Az európai demokrácia bukik Weber szerint, ha nem ő lesz az Európai Bizottság elnöke

Szerző: Pintér Bence
2019.06.26. 07:38

Az Európai Néppárt bajor csúcsjelöltje szerint a Spitzenkandidat-rendszer kicsinálása kicsinálja az európai demokráciát is.

Az európai demokrácia bukik Weber szerint, ha nem ő lesz az Európai Bizottság elnöke

Manfred Weber a német Weltben írt publicisztikájában védte meg a Spitzenkandidat-rendszert, és ezzel együtt saját jelöltségét az Európai Bizottság élére – írja a Politico.

A Néppárt bajor csúcsjelöltje szerint ha nem követik az európai vezetők a csúcsjelölti rendszert az EB következő elnökének kiválasztásakor, az súlyos következményekkel járhat az európai demokráciára nézve.

Hiába a Néppárt lett ugyanis a legerősebb frakció az Európai Parlamentben, egyelőre nagyon nem úgy néz ki, hogy Webert választaná meg a pozícióra az európai állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács – nem csak Emmanuel Macron francia elnök ellenzi az egész rendszert, de a szociáldemokrata és a liberális frakció is jelezte, hogy nem támogatják Webert.

Három tanulság

Weber szerint a májusi választásnak három nagy tanulsága van, az egyik az, hogy az Európai Néppárt a legerősebb frakció, a másik az, hogy az európaiak ellenzik a szélsőjobbot és a szélsőbalt, a harmadik pedig az, hogy az emberek egy jobb EU-t akarnak. Ennek jegyében Weber több biztonságot, több igazságot és elkötelezett klímavédelmet ígér.

Szerinte ha a Tanács lesöpri a Spitzenkandidat-rendszert, azzal negligálják a választás eredményét.

A rendszer szerinte sem tökéletes, de fontos lépés abba az irányba, hogy demokratizálják az európai politikát, hogy az emberek úgy lássák és érezzék, hogy több beleszólásuk van abba, ami Brüsszelben történik. Weber szerint a Spitzenkandidat-rendszer negligálása csalódást okozna az emberekben, akik így a szélsőségek felé fordulnának.

Na de ki lesz akkor az elnök?

Még semmi sem dőlt el, a múlt heti brüsszeli csúcson ugyanis tulajdonképpen sehová sem jutottak az európai vezetők: se a Bizottság, se a Parlament, se a Tanács élére nem találtak vezetőt, ráadásul a parlamenti erőviszonyok is a patthelyzet felé mutatnak.

Az EU-s vezetők június 30-án ismét találkoznak Brüsszelben, hogy még az új Európai Parlament első ülése előtt megtalálják a megfelelő vezetőket,

kérdés, hogy ez mennyire lesz sikeres.

MONTÁZS: Bukovics Martin / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek