+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2019. június 27. csütörtök, 12:34
Ezzel a felhatalmazással, hogy a DK és a Momentum nem indít rá, Puzsér pedig néhány ezer szavazatnál többre nem lesz jó, Karácsony Gergely is dupla vagy semmit játszik.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Tanítómesterem szerint a politika nem kisasszonyfutball, és valóban nem az, a politika egy fullkontakt küzdősport. Ennek fényében vizsgáljunk meg két olyan dolgot, amelyet tegnap olvastam, illetve hallottam:

 

1. Kubatov Gáborék Fidesz-nyuggerek ezreit mozgósították, hogy Karácsony nyerjen, mert Karácsony lenyomására kész terveik vannak

 

Tegyük fel, hogy ez valóban így van. Ez esetben Kubatov és csapata emberek ezreit mozgósította teljes titokban, egyetlen csepp infó sem jött ki, az ötezer nyuggernek nincs egyetlen szószátyár unokája sem, Kubatov tényleg képes ilyen fokú konspirációra. Ez elég kevéssé valószínű.
Ha viszont Kubatovból kinézzük ezt a műveleti képességet, akkor egy sikert elérni akaró pártnak sokrétű feladatai lesznek. Nem, a nyavalygás nem tartozik ezek közé.

 

Ha befut egy ilyen infó, akkor keresni kell valakit, aki már foglalkozott elhárítással. Kiképezni az aktivistákat arra, hogy szúrja ki az imposztorokat és dokumentáljon. A kommunikációs csapatnak készen kell állni arra, hogy aznap, amikor ez kiderül, ebből hangos botrány legyen. A kampánycsapatnak meg a botrányt felhasználva mozgósítani kell.

 

2. Nem volt fair a választás, mert bonyolult volt az online szavazás, és emiatt nem indult el Puzsér Róbert

 

Olyan választást, ahol nem lejtett a pálya valakinek, még nem tartottak a világtörténelemben. Amerikában irodalma van az incumbency advantage-nek, vagyis a hivatalban levő politikus előnyös helyzetének. Egy kampányban, akárcsak a profi bokszmeccsen, mindig van egy kihívó. További párhuzam, hogy a pontozók a bajnoknak adják a meneteket, kivéve, ha a kihívó nagyon-nagyon megveri, de a biztos az, ha kiüti.
Karácsonynak és a zavarórepülést végző Kálmán Olgának is érdeke volt, hogy ezen a választáson minél nagyobb számban a „hagyományos” llenzéki szavazók menjenek szavazni, a kevésbé aktív fiatalok meg nem.

 

A puzsériták figyelmébe ajánlom, hogy a Momentumos Kerpel-Fronius Gábornak is az interneten laknak a szavazói, őt mégsem hallottuk rinyálni, hogy bonyolult volt a regisztrálás. Az volt.

 

Ilyenkor az a feladat, hogy neki kell szaladni a mozgósításnak. Az más kérdés, hogy Puzsér mögött nem állt párt, KFG mögött meg igen. A Momentum, ha okosan csinálja, akkor ennek a mozgósításnak a tapasztalatait feldolgozza. Elemzi, hogy hol, mekkora tömeggel találkozott, hol jött volna jól még egy pult, melyik helyet érdemes megtolni valamelyik vezető arc fellépésével. Ki az az aktivista, aki frankón kint állt a 35 fokban, és ki az, akinek csak a szája volt nagy. Inkább a kaja volt a kevés a pultozóknak, vagy inkább víz kellett volna több. Ez olyan szervezeti tudás, amit fejleszteni kell, akkor is, ha KFG a szavazatok 15-20%-át tudta elhozni, mert ősszel éles választás van és utána bő két évig nincs kampány, tehát most ősszel kell megszerezni azokat a tapasztalatokat, amelyek már a 2022-es választási felkészülést segítik.

 

Ez az a műfaj, ahol tényleg igaz az a közhely, hogy ha a sors citromot ad, akkor limonádét kell csinálni, nem pedig vágni a pofákat, hogy úristen, citromba haraptunk. Olyan ez mint a foci, hogy a Miniszterelnök Úr kedvenc sportját is idehozzuk. Lehet valaki jó, de kell egy bizonyos alázat a játék iránt, és el kell fogadni, hogy nem minden meccsen az van, hogy a leshatárra passzolnak nekünk, a partjelző elengedi, mi pedig a kétségbeesetten kalimpáló kapus felett elegánsan benyessük. Egy minden ötödik meccsen van, közben meg letámadni kell meg gegenpressingelni, vagy mi is a mostani neve annak,

 

hogy futni kell, meg alattomosan egymás lábát rugdosni, mikor nem néz oda a bíró.

 

+1. Ennek az előválasztásnak a jelentősége az, hogy az olyan alternatív ellenzéki erők, mint Puzsér vagy a Momentum, nem tudták kibillenteni a hivatalos kihívó pozíciójából az MSZP maradványait

 

Nagyon fontos azonban az, hogy végre nem ez a gejl összefogósdi volt, hanem kiálltak, és megmérték, hogy ki mit tud. Meglehet, egy jobban szervezett választáson a kihívók sikert értek volna el. Vagy így van, vagy nem. Az internetes szavazás fontos és jó dolog, de azért a budapesti, középkorú vagy annál idősebb ellenzéki szavazóbázis egy jelentős tömböt alkot, a meggyőzésük nélkül szerintem nem lehet nyerni.

 

Az őszi eredmény nehezen jósolható, meg különben is, jóslatokért tessék Ezoterikus Andihoz fáradni, aki rájött, hogy a kozmetika üzemeltetése drága, egy pakli kártya meg pár üveg vermut a kreativitáshoz sokkal olcsóbb, ezért a tízemeletes aljában üzemelő üzlete pár éve profilt váltott.
A zászló szerintem most inkább Tarlós Pipi bácsinak áll, dacára annak, hogy ha tehetné, a Dunát is lebetonoztatná parkolónak. Ha viszont ez a helyzet, akkor a kihívók jól jártak.

 

Mert ezzel a felhatalmazással, hogy a DK és a Momentum nem indít rá, Puzsér pedig néhány ezer szavazatnál többre nem lesz jó, Karácsony Gergely is dupla vagy semmit játszik.

 

Ha a szavazáson Pipi bácsi elveri, mint jég a határt, akkor ő és a pártja is padlóra kerül. Ha véletlenül megnyeri, akkor pedig lesz két éve mutatni valamit a fővárosi közgyűlés várható fideszes többségével szemben, ami eddigi működését ismerve, finoman szólva nem kecsegtet átütő sikerrel. A végén vagy kapunk egy sikeres, komolyan veendő politikust, vagy egy bukottat, aki helyett már az egész ország fogja akarni az újat.
Ha tehát van jó hír, hogy azt a bizonyos ellenzéki összefogást ezzel az előválasztással Budapesten lejátszották.

 

Innentől kezdve nincs mutogatás. Egy jelölt van, oda kell beállni. Ha valaki ki akarja őt ütni, akkor őt, és nem mást kell kiütni.

 

Megkapta a lehetőséget, és megkapta a felelősséget. Ez utóbbi eddig hiányzott, és megjelenése az utóbbi hónapok egyik legjobb híre a magyar belpolitikában.
 

Ésik Sándor cikke eredetileg a Diétás Magyar Múzsán jelent meg. Lájkold ott is!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás