Nem mondok le, semmi illegálisat nem csináltam: így reagált Babiš az ellene szóló, 250 ezres tüntetésre

Szerző: Illés Gergő
2019.06.24. 08:26

A cseh kormányfő nem is követte a prágai eseményeket, de annyi támogató üzenetet kapott, hogy úgy érezte, mintha választást nyerne.

Nem mondok le, semmi illegálisat nem csináltam: így reagált Babiš az ellene szóló, 250 ezres tüntetésre

Saját bevallása szerint egyáltalán nem követte Andrej Babiš az ellene vasárnap zajló, a szervezők szerint negyedmilliós tüntetést Prágában – a cseh miniszterelnök számára fel sem merült a lemondás lehetősége, szerinte ugyanis semmi illegálisat nem csinált, közölte a jobbközép cseh napilapnak, a Lidové Novinynak.

A kormányfő ellen a Millió Pillanat a Demokráciáért nevű civil szervezet rendez meg újabb és újabb demonstrációkat: június elején még 120 ezren tüntettek a Vencel téren Babiš lemondását követelve, vasárnap pedig ezt a számot is sikerült megkétszerezni a prágai vár mögötti Letná parkban.

A milliárdos üzletember-miniszterelnököt azért akarják megbuktatni, mert a gyanú szerint már miniszterelnökként saját üzleti érdekeltségeihez juttatott el uniós pénzeket, melyek nem kevés esetben családtagjaihoz jutottak, ezért a rendőrségi vizsgálat nemcsak Babiš, de felesége, fia és sógora ellen is vádemelést javasol. Emellett a tüntetők kifogásolják Marie Benešová igazságügyi miniszterré való kinevezését, aki szerintük szintén sok szálon kötődik Babišhoz.

Összességében a tüntetéseket 6 milliárd forintnak megfelelő cseh korona ellopása váltotta ki.

Babiš elmondta: tüntetés ide vagy oda, annyi támogató SMS-t és e-mailt kapott a vasárnapi nap folyamán, hogy úgy érezte, mintha újra választást nyerne, senki nem viszonyult hozzá ellenségesen. 

Szerinte az emberek hamis információkat hisznek el a tüntetés pártján álló aktivista-újságíróknak, de a lényeg, hogy a csehek harminc éve demokráciában élnek, és mindenki elmondhatja a véleményét.

„A civil társadalom működik, ez pedig jó. Ez mutatja, hogy senki egy millimétert sem veszített elidegeníthetetlen jogaiból”

– érvelt a kormányfő. Azt is elmondta, hogy hiába szólítja fel lemondásra a Privát Mezőgazdasági Szövetség is, ez a szervezet már rég a jobboldali Polgári Demokrata Párt (ODS) házi szervezete.

„Miért is kéne lemondanom? Semmi illegálisat nem csináltam, a hatodik választást nyerem meg. Reggeltől estig az ország polgáraiért dolgozom, a kormány sikeres, én eredményeket is fel tudok mutatni, ellentétben azokkal, akik engem kritizálnak” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte sokan vannak azok is, akik őt támogatják a tüntetések során. Arról is beszélt, hogy egyes emberek egyszerűen nem tudják elfogadni a demokratikus választásokat, utalva saját választási sikereire. Hozzátette, sok emberrel beszél, lényegében bárkivel, aki erre hajlandó, de azokat már nem tudja meggyőzni, akik nem akarnak párbeszédet folytatni.

Egyelőre nehéz megítélni, hogy Babiš pártja hány százalékot is veszíthetett a tüntetéshullám miatt, ugyanis júniusban még nem született cseh közvélemény-kutatás, a legfrissebb a Kantar május végi mintavétele:

itt a Babiš-féle ANO 27,5 százalékra csúszott vissza korábbi, 30 körüli értékeiről, a korrupcióellenes Cseh Kalózpárt pedig nagyot nyert, 17,5 százalékot kapnának.

A jobbközép ellenzéki pártok viszont leginkább stagnálnak, a kisebbik koalíciós partner szociáldemokraták pedig gyengélkednek, a kormányt kívülről támogató kommunisták viszont jól megvannak a 6,5 százalékos eredményükkel.

BORÍTÓKÉP: Babiš zsákban fut a 2017-es választási kampányban. Forrás az ANO párt Facebook-oldala, további értékes Babiš-fotókért katt ide.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek