Nemzeti emléknap lehet Csehországban az ország 1968-as lerohanásának évfordulója

Szerző: Pintér Bence
2019.06.26. 14:19

Oroszország nemrég olyan javaslatot tett le az asztalra, ami törvényesnek tartja Csehszlovákia 1968-as lerohanását.

Nemzeti emléknap lehet Csehországban az ország 1968-as lerohanásának évfordulója

Idén lesz ötvenegy éve, hogy a Varsói Szerződés szovjet, keletnémet, magyar, lengyel, bolgár csapatai és tankjai eltaposták a prágai tavaszt, azaz azt a reformfolyamatot, amit a Csehszlovák Kommunista Párt élére megválasztott Alexander Dubček kezdett meg 1968 elején.

Hiába egyezett meg 1993-ban Oroszország és Csehország egy államközi szerződésben arról, hogy az erőszak alkalmazása és az azt követő szovjet megszállás elfogadhatatlan volt, Oroszországban most mégis egy olyan törvényjavaslat került terítékre, ami tulajdonképpen legális akcióként, egy puccs megfékezéseként tünteti fel az 1968-as inváziót.

Erre válaszul egy cseh kereszténydemokrata képviselő azt javasolta, hogy legyen az invázió évfordulója, augusztus 21. nemzeti emléknap, amikor az áldozatokról emlékeznek meg.

Az Expats.cz által ismertetett javaslat indoklása szerint az invázió nem csak a demokratikus és humánus reformokat akasztotta meg, de ártatlan civilek halálát is okozta: 137 csehszlovák polgár halt meg, 500 megsérült, és mintegy 70 ezer ember emigrált az invázió után.

A javaslat a cseh pártok széleskörű támogatását élvezi, egyedül a híres-hírhedt Cseh Kommunista Párt nem ért vele egyet, de az orosz lépést még az oroszbarát köztársasági elnök, Miloš Zeman is elítélte, és tárgyalt az ügyben az orosz nagykövettel.

Csehországban ma Magyarországhoz hasonlóan tizenhárom állami ünnep van, ami átlagosnak mondható világszinten. Nyáron eddig nem volt olyan sok, Husz János napja (július 6.) után a következő ünnep szeptember 28-ára esik, ez ugyanis a cseh államiság napja.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek