábornak is az interneten laknak a szavazói, őt mégsem hallottuk rinyálni, hogy bonyolult volt a regisztrálás. Az volt.

 

Ilyenkor az a feladat, hogy neki kell szaladni a mozgósításnak. Az más kérdés, hogy Puzsér mögött nem állt párt, KFG mögött meg igen. A Momentum, ha okosan csinálja, akkor ennek a mozgósításnak a tapasztalatait feldolgozza. Elemzi, hogy hol, mekkora tömeggel találkozott, hol jött volna jól még egy pult, melyik helyet érdemes megtolni valamelyik vezető arc fellépésével. Ki az az aktivista, aki frankón kint állt a 35 fokban, és ki az, akinek csak a szája volt nagy. Inkább a kaja volt a kevés a pultozóknak, vagy inkább víz kellett volna több. Ez olyan szervezeti tudás, amit fejleszteni kell, akkor is, ha KFG a szavazatok 15-20%-át tudta elhozni, mert ősszel éles választás van és utána bő két évig nincs kampány, tehát most ősszel kell megszerezni azokat a tapasztalatokat, amelyek már a 2022-es választási felkészülést segítik.

 

Ez az a műfaj, ahol tényleg igaz az a közhely, hogy ha a sors citromot ad, akkor limonádét kell csinálni, nem pedig vágni a pofákat, hogy úristen, citromba haraptunk. Olyan ez mint a foci, hogy a Miniszterelnök Úr kedvenc sportját is idehozzuk. Lehet valaki jó, de kell egy bizonyos alázat a játék iránt, és el kell fogadni, hogy nem minden meccsen az van, hogy a leshatárra passzolnak nekünk, a partjelző elengedi, mi pedig a kétségbeesetten kalimpáló kapus felett elegánsan benyessük. Egy minden ötödik meccsen van, közben meg letámadni kell meg gegenpressingelni, vagy mi is a mostani neve annak,

 

hogy futni kell, meg alattomosan egymás lábát rugdosni, mikor nem néz oda a bíró.

 

+1. Ennek az előválasztásnak a jelentősége az, hogy az olyan alternatív ellenzéki erők, mint Puzsér vagy a Momentum, nem tudták kibillenteni a hivatalos kihívó pozíciójából az MSZP maradványait

 

Nagyon fontos azonban az, hogy végre nem ez a gejl összefogósdi volt, hanem kiálltak, és megmérték, hogy ki mit tud. Meglehet, egy jobban szervezett választáson a kihívók sikert értek volna el. Vagy így van, vagy nem. Az internetes szavazás fontos és jó dolog, de azért a budapesti, középkorú vagy annál idősebb ellenzéki szavazóbázis egy jelentős tömböt alkot, a meggyőzésük nélkül szerintem nem lehet nyerni.

 

Az őszi eredmény nehezen jósolható, meg különben is, jóslatokért tessék Ezoterikus Andihoz fáradni, aki rájött, hogy a kozmetika üzemeltetése drága, egy pakli kártya meg pár üveg vermut a kreativitáshoz sokkal olcsóbb, ezért a tízemeletes aljában üzemelő üzlete pár éve profilt váltott.
A zászló szerintem most inkább Tarlós Pipi bácsinak áll, dacára annak, hogy ha tehetné, a Dunát is lebetonoztatná parkolónak. Ha viszont ez a helyzet, akkor a kihívók jól jártak.

 

Mert ezzel a felhatalmazással, hogy a DK és a Momentum nem indít rá, Puzsér pedig néhány ezer szavazatnál többre nem lesz jó, Karácsony Gergely is dupla vagy semmit játszik.

 

Ha a szavazáson Pipi bácsi elveri, mint jég a határt, akkor ő és a pártja is padlóra kerül. Ha véletlenül megnyeri, akkor pedig lesz két éve mutatni valamit a fővárosi közgyűlés várható fideszes többségével szemben, ami eddigi működését ismerve, finoman szólva nem kecsegtet átütő sikerrel. A végén vagy kapunk egy sikeres, komolyan veendő politikust, vagy egy bukottat, aki helyett már az egész ország fogja akarni az újat.
Ha tehát van jó hír, hogy azt a bizonyos ellenzéki összefogást ezzel az előválasztással Budapesten lejátszották.

 

Innentől kezdve nincs mutogatás. Egy jelölt van, oda kell beállni. Ha valaki ki akarja őt ütni, akkor őt, és nem mást kell kiütni.

 

Megkapta a lehetőséget, és megkapta a felelősséget. Ez utóbbi eddig hiányzott, és megjelenése az utóbbi hónapok egyik legjobb híre a magyar belpolitikában.
 

Ésik Sándor cikke eredetileg a Diétás Magyar Múzsán jelent meg. Lájkold ott is!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Bár a Fundacja Pro plakátja egyértelműen jelzi, hogy a homoszexuálisok gyerekeket fognak szerintük molesztálni, a bíróság szerint ez nem bántó, hanem oktató jellegű üzenet.

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésben politizáló Kulcsár Gergely jelezte: a Jobbik-elnökség felszólítása ellenére sem mond le.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás