+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. június 25. kedd, 08:39
„Az erdő ma már nem egy olyan hely, ahol az ember kipihenheti magát. Nem, az erdőnek ehhez előbb magát kell kipihennie!” – meglepő javaslat egy német liberális politikustól.

Hogy a klímaváltozás és ennek köszönhetően a német Zöldek népszerűségének emelkedése mennyire felforgatta a német politikát, jól mutatja, hogy egészen meglepő helyről jött egy egészen meglepő javaslat a héten. A leginkább a német nagytőke érdekeit képviselő, jobboldali-liberális FDP agrárpolitikusa és Bundestag-beli parlamenti képviselője, Karlheinz Busen azzal az ötlettel állt elő, hogy egy időre szinte mindenkit tiltsanak ki a németországi erdőkből.

 

„Extrém szárazság uralkodik a németországi erdőkben, főleg Brandenburg, Szász-Anhalt és Szászország tartományokban. A lehető legmagasabb szintú erdőtűz-veszélynek vannak ezáltal kitéve” – fogalmazott a politikus egy helyi lapokat kiadó médiacsoportnak.

 

„Az erdő ma már nem egy olyan hely, ahol az ember kipihenheti magát. Nem, az erdőnek ehhez előbb magát kell kipihennie!”

 

Busen ezért azt javasolja, hogy a nagyobb, autóval is bejárható, kiépített utakat leszámítva csak megfelelő képzettséggel rendelkező emberek, mint erdészek vagy vadásztársaságok képviselői tehessék be a lábukat a német erdőkben. Mindenki másnak komoly pénzbírsággal kellene számolnia, ha a liberális politikus szokatlan ötlete megvalósulna. Azért szokatlan, mert többnyire pont az FDP az a párt, amely a klímavédelem ügyéért fellépő Zöldek intézkedéseit azzal a szlogennel szokta lesöpörni az asztalról, hogy ők csak tiltani tudnak.

 

A politikus a javaslatát megpróbálta eladni fordítva, az emberek védelmében is: szerinte már csak azért is fontos, hogy ne menjen be senki az extrém nyári szárazság alatt a fák közé, mert ha kitör egy erdőtűz, nehezen talál ki újra onnan. Szerinte Németország eleve alig van felkészülve arra, hogy gyakoribbá válnak az erdőtüzek, és bár az oltás elvileg az önkormányzatok dolga lenne, nekik ehhez se tűzoltóhelikoptereik, se tűzoltásra alkalmas repülőik nincsenek.

 

És itthon mi a helyzet?

 

Az erdőlátogatási korlátozások egyébként Magyarországon sem ritkák: gyakran például azért van rájuk szükség, mert valahol éppen vágják ki a fákat, vagy egy vadásztársaság üzemi vadászterületén éppen vaddisznóetetési időszak van, vagy épp konkrétan vadászat. Sőt, még olyan részek is vannak, ahová hazai és nemzetközi katonai gyakorlatok, éleslövészet miatt miatt nem léphet be senki.

 

És persze olyan területek is vannak, amelyek turistaként csak az illetékes nemzeti park engedélyével látogathatók a gazdag és ritka élővilág miatti fokozott védettség miatt.

 

FOTÓ: A Diepenried-erdő Bajorországban. Kleines Einhord / Wiki

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás