Tavaly tovább csökkent a menedékkérők száma Európában

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.06.24. 16:24

Még mindig Szíriából, Afganisztánból és Irakból jönnek a legtöbben, de tavaly már Venezuela is befért a top 10-be.

Tavaly tovább csökkent a menedékkérők száma Európában

Az EU-ba érkező menedékkérők száma nagyon lecsökkent a 2015-höz képest, de jelentősen nőtt a venezuealiak körében az EU-ba beadott menedékkérelem száma – derül ki az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) által közreadott éves jelentésből.

2018-ban kevesebb, mint 665 ezer kérelmet nyújtottak be az EU területén, ez tíz százalékkal kevesebb, mint az előző években. Ráadásul az EASO nemcsak az EU-s országokat, hanem a többi schengeni országot, Svájcot, Norvágiát, Liechstensteint és Izlandot is magába foglalja.

Az adatokból az derül ki, hogy mintegy húszezer olyan kiskorú érkezett az Unió területére, akiknek egyetlen hozzátartozója sem érkezett velük.

Tavaly is, ahogyan az előző években, Németországban kértek a legtöbben menedékjogot: 184 ezer ember szeretett volna ott letelepedni, de ez is jelentős, 17 százalékos esés az előző évhez képest. 120 500-an Franciaországban, 67 ezren Görögországban, 60 ezren Olaszországban és 54 ezren Spanyolországban adták be a kérelmüket. (Olaszországban 53 százalékkal kevesebben tették ezt, mint 2017-ben, Spanyolországban azonban nőtt 2018-ra az arány, méghozzá 48 százalékkal. Erre az lehet a magyarázat, hogy Matteo Salvini bevándorláselles olasz beügyminiszter megtiltotta, hogy azok a civil szervezetek, amelyek a Földközi-tengeren hánykolódókat a mentőhajóik fedélzetükre engedik, nem köthetnek ki az olasz kikötőkben.)

Az eddigi rekord 2015-ben volt, amikor tetőzőtt az ún. Iszlám Állam hatalma Szíriában és Irakban, ekkor 1,4 millió ember érkezett a kontinensre.

Hiába lett már vége többnyire a szíriai, afgán és iraki válságnak, az első három ország, ahonnan az EU-ba érkeznek, még mindig ez a három: Szíriából 85 ezren, Afganisztánból 47 250-en és Irakból 45 565-en. A tavalyi top 10-be bekerült Venezuela is a nyolcadik helyen, 22 500-an jöttek onnan, közülük több száz embert Magyarország fogadott be titokban – a venezuelaiak kilencven százaléka egyébként Spanyolországban adta be a kérelmét.

FOTÓ: Ggia via Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek